Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το δάνειο στις Βρυξέλλες

Κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το δάνειο στις Βρυξέλλες
Παρασκηνιακοί ελιγμοί από τον Γ.Παπακωσταντίνου για να επιμηκυνθεί η αποπληρωμή όλου του δανείου αλλιώς πάμε ολοταχώς για νέο δάνειο από το ΔΝΤ.
 

Το ”ζουμί” της υπόθεσης είναι να πετύχουμε την επιμήκυνση της αποπληρωμής εως το 2024 για το σύνολο του δανείου,δηλαδή για όλο το ποσό των 110 δις ευρώ και να μην εξαιρεθούν οι δόσεις του 2010.
 
Γιατί πολύ απλά μέσα στο 2010 λογιστικά εμφανιζόμαστε να εκταμιεύουμε 53 δις ευρώ, σχεδόν το μισό δάνειο δηλαδή και συνεπώς εαν δεν παραταθεί η αποπληρωμή όλου του ποσού τότε σχεδόν αυτομάτως θα ξαναπέσουμε στις επιτοκιακές ”δαγκάνες” του ΔΝΤ για νέο δάνειο που θα καλύψει τις δόσεις που θα λήγουν το 2013 και το 2014.
 
Πάντως μόνο στρωμένο χαλί δεν θα περιμένει τον Γ.Παπακωσταντίνου σε Eurogroup και Ecofin αφού η Ευρωπαική Ένωση, με τις εντολές της Μέρκελ,επιμένει στην αυστηρή τήρηση των στόχων του μνημονίου.
 
Όλα αυτά πάντως δημιουργούν κλίμα για να ληφθούν αποφάσεις στη σύνοδο κορυφής στις 17 Δεκεμβρίου ώστε μετά να υπάρξει επαρκής χρόνος επικύρωσης από τα εθνικά κοινοβούλια έως το Φεβρουάριο. Διαφορετικά, ίσως να κινδυνεύσει και η δόση του Μαρτίου.
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε