Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

“Λαμπρά” κορίτσια αλλά τα αγόρια “τεμπελιάζουν”

Πιο φιλόδοξα ως προς τους επαγγελματικούς τους στόχους εμφανίζονται τα κορίτσια σε σχέση με τα αγόρια στις χώρες του ΟΟΣΑ.

Ειδικότερα η Ελλάδα καταγράφει μια από τις μεγαλύτερες διαφορές στο χάσμα που χωρίζει τα δύο φύλα.

Τα στοιχεία προέκυψαν από έρευνα του προγράμματος PISA του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασία και Ανάπτυξης

Το ερώτημα που έθεσαν οι ερευνητές του προγράμματος στους 15χρονους μαθητές και μαθήτριες ήταν τι δουλειά φαντάζονταν ότι θα έκαναν στα 30 τους χρόνια. Σχεδόν σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ, τα κορίτσια ονειρεύονται μια λαμπρή σταδιοδρομία σε επαγγελματικούς τομείς που προσφέρουν κοινωνικό κύρος με το μέσο όρο της διαφοράς ανάμεσα στα ποσοστά των δύο φύλων να καταγράφεται στο 11%.

Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιαπωνία είναι οι μόνες χώρες-μέλη του Οργανισμού στις οποίες αγόρια και κορίτσια εμφανίζουν σχεδόν ίδια ποσοστά ως προς τις επαγγελματικές τους φιλοδοξίες. Στην Ελβετία, τα αγόρια έχουν ένα ελαφρύ προβάδισμα. Στον αντίποδα, η διαφορά ανάμεσα στο ποσοστό των Ελληνίδων μαθητριών και το ποσοστό των Ελλήνων μαθητών που ονειρεύονται να γίνουν βουλευτές ή να διοικήσουν επιχειρήσεις φτάνει τις 20 ποσοστιαίες μονάδες.

Όσο κι αν ακούγεται παράδοξο, το επάγγελμα του δικηγόρου είναι ανάμεσα στα δέκα πιο δημοφιλή επαγγέλματα για τα κορίτσια, όπως και τα επαγγέλματα του συγγραφέα και του δημοσιογράφου.

Η δουλειά του γιατρού και διάφορων επαγγελμάτων στο ιατρικό κλάδο συγκινεί μόλις το 9% των Ελληνόπουλων, με τα κορίτσια να εκδηλώνουν ενδιαφέρον σε σχεδόν διπλάσιο ποσοστό από τα αγόρια.

Τέλος, ένα από τα μεγαλύτερα χάσματα ανάμεσα στα δύο φύλα καταγράφεται στην εκπαίδευση, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό των μελών του διδακτικού προσωπικού είναι γυναίκες. Οι διευθυντικές θέσεις, ωστόσο, καταλαμβάνονται συνήθως από άνδρες.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε