Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Κυπριακό και Σκοπιανό συζήτησαν Παπανδρέου- Μπαν Κι- μουν

Απο τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ. ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Ο Γ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι στόχος της Ελλάδας είναι η επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής λύσης και τόνισε ότι είναι σειρά της ΠΓΔΜ να δείξει ότι επιθυμεί την εξεύρεση λύσης.

Ανάμεσα στα θέματα που συζήτησαν οι δύο άνδρες ήταν το Κυπριακό και το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, επιβεβαιώνοντας έτσι το NewsIt οτι ένας απο τους βασικούς λόγους που πήγε ο Γ. Παπανδρεόυ στη Ν. Υόρκη είναι το Σκοπιανό.

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι η Ελλάδα έχει επιδείξει τη βούλησή της για μια αμοιβαίως αποδεκτή λύση, “πάντα στο πλαίσιο των θέσεών μας, των κόκκινων γραμμών, οι οποίες είναι ξεκάθαρες”. “Η βούλησή μας είναι υπαρκτή και βεβαίως, αναμένουμε την αναγκαία βούληση και από την άλλη πλευρά, για να υπάρξει επίλυση αυτού του ζητήματος” ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο πρωθυπουργός είπε οτι επανέλαβε στον γ.γ. του ΟΗΕ πως “δική μου πεποίθηση είναι ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, είναι ο άνθρωπος που έχει κάθε βούληση και το αποδεικνύει έμπρακτα καθημερινά, να υπάρξει λύση στο Κυπριακό με επανένωση της Κύπρου μέσα πάντα στα πλαίσια των αποφάσεων του ΟΗΕ και το κεκτημένο της ΕΕ”.  Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι “η Ελλάδα στηρίζει πλήρως τις πρωτοβουλίες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι οι έξωθεν πιέσεις και παρεμβάσεις, που είναι μη παραγωγικές, δεν βοηθούν πάντα στο να προωθηθεί ένας σοβαρός και ουσιαστικός διάλογος μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Κάτι που πρέπει να γνωρίζουν, βεβαίως, και η τουρκική κυβέρνηση και ο κ. Ερντογάν. Σήμερα, με την ισχυρή κυβέρνηση της Τουρκίας και του κ. Ερντογάν, υπάρχουν πολλά περιθώρια για να μπορεί κανείς να περιμένει να ξεφύγουν από τις παλιές πρακτικές και αντιλήψεις και να συμβάλουν ουσιαστικά στην επίλυση του κυπριακού”.

Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε πολύ εποικοδομητική τη συνάντηση που είχε με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ενώ ανέφερε ότι του ανέπτυξε τις πρωτοβουλίες του για την Ανατολική Μεσόγειο αλλά και για τη δυνατότητα να αντιμετωπισθεί η κλιματική αλλαγή με αναπτυξιακό τρόπο. “Σε αυτό το πλαίσιο, είπε,  θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στις 22 Οκτωβρίου, σύνοδος με τη συμμετοχή πολλών ηγετών της ευρύτερης περιοχής».
   
Τέλος, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι συζήτησαν για την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, το Παλαιστινιακό, το Ιράν, αλλά και για τις επαφές τις οποίες έχει κάνει ο ίδιος και ο κ. Δρούτσας στην ευρύτερη περιοχή. ‘Τόνισα ότι για μας, για την Ελλάδα, είναι πια ζωτικής σημασίας η επίλυση του Παλαιστινιακού, διότι η ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή θα συμβάλει τα μέγιστα, όχι μόνο στο ν’ αποφύγουμε εντάσεις και νέες συγκρούσεις, αλλά και στο να μπορούμε να διασφαλίσουμε ευημερία και προοπτική για τους λαούς της περιοχής”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Αποκάλυψη Newsit: Πιέζουν για λύση στο Σκοπιανό οι ΗΠΑ      

   

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε