Τετάρτη, 24 Απρ.
23oC Αθήνα

Λάρισα: 100 χρόνια από την εξέγερση στο Κιλελέρ

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στο Κιλελέρ ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Η εξέγερση των καλλιεργητών-κολίγων, έχει χαρακτηριστεί ως η μεγαλύτερη αγροτική κινητοποίηση της νεότερης Ελλάδας.

100 χρόνια μετά, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μιχάλης Καρχιμάκης ο οποίος παραβρέθηκε στην εκδήλωση που έγινε στη Λάρισα με αφορμή την επέτειο, είπε ότι για να τιμηθούν οι νεκροί του Κιλελέρ δε χρειάζονται πολιτικές ρητορίες αλλά έργο που υλοποιείται όπως:
– Το αγροτικό κτηματολόγιο που για πρώτη φορά διαθέτει η χώρα,
– Την επανάκτηση της αξιοπιστίας και της συνέπειάς μας απέναντι στους εταίρους μας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
– Τη σύνταξη εθνικού συνταγολογίου για τα αγροτικά εφόδια οι τιμές των οποίων θα είναι ο μέσος όρος των τριών χαμηλότερων της Ε.Ε.
– Την αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες από το 7% στο 11% και
– Την ένταξη των αγροτών στο νομοσχέδιο για τη ρευστότητα της οικονομίας και το ΤΕΜΠΜΕ.
 
Καλώντας όλους σε μια «μάχη για την ποιότητα», ο υφυπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εξήγγειλε την ανασυγκρότηση των φορέων ελέγχου της ποιότητας των τροφίμων και τη δημιουργία ενός «διατροφικού Τειρεσία» για όσες επιχειρήσεις παραβιάζουν τη διατροφική νομοθεσία ή αισχροκερδούν, καθώς και τη δημιουργία μητρώου εμπόρων αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων για να αποτραπούν τα φαινόμενα των «ελληνοποιήσεων» και άλλων αθέμιτων τρόπων ανταγωνισμού.
 
Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λάρισας κ. Αθαν. Κοκκινούλης, σημείωσε ότι οι αγρότες είναι σε διαρκή εξέγερση για να παραμείνουν στα χωράφια τους, στέλνοντας το μήνυμα: «ότι δεν μπορούμε να πάρουμε με το καλό θα το παίρνουμε με το «άγριο» στο δρόμο».
 
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με καταθέσεις στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής στην μνήμη των νεκρών του Κιλελέρ και τον Εθνικό Ύμνο.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε