Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Λ. Κατέχη: Από τις ΗΠΑ στην επιτροπή «σοφών» – Διαβάστε ποιο σκάνδαλο την «ακολουθεί»

Λ. Κατέχη: Από τις ΗΠΑ στην επιτροπή «σοφών» – Διαβάστε ποιο σκάνδαλο την «ακολουθεί»

Η ελληνικής καταγωγής πρύτανης του πανεπιστημίου Davis και συντονίστρια της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής για τις αλλαγές στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση φέρεται μπλεγμένη σε σκάνδαλο.

Η ιστορία της Λίντα Κατέχη ξεκινά από τη Σαλαμίνα και συνεχίζεται στις ΗΠΑ. Εκεί όπου γνώρισε την ακαδημαϊκή καταξίωση. Είναι μηχανολόγος μηχανικός και πρύτανης ενός από τα πιο σημαντικά πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Μόνο που την «ακολουθεί» οι υποψίες ενός σκανδάλου με εγγραφές φοιτητών.

Το όνομά της έχει εμπλακεί σε σκάνδαλο με «περίεργες» εγγραφές φοιτητών στο πανεπιστήμιο του Ιλινόις. Σύμφωνα με τη Chicago Tribune πρόκειται επί της ουσίας για φοιτητές που ήταν παιδιά πολιτικών ή «πολιτικά συνδεδεμένα». Η υπόθεση ήρθε στο φως της δημοσιότητας όταν η Κατέχη αποχώρησε από το πανεπιστήμιο του Ιλινόι για να πάει στην Καλιφόρνια και το πανεπιστήμιο Davis.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών, το όνομά της προέκυψε τουλάχιστον 50 φορές και σύμφωνα με τους ερευνητές η υπόθεση αφορά σε εκατοντάδες περιπτώσεις φοιτητών της λίστας «Category I», μιας μυστικής λίστας, την ύπαρξη της οποίας γνώριζαν συγκεκριμένα στελέχη του πανεπιστημίου.

Η ίδια η Λίντα Κατέχη αρνείται κάθε εμπλοκή της στο σκάνδαλο. «Δεν ήμουν ενήμερη για αυτή την πρακτική του Πανεπιστημίου. Ήταν απαράδεκτο» δήλωσε στην εφημεριίδα The Sacramento Bee, δίχως όμως να… πείσει, αφού την περίοδο των «περίεργων εγγραφών» ήταν Πρύτανης του πανεπιστημίου.

Εμπλεκόμενος στην υπόθεση ήταν και ο τότε κυβερνήτης της πολιτείας του Ιλινόι, Blagojevich, ο οποίος φέρεται να ασκούσε πολιτικές πιέσεις για να «βολέψει» παιδιά πολιτικών του φίλων. Εξαιτίας των καταγγελιών για διαφθορά, ο Blagojevich υποχρεώθηκε σε παραίτηση.

Αντίδραση Πεταλωτή

Στο θέμα παρενέβη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής που δήλωσε πως «υπήρχε ένα περιστατικό, κατά τη διάρκεια της θητείας της κ. Κατέχη στο πανεπιστήμιο του Ιλινόι, που όπως προέκυψε από την πλήρη διαλεύκανση που υπήρξε μετά από την πλήρη διερεύνηση που έγινε στις ΗΠΑ, αφορούσε γεγονότα που δεν είχαν σχέση με τη θητεία της και πουθενά δεν αναφέρεται ούτε και εμπλέκεται το όνομα της κ. Κατέχη, ούτε υπάρχει καμία υπόνοια για οποιαδήποτε εμπλοκή της».

Επισήμανε δε ότι «η κ. Κατέχη είναι πρύτανης ενός από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια των ΗΠΑ και παγκοσμίως, στο Ντέιβις της Καλιφόρνια. Αυτό αποτελεί και προσωπική αλλά και διεθνή διάκριση».

Διαβάστε επίσης
Τα μέλη της Διεθνούς Επιτροπής για τις αλλαγές στην Παιδεία

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε