Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

Λάρισα: Φέρτε πίσω τα γλυπτά μας!

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Ο Δήμαρχος ξεκινά εκστρατεία για επαναπατρισμό γλυπτών που εκλάπησαν από το Αρχαιολογικό μουσείο της Λάρισας, κατά την αποχώρηση των στρατευμάτων της γερμανικής κατοχής το 1944.

Πολλά από τα γλυπτά βρίσκονται σε μουσεία του Βόλου και της Αθήνας, όπου με επιστολές του ο Δήμαρχος Λαρισαίων ζητά τον επαναπατρισμό τους στη Λάρισα, ιδιαίτερα τώρα που ξεκινά τη λειτουργία του το Διαχρονικό Μουσείο της πόλης.

 Ένα μεγάλο τμήμα των γλυπτών που εκλάπησαν όμως, εξακολουθεί να είναι άγνωστο που βρίσκεται σήμερα. Υπάρχουν υποψίες ότι κάποια εξ’ αυτών βρίσκονται σε μουσεία ή σε ιδιωτικές συλλογές της Γερμανίας. Για το λόγο αυτό ο Δήμος Λαρισαίων συνεργάζεται με την Ιστορικό, πρεσβευτή σύμβουλο στο Υπουργείο Εξωτερικών κ. Φωτεινή Τομαή, σε μια εκστρατεία αναζήτησης των γλυπτών που εκλάπησαν από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Λάρισας.

Στόχος του δήμου είναι να εντοπιστούν ο διοικητής των στρατευμάτων αποχώρησης από τη Λάρισα, ή οι συγγενείς του προκειμένου να συλλεχθούν πληροφορίες για την τύχη των γλυπτών.

 Έστω και με μερικές δεκαετίες καθυστέρησης, η Λάρισα διεκδικεί ένα μεγάλο κομμάτι της πολιτιστικής της κληρονομιάς, που ταυτόχρονα είναι και ένα μεγάλο κομμάτι της ταυτότητας της.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε