Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

«Κόψε- ράψε» και για φορο-απόρρητα και επιδόματα

«Δεύτερες σκέψεις» κάνει το υπουργείο Οικονομικών για την εφαρμογή της διάταξης που προβλέπει αυτόφωρη διαδικασία και ποινές φυλάκισης για όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη πάνω από 5.000 ευρώ.
Άλλωστε, από το σύνολο των 41,1 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο, τα 37 δισ. αντιστοιχούν σε μόλις 14.700 (!!!) οφειλέτες με χρέη πάνω από 150.000 ευρώ (6.500 φυσικά πρόσωπα και 8.200 νομικά πρόσωπα).
Από τους υπόλοιπους 900.000 με χρέη 4,1 δισ., οι 892.000 οφείλουν ποσά έως 150.000 ευρώ, και εξ΄ αυτών 716.000 χρωστούν το πολύ μέχρι 3.000 ευρώ
 
Με την ενεργοποίηση λοιπόν των προβλέψεων για αυτόφωρη διαδικασία και ποινές φυλάκισης σε όσους χρωστούν ποσά άνω των 5.000 ευρώ, κινδυνεύουν άμεσα να μπουν φυλακή από 1ης Αυγούστου περίπου 140.000 φορολογούμενοι.
Για αυτό σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποια πιο ελαστική εκδοχή του μέτρου (πχ όριο τα 10.000 ευρώ).
 
Άλλωστε επιφυλάξεις εκφράζουν για το όριο αυτό αρκετοί νομικοί που εκτιμούν ότι είναι υπερβολικά χαμηλό, και μπορεί να κριθεί καταχρηστικό. Ιδιαίτερα μάλιστα επειδή αυτό το ποσό μπορεί να προκύπτει είτε από χρέη, είτε και από προσαυξήσεις: δηλαδή το πραγματικό χρέος να είναι 3.000, αλλά επειδή δεν εξοφλήθηκε, οι προσαυξήσεις να το έχουν «ανεβάσει» στα 5.000 ευρώ. Κατά την άποψη του εμπορικού κόσμου πάλι, ζητούμενο είναι οι οφειλέτες να πληρώσουν, όχι να μπει κανείς φυλακή. Ειδικά στις σημερινές συνθήκες, δεν μιλάμε πλέον τόσο για φοροδιαφυγή, όσο για ….φοροαδυναμία.
 
Άλλωστε υπάρχει και νομολογία για την προσωποκράτηση, που την θεωρεί απαράδεκτη επειδή στοχεύει στο πρόσωπο που χρωστά και όχι στην τακτοποίηση της οφειλής. Αν μάλιστα στις παρούσες συνθήκες το πρόβλημα ρευστότητας οδηγεί πολλούς να μην πληρώνουν την εφορία, είναι για τους περισσότερους αδύνατον να βρουν λεφτά και να πληρώσουν μέσα από τη φυλακή.
Ανοιχτό παραμένει όμως και πώς θα εφαρμοστούν οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου για την άρση του φορολογικού ή και του τραπεζικού απορρήτου των φορολογουμένων, από τους ιδιώτες  ελεγκτές που θα προσλάβει το υπουργείο Οικονομικών.
 
Γρίφος παραμένει και το κατά πόσον θα ισχύσουν από το καλοκαίρι κιόλας ή αργότερα, οι μεγάλες περικοπές έως 50% στα επιδόματα του δημοσίου. Η σχετική διάταξη «μπαινοβγαίνει» διαρκώς στο πολυνομοσχέδιο. Περιελήφθη στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, αλλά απαλείφθηκε από το κείμενο νόμου για να περιληφθεί το Σεπτέμβριο στο ενιαίο μισθολόγιο. Αν η Τρόικα το δεχτεί θα πάει το φθινόπωρο, αν όμως κριθεί ότι το ενιαίο μισθολόγιο καθυστερεί, τότε θα μπει και πάλι στο πολυνομοσχέδιο, για να εφαρμοστεί από το καλοκαίρι και να βγουν τα «νούμερα» στον προϋπολογισμό.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε