Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

«Κουρεύουν» δόσεις και οφειλές τα δικαστήρια

«Κουρεύουν» δόσεις και οφειλές τα δικαστήρια
Με αποφάσεις Ειρηνοδικείων, μειώνονται σημαντικά οι οφειλές πολιτών που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες. Σειρά πρόσφατων ευνοϊκών ρυθμίσεων στην Καλαμάτα
Δικαστικές αποφάσεις, που δίνουν ανάσα σε υπερχρεωμένους πολίτες, εξέδωσε τις τελευταίες μέρες το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας “Ειρηνοδίκης Αικατερίνη Κάσση”. Τις αποφάσεις του Ειρηνοδικείου σχολίασε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κώστας Μαργέλης, σημειώνοντας ότι “τέτοιες αποφάσεις συμβάλλουν στην ουσιαστική ελάφρυνση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και στη γρηγορότερη δυνατή επιστροφή και ενεργή συμμετοχή τους στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου”.
 
Ο κ. Μαργέλης ανέφερε χαρακτηριστικές περιπτώσεις πολιτών, που ωφελήθηκαν από τις δικαστικές αποφάσεις.
 
Συγκεκριμένα όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα το “Έθνος”, γυναίκα που όφειλε σε τράπεζα 148.000 ευρώ για στεγαστικά δάνεια και 72.000 ευρώ για καταναλωτικά δάνεια εξασφάλισε μείωση του χρέους της στα 37.000 ευρώ για τα στεγαστικά δάνεια και στα 16.800 ευρώ για τα καταναλωτικά, ενώ παράλληλα εξαιρέθηκε και η εκποίηση της πρώτης κατοικίας της.
 
Σε άλλη περίπτωση, τα δάνεια αξίας 37.000 ευρώ που όφειλε γυναίκα σε τράπεζα μειώθηκαν από το δικαστήριο στα 7.200 ευρώ με το σκεπτικό ότι η οφειλέτρια είχε ως μόνο εισόδημα τη σύνταξή της ύψους 560 ευρώ και τη σύνταξη του ανδρός της ύψους 500 ευρώ.
 
Σε μια τρίτη περίπτωση το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας μείωσε την οφειλή γυναίκας σε τράπεζα από 40.800 ευρώ στα 10.800 ευρώ.
 
Οπως σημείωσε ο κ. Μαργέλης “οι αποφάσεις αυτές δίνουν τη δυνατότητα σε εκατοντάδες δανειολήπτες να ελπίζουν ότι ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά δεν θα αποτελέσει κενό γράμμα, αλλά θα αντιμετωπίσει το πραγματικό, ιδιαίτερο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας κατά τρόπο ουσιαστικό, σύγχρονο, θεσμικό, εναρμονισμένο με τις επιταγές ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους δικαίου”.
 
Αυτή τη στιγμή, όπως είπε στο “Εθνος” ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, εκκρεμούν προς εκδίκαση στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας 70 παρόμοιες περιπτώσεις. Στις περισσότερες από αυτές οι πολίτες ζητούν ολική ή μερική διαγραφή του χρέους.
 
Οπως σημείωσε, ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας βρίσκεται δίπλα στους πολίτες με δωρεάν νομική συνδρομή στη υποχρεωτική προδικασία της εξωδίκου επιλύσεως της διαφοράς με τις τράπεζες.
 
 
Υπερχρεωμένα νοικοκυριά περιμένουν στην ουρά
 
Μπορεί σε πολλά δικαστήρια της περιφέρειας να εκδίδονται ευνοϊκές αποφάσεις για δανειολήπτες, στα Ειρηνοδικεία, ωστόσο, μεγάλων αστικών περιοχών ακυρώνεται στην πράξη από τους δικαστές η νομοθετική πρωτοβουλία για τη ρύθμιση χρεών υπερχρεωμένων νοικοκυριών.
 
Στη Θεσσαλονίκη οι αιτήσεις που κατατίθενται αυτές τις μέρες από οφειλέτες στο Ειρηνοδικείο παίρνουν σειρά για να συζητηθούν τουλάχιστο μετά από 2 χρόνια και προσδιορίζονται για τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο του 2013 και εκτιμάται ότι πολύ σύντομα θα πιάσουν το 2014. Αν υπολογίσει κανείς και την προδικαστική διαδικασία που προβλέπεται από τον νόμο καθώς και τον χρόνο έκδοσης της απόφασης, τότε ο συνολικός χρόνος προκειμένου να υπάρξει αποτέλεσμα μπορεί να φτάσει ήδη και τα 3 χρόνια, όπως έλεγαν στο “Εθνος” νομικοί κύκλοι της Θεσσαλονίκης.
 
Ετσι ο μακρύς πλέον χρόνος της όλης διαδικασίας ακυρώνει στην πράξη την προσπάθεια πολλών υπερχρεωμένων νοικοκυριών να πάρουν μια ανάσα, καθώς και τη βούληση του νομοθέτη που επέλεξε αυτόν τον τρόπο ώστε να υπάρξει απόφαση-ρύθμιση σε σύντομο χρονικό διάστημα.
 
Οι τράπεζες από την πρώτη στιγμή που τέθηκε σε εφαρμογή ο νόμος 3869/2010, που ψηφίσθηκε στη Βουλή τον Ιούλιο του 2010, ουσιαστικά τον μποϋκοτάρουν. Ετσι ενώ προβλέπεται προδικαστική προσπάθεια συμβιβασμού, οι τράπεζες αρνούνται να μπούνε σ’ αυτή τη διαδικασία.
 
Ετσι μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα οι τελευταίοι υποχρεώνονται να προσφύγουν στο Ειρηνοδικείο, ζητώντας διαγραφή ενός μέρους του χρέους τους. Μέχρι πριν μερικούς μήνες οι αιτήσεις στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης εκδικάζονταν σε διάστημα 4-5 μηνών και ένα μεγάλο μέρος ήταν θετικές για αυτούς. Μοναδική ελπίδα για τους οφειλέτες αποτελεί η προσφυγή τους στον πρόεδρο του Πρωτοδικείου επιδιώκοντας μια προσωρινή διαταγή, ώστε στο διάστημα αυτό μέχρι την εκδίκαση να υπάρξει μια ευνοϊκή καταβολή των δόσεων.
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε