Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Κύκλωμα εμπορίας ωαρίων στην Κύπρο

Κύκλωμα εμπορίας ωαρίων στην Κύπρο

 Υπόθεση εμπορίας ωαρίων διερευνά η Κυπριακή Αστυνομία σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας.

 

Ο εκπρόσωπος τύπου της Αστυνομίας Μιχάλης Κατσουνωτός, σχολιάζοντας στο ΡΙΚ δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», δήλωσε ότι λήφθηκαν καταθέσεις από γυναίκες, οι οποίες ήλθαν στην Κύπρο από το εξωτερικό για τους ληφθούν ωάρια και να δοθούν σε άτεκνα ζευγάρια για σκοπούς της ιατρικώς υποβοηθούμενης ανθρώπινης αναπαραγωγής.
 
Ο κ. Κατσουνωτός ανέφερε ότι η Αστυνομία διενήργησε δύο έρευνες σε ιδιωτικό κέντρο εξωσωματικής γονιμοποίησης, το οποίο βρίσκεται σε περιοχή εκτός Λευκωσίας, και παραλήφθηκαν διάφορα τεκμήρια.
 
Σήμερα, είπε, θα υπάρξει διαβούλευση με τον Γενικό Εισαγγελέα για να δούμε πως θα προχωρήσουμε στη διερεύνηση της υπόθεσης.
 
Ο κύριος Κατσουνωτός επεσήμανε ότι υπάρχει σαφές νομοθετικό πλαίσιο που αφορά την αφαίρεση και τη μεταμόσχευση βιολογικών ουσιών ανθρώπινης προέλευσης και πρόσθεσε ότι ο νόμος απαγορεύει οποιοδήποτε αντάλλαγμα. Η όποια προσφορά, είπε, πρέπει να γίνεται χαριστικά.
 
Ανέφερε ακόμα ότι από τις καταθέσεις που λήφθηκαν φαίνεται ότι τα ωάρια δίδονταν επί πληρωμή.
 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας ” Φιλελεύθερος” οι καταθέσεις λήφθηκαν από τρείς Ουκρανές, οι οποίες παραδέχθηκαν ότι πέρασαν από την επώδυνη διαδικασία, παίρνοντας ως αντίτιμο χίλια έως χίλια πεντακόσια ευρώ για κάθε ωάριο.
 
Εξάλλου, ο Κύπριος υπουργός Υγείας Χρήστος Πατσαλίδης τόνισε ότι πρόκειται για ένα σοβαρό θέμα, που αποτελεί σύγχρονη απειλή , διότι , όπως εξήγησε, για το σκοπό αυτό δραστηριοποιούνται διάφορες εταιρείες.
 
Η προσφορά ωαρίων, είπε, μπορεί να είναι ηθικά σωστή βάσει των κανόνων βιοηθικής, όταν πρόκειται για προσωπική χρήση, αλλά απαγορεύεται ρητά για εμπορικούς σκοπούς.
 
Ο κύριος Πατσαλίδης τόνισε ότι υπάρχουν σαφείς κανόνες, που διέπουν την όλη διαδικασία και επεσήμανε ότι το θέμα της εμπορίας βλαστοκυττάρων, οργάνων και ωαρίων αποτελεί ποινικό αδίκημα.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε