Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Κρίσιμη συνάντηση ΠΝΟ-Διαμαντοπούλου – Αποφασίζουν για τη νέα 48ωρη απεργία οι ναυτεργάτες

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Μετά τη νέα συνάντηση με την υπουργό Ανάπτυξη, η ΠΝΟ θα συνεδριάσει ξανά για να αποφασίσει αν θα συνεχίσει ή όχι τις απεργιακές κινητοποιήσεις της.

Η ΠΝΟ συνεδριάζει ξανά σήμερα το μεσημέρι και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα αποφασίσει νέα απεργία, από τις 06:01 της Τετάρτης (όταν δηλαδή θα λήξει η απεργία που «τρέχει) έως τις 06:00 το πρωί της Παρασκευής.

Πριν από τη συνεδρίαση, θα γίνει νέα συνάντηση με την υπουργό Ανάπτυξης, Άννα Διαμαντοπούλου, σε μια ακόμη προσπάθεια να βρεθεί μέση λύση. Το ραντεβού ορίστηκε για τις 11:00, στο κτίριο της Ακτής Βασιλειάδη, πριν από τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ.

Η Άννα Διαμαντοπούλου έχει δηλώσει ανοιχτή σε διάλογο με την ΠΝΟ, αλλά στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που υπάρχουν. Η υπουργός είχε συνάντηση με εκπροσώπους των εργαζομένων του ΝΑΤ, ενώ ανάλογη συνάντηση με τους εργαζόμενους του Οίκου Ναύτου είχε και η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Αθηνά Δρέττα.

Έκκληση προς τους ναυτεργάτες, να μην παρατείνουν την απεργία τους για δεύτερο 48ωρο, κάνουν οι αγρότες της Κρήτης και φορείς του εμπορικού κόσμου.

Μια δεύτερη συνεχόμενη 48ωρη απεργία από τους ναυτικούς θα «γονατίσει» όχι μόνο τους κατοίκους των νησιών που «φωνάζουν» γιατί φοβούνται ότι θα τους λείψουν βασικά αγαθά, αλλά και τους παραγωγούς των νησιών.

Οι Κρητικοί παραγωγοί πρόλαβαν να στείλουν ένα μέρος των προϊόντων τους την Κυριακή, πριν δέσουν κάβους τα πλοία, αλλά τώρα που το νησί μπαίνει στην περίοδο υψηλής παραγωγικότητας των θερμοκηπίων σε σχεδόν όλες τις περιοχές του, τα προϊόντα δε μπορούν να φύγουν!

Παραγωγοί του νησιού αναμένεται να συγκεντρωθούν στο λιμάνι του Ηρακλείου και ζητούν να υπάρχει ένα πλοίο κάθε δύο-τρεις μέρες, προκειμένου να μην κινδυνέψουν τα ευπαθή προϊόντα.

Παράλληλα με την απεργία της ΠΝΟ, οι εργαζόμενοι στο ΝΑΤ και στον Οίκο Ναύτου συνεχίζουν την κατάληψη των κτιρίων.

Στις κινητοποιήσεις των ναυτεργατών συμμετέχουν και τα πληρώματα στα ρυμουλκά, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί πρόβλημα στις προσεγγίσεις εμπορικών πλοίων, αλλά και κρουαζιερόπλοιων στα ελληνικά λιμάνια.

Σήμερα αναμένεται, επίσης, να συνεδριάσουν τα σωματεία των πλοηγών προκειμένου να αποφασίσουν αν θα συμμετάσχουν στην απεργία της ΠΝΟ.

Η είσοδος και έξοδος στο λιμάνι των κρουαζιερόπλοιων αλλά και των ποντοπόρων φορτηγών πλοίων που μεταφέρουν κοντέινερ ή καύσιμα, γίνεται και με πλοηγικά σκάφη.

Τα αιτήματα των ναυτεργατών

Οι ναυτεργάτες απεργούν και αποκλείουν τα νησιά και τους αγρότες γιατί επί της ουσίας απαιτούν από την κυβέρνηση να πάρει πίσω το νόμο για το καμποτάζ, να μην κουρευτούν τα ομόλογα των Ταμείων τους, να αρθεί η επιστράτευση που ισχύει ακόμη και να υπογραφούν νέες συμβάσεις.

Δηλαδή, η Ελλάδα εξακολουθεί να πυροβολεί τα πόδια της. Οι απεργίες της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας παραλύουν την ακτοπλοϊκή κίνηση στη χώρα, δημιουργούν απόγνωση στους παραγωγούς ευπαθών αγροτικών προϊόντων και στέλνουν αρνητικά μηνύματα στο εξωτερικό, λίγες μόλις μέρες πριν από την έναρξη της τουριστικής περιόδου.

Η άρση του καμποτάζ την οποία εξακολουθεί να αρνείται η ΠΝΟ προσπαθεί να δώσει ανάσα στην κρουαζιέρα που είναι ένα από τα σημαντικότερα έσοδα και πέρυσι από τις συνεχόμενες κινητοποιήσεις έχασε πολλά, όπως πολλά έχασε στο σύνολό του ο ελληνικός τουρισμός.
Δυστυχώς, οι υποκινητές των απεργιών αυτών, είτε δεν έχουν καταλάβει την τραγική φάση που διέρχεται η χώρα μας.

Διαβάστε αναλυτικά τι ζητά η ΠΝΟ

– Άμεση υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας

– Διατήρηση του καμποτάζ στην επιβατηγό ναυτιλία

– Διατήρηση του ΝΑΤ και απρόσκοπτη συνέχιση χρηματοδότησής του από τον τακτικό προϋπολογισμό

– Διατήρηση των εφάπαξ παροχών, διατήρηση της κείμενης νομοθεσίας για τον Οίκο Ναύτη και κατάργηση του νόμου που αφορά ένταξη Οίκου Ναύτη στον ΕΟΠΥΥ

– Άμεση επαναλειτουργία του Νοσηλευτικού Ιδρύματος Εμπορικού Ναυτικού

– Διατήρηση του Ειδικού Λογαριασμού Οικογενειακών Επιδομάτων Ναυτικών ως αυτοτελούς λογαριασμού και φορέα ιδιωτικού δικαίου.

– Επαναφορά των εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων των ναυτεργατών

– Ίδρυση Ειδικού Ταμείου Ανεργίας Ναυτεργατών

– Μη κατάργηση του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας και υπαγωγή του στον ΟΑΕΔ.

-Μη περικοπή συντάξεων, κυρίων και επικουρικών

– Προσέλκυση νέων και παραμονή τους στο ναυτικό επάγγελμα

– Διασφάλιση θέσεων εργασίας Ελλήνων ναυτεργατών

– Αναβάθμιση ναυτικής εκπαίδευσης – μετεκπαίδευσης, με την κάλυψη των ελλείψεων του ΚΕΣΕΝ και βελτίωση λειτουργίας των ΑΕΝ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι ναυτεργάτες “μπλοκάρουν” αγρότες και τουρισμό – Είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο λέει η υπουργός Ανάπτυξης

Τα πλοία δεμένα οι αγρότες στα κάγκελα – Οργή στην Κρήτη για την απεργία της ΠΝΟ

Κατέβασε… ρολά η ΠΝΟ – Δεμένα 48ωρες τα πλοία – Αντιδράασεις από τους αγρότες

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια από Δευτέρα – “Ναυάγησαν” οι διαπραγματεύσεις

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε