Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Κρήτη: Συνεχίζονται τα προβλήματα από την κακοκαιρία

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Πολλά προβλήματα στις μετακινήσεις και στην ηλεκτροδότηση έχει προκαλέσει το κύμα κακοκαιρίας που σαρώνει την Κρήτη από τη νύχτα της Παρασκευής…

Πρωτοφανές κύμα κακοκαιρίας σαρώνει την Κρήτη το τελευταίο τριήμερο, με τον υδράργυρο να σημειώνει ελεύθερη πτώση και τη θερμοκρασία σε … ιστορικά χαμηλά! Από το πρωί του Σαββάτου, σε όλο το νησί, αναφέρθηκαν προβλήματα τόσο στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων, στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, όσο και στην ηλεκτροδότηση.

Διακοπές ρεύματος, πλημμύρες και κλειστοί δρόμοι στο Ηράκλειο
Το χιόνι στρώθηκε ακόμα και λίγο έξω από το Ηράκλειο, σε απόσταση δέκα χιλιομέτρων από την πόλη! Σύμφωνα με το cretalive.gr τα Σταυράκια ο Άγιος Μύρωνας οι Άσιτες και η Αγία Βαρβάρα έχουν ντυθεί στα λευκά. Από νερό πλημμύρισε ο περιβάλλων χώρος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στην παραλιακή λεωφόρο του Ηρακλείου, ενώ διακοπές ρεύματος σημειώθηκαν σε αρκετές περιοχές του νησιού.

Είναι ενδεικτικό ότι σε περιοχές του Γαζίου σημειώθηκε διακοπή στην ηλεκτροδότηση για περισσότερες από 12 ώρες! Σημαντικά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση αντιμετώπισαν οι κάτοικοι του δήμου Νίκου Καζαντζάκη, των Αρχανών, του Κρουσώνα, Καστελίου και της Ν. Αλικαρνάσσου αλλά και, στην πόλη του Ηρακλείου, οι κάτοικοι των Πατελών και της Πλατείας Σινάνη. Ζημιές από τους ισχυρούς ανέμους υπέστησαν δεκάδες σκάφη στο αλιευτικό καταφύγιο στην Παντάνασσα.

Η πυκνή χιονόπτωση στην περιοχή της Βιάννου, είχε ως αποτέλεσμα το χιόνι, το πρωί της Κυριακής, να φθάνει το μισό μέτρο. Τα μηχανήματα του Δήμου βρίσκονται επί ποδός για τον καθαρισμό των δρόμων, χωρίς αυτό να είναι εφικτό σε όλες τις περιπτώσεις. Παράλληλα, εκτεταμένες είναι οι ζημιές στις ελαιοκαλλιέργειες και τα κηπευτικά.

Στα λευκά και το Ρέθυμνο
Τα χιόνια έχουν ήδη καλύψει τις κορυφές του Ψηλορείτη και τα ορεινά σε Ανώγεια, Μυλοπόταμο, Αμάρι, Γερακάρι και δήμο Λάμπης. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ, η πτώση της θερμοκρασίας θα συνεχισθεί με θυελλώδεις ανέμους, χιονόνερο και χιόνια και ως εκ τούτου τα μηχανήματα της Νομαρχίας είναι σε ετοιμότητα για τυχόν προβλήματα.

Η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται με δυσκολία και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στα ορεινά του Μυλοποτάμου και του Αμαρίου, ενώ στρώσεις από χιόνι κάλυψαν χωριά των δήμων Ρεθύμνου, Αρκαδίου και Λάμπης. Λόγω της κακοκαιρίας, όμως, πλημμύρισε το Σάββατο, για άλλη μια φορά, η περιοχή του λιμανιού στο Ρέθυμνο.

Πολλά τα προβλήματα και στο Λασίθι

Σχεδόν αδύνατη είναι η προσέγγιση του Οροπεδίου Λασιθίου, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των μηχανημάτων του δήμου να διατηρήσουν ανοιχτούς τους δρόμους, για τη διέλευση των οχημάτων. Στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, τρία μηχανήματα του Δήμου Χερσονήσου επιχειρούν καθαρισμό από το Κράσι και προς τον Αυχένα Αμπέλου. Από την πλευρά του Αγίου Νικολάου, μηχάνημα της Νομαρχίας βρίσκεται στους Ποτάμους.

Στο Οροπέδιο Λασιθίου διεκόπη η ηλεκτροδότηση από τις 9 το πρωί το Σαββάτου, ενώ η χιονόπτωση ξεκίνησε τις πρώτες πρωινές ώρες. Σύμφωνα με νεώτερη ανακοίνωση του δήμου, το χιόνι περίπου στις 20.30 το βράδυ του Σαββάτου έφθανε το μισό μέτρο στον κάμπο του Οροπεδίου ενώ το θερμόμετρο στο Τζερμιάδω έδειχνε -2 βαθμούς Κελσίου, με … καθοδικές τάσεις.

Λόγω των αναμενόμενων ακραίων καιρικών φαινομένων όλοι οι κτηνοτρόφοι είχαν ειδοποιηθεί το προηγούμενο τριήμερο να έχουν τροφές και να κρατήσουν περιορισμένα τα κοπάδια τους. Λόγω της προβλεπόμενης περαιτέρω επιδείνωσης του καιρού και έντασης της κακοκαιρίας τις επόμενες ώρες, παρακαλούνται οι οδηγοί να μην κινούνται άσκοπα στο επαρχιακό δίκτυο.

Καλύτερη η κατάσταση στα Χανιά
Κλειστός είναι ο δρόμος προς το Οροπέδιο Ομαλού στο νομό Χανίων, που ωστόσο αντιμετωπίζει λιγότερα προβλήματα.
Το πρωί του Σαββάτου, κλειστά ήταν σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου, λόγω της χιονόπτωσης, στα ορεινά, ωστόσο εκχιονιστικά μηχανήματα φρόντιζαν να διατηρούν έστω μία λωρίδα κυκλοφορίας ανοιχτή, για τη διέλευση των οχημάτων.

Συγκεκριμένα, αποκλεισμένα ήταν τα τμήματα του οδικού δικτύου: Ταυρωνίτης – Παλαιόχωρα, στη θέση Άναβος – Φλώρια, ο δρόμος προς το οροπέδιο του Ομαλού στο 30ο χιλιόμετρο, ο δρόμος στη θέση Πέτρα Σελί προς Ανατολικό Σέλινο, ενώ προβλήματα αναφέρθηκαν και στο δρόμο προς Σφακια στο ύψος της Ίμπρου.

Στην πόλη των Χανίων αναφέρθηκαν πτώσεις κλαδιών από δέντρα, ενώ το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχίας, με ανακοίνωση του, καλεί τους κτηνοτρόφους να κατεβάσουν στα χαμηλά τα κοπάδια τους και τους ιδιοκτήτες μικρών σκαφών να φροντίσουν για την ασφάλεια τους στα λιμάνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Ο παγετός έκλεισε σχολεία σε Κρήτη, Κεντρική και Δυτική Μακεδονία

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε