Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Κραυγή απελπισίας από τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα

Κραυγή απελπισίας από τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα

136 εργαζόμενοι, ανάμεσά τους και διοικητικοί υπάλληλοι, για 126 ασθενείς. Το Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης, το μοναδικό δημόσιο κέντρο τέτοιου είδους στην Ελλάδα, παρακμάζει. Και οι άνθρωποι με κινητικά προβλήματα ή θέματα αναπηρίας αναζητούν, εκτός από τη φροντίδα που έχουν ανάγκη, και τη βοήθεια του κράτους.

Το πρωί της Τετάρτης (05.10.2016) αποφάσισαν μαζί με γιατρούς και εργαζόμενους να κάνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας μήπως και ακούσει κανείς την κραυγή της αγωνίας τους. Καταγγέλλουν την έλλειψη προσωπικού, τις κενές βάρδιες (αφού το πρόγραμμα δεν βγαίνει) και την υποχρηματοδότηση. Οι λειτουργικές ανάγκες του κέντρου ήταν 2,4 εκατ. ευρώ αλλά έχουν εγκριθεί σχεδόν τα μισά λεφτά (1,3 εκατ. ευρώ).

Τέσσερις νοσηλευτές πρέπει να καλύψουν τις ανάγκες σε τέσσερις κλινικές, κάθε μια από τις οποίες διαθέτει 65 κρεβάτια. Μοιραία, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, υπάρχουν βάρδιες χωρίς νοσοκόμο. Ή βάρδιες με έναν νοσοκόμο για 126 κρεβάτια.

Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία του κυρίου Γιώργου Κιτσάκη, ενός 71χρονου που υπέστη εγκεφαλικό και χρειάστηκε να πάει στο Κέντρο Αποκατάστασης. “Δεν έχω κοιμηθεί σωστά εδώ και 3,5 μήνες. Δεν κουνάω χέρια και πόδια αλλά μιλάω. Υπάρχει ανάγκη για προσωπικό το οποίο πρέπει να έχει γνώσεις”, λέει.

“Οι εργαζόμενοι εδώ μέσα δεν αμείβονται με τίποτα. Θα έπρεπε να παίρνουν μισθό βουλευτή για το έργο που κάνουν και φροντίζουν για τη δημόσια υγεία. Η καθημερινότητα είναι δύσκολη. Οι υπεύθυνοι κάνουν ό,τι μπορούν για να μην ανεβαίνουν τα έξοδα. Πως θα βελτιωθεί η κατάσταση χωρίς χρήματα;”, διερωτάται.

“Έπρεπε να είχαμε τουλάχιστον 250 άτομα για να καλύψουμε τις βασικές μας λειτουργίες. Κάνουμε έκκληση για τρόφιμα. Οι ανάγκες μας για φαγητό είναι στις 250.000 ευρώ και ο προϋπολογισμός μας προβλέπει μόλις 50.000 ευρώ. Βεβαίως αν το τηρούσαμε αυτό οι ασθενείς θα έμεναν νηστικοί. Δεν μπορούμε να τους αφήσουμε νηστικούς”, λέει στο newsit.gr ο Χρήστος Κόνιαρης, εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΕΚΑ.

“Έχουμε ασθενείς που είναι παραπληγικοί και έχουν μεγάλες απαιτήσεις φροντίδας”, λέει ο Γιάννης Δρίνης, ειδικευόμενος γιατρός. “Οι άνθρωποι πεθαίνουν και η κυβέρνηση πουλάει τσαμπουκά και ψέμα”, δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιανάκος.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε