Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

Κόβουν τους μισθούς άσχετα από τις αποφάσεις εργοδοτών-εργαζομένων!

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

Για τα … μάτια του κόσμου γίνεται ουσιαστικά ο διάλογος για τα εργασιακά υπό την ένοια ότι τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και ο εκπρόσωπος Τύπου το έχουν ξεκαθαρίσει ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι απαιτεί η Τρόικα.

Ο Πρωθυπουργός το είπε ξεκάθαρα στην τελευταία του συνέντευξη. Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας εξαρτάται από τη συγκράτηση των μισθών και την εσωτερική υποτίμηση των τιμών.
Με λίγα λόγια μειώσεις. Δεν έχουμε ένα νόμισμα το οποίο μπορούμε να υποτιμήσουμε όπως παλιά με τη δραχμή και έτσι πάμε σε εσωτερική υποτίμηση.
Ο Παντελής Καψής το είπε ξεκάθαρα. Η απόφαση των κοινωνικών εταίρων δεν είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση που θα προχωρήσει σε πράξη νομοθετικού περιεχομένου αν δεν είναι … ικανοποιητικές οι περικοπές που θα αποφασίσουν μόνοι τους εργοδότες και εργαζόμενοι.
Τα ρπώτα κλιμάκια της Τρόικας καταφτάνουν σήμερα για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση που θα ξεκλειδώσει το μεγάλο δάνειο των 110 δισεκατομμυρίων που συμφωνήθηκε μαζί με το κούρεμα τον περασμένο Οκτώβριο.
Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, εκτός των εργασιακών θεμάτων (κατώτατος μισθός, 13ος και 14ος μισθός), θα βρεθεί το γενικότερο μέρος των δημοσίων δαπανών. Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, η τρόικα θα ζητήσει μέτρα (σε αντικατάσταση της εφεδρείας, η οποία, σύμφωνα με τον Δημήτρη Ρέππα, «έκλεισε τον κύκλο της»), προκειμένου να μειωθούν άμεσα κατά 150.000 άτομα οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα (συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και του έκτακτου προσωπικού).
Το συνολικό κόστος της μισθοδοσίας στον ιδιωτικό τομέα ανέρχεται στα 45 δισ. ευρώ το χρόνο, οπότε μια μείωση της τάξεως του 10% συνεπάγεται την ετήσια εξοικονόμηση 2 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις

Τα σενάρια για τις περικοπές :

Ψαλίδι στις πάνω από τις σύμβαση αποδοχές, ειδικά στις περιπτώσεις που οι μισθοί είναι πάνω από τη σύμβαση ως και 50% οι μειώσεις που θα προωθηθούν θα είναι στο 30% και το 40%.

Παράλληλα οι εργαζόμενοι θα δουν και πάγωμα καθώς δεν θα μπει καμία αύξηση λόγω ωρίμανσης.

Φαίνεται πως από ένα όριο μισθού και πάνω μπαίνει πλαφόν. Όλα δείχνουν ότι πάμε σε ένα ανώτατο δώρο Χριστουγέννων στα 1.500 ευρώ που αυτόματα καθορίζει το δώρο Πάσχα και το επίδομα άδειας στα 750 ευρώ.

Διαβάστε επίσης:
“Φορτωμένη” με μέτρα επιστρέφει η τρόικα – Εξετάζουν 3ετές πάγωμα των δώρων στον ιδιωτικό τομέα

Αφόρητες πιέσεις για μισθούς πείνας στον ιδιωτικό τομέα – Κυβέρνηση: “Δεν μας δεσμεύει καμία συμφωνία των κοινωνικών εταίρων”

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε