Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

Λέσβος: Νέα τραγωδία με πρόσφυγες – Νεκρό βρέφος ενός έτους

Φωτογραφία: Reuters (ΑΡΧΕΙΟΥ)
Φωτογραφία: Reuters (ΑΡΧΕΙΟΥ)

Μια νέα τραγωδία με πρόσφυγες σημειώθηκε στη Μυτιλήνη. Σκάφος που μετέφερε πρόσφυγες από την Τουρκία ανατράπηκε ανοιχτά του Μολύβου και ένα βρέφος μόλις ενός έτους έχασε τη ζωή του στα νερά του Αιγαίου.

Δεν έχει τελειωμό το δράμα των προσφύγων που ρισκάρουν τα πάντα, τη ζωή τους και τη ζωή των παιδιών τους, για να μπορέσουν να διεκδικήσουν όσες πιθανότητες έχουν για μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη, μακριά από τον πόλεμο και τη φτώχεια.

Όμως τα ξημερώματα της Παρασκευής (09.10.2015) το Αιγαίο έγινε ο υγρός τάφος για ακόμη ένα παιδί. Ένα αγοράκι ενός έτους. Ένα μωρό που βρισκόταν σε ένα σκάφος που μετέφερε πρόσφυγες από τα παράλια της Τουρκίας στη Μυτιλήνη και εντοπίστηκε τα ξημερώματα στα ανοιχτά του ελληνικού νησιού.

Το σκάφος βρίσκονταν 56 άνθρωποι. Η βάρκα εντοπίστηκε περίπου στις 11:30 το βράδυ της Πέμπτης (08.10.2015) από το λιμενικό, στη διάρκεια περιπολίας, στις 03:00 τα ξημερώματα στη θαλάσσια περιοχή Εφταλού-Σκάλα Συκαμιάς. Οι διακινητές είχαν… εγκαταλείψει τη βάρκα με τους 56 πρόσφυγες και το είχαν σκάσει. Είχαν φροντίσει να καταστρέψουν και τις δυο μηχανές της, αφήνοντας το σκάφος ακυβέρνητο στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Κάποιοι, πάνω στον πανικό τους έπεσαν στο νερό για να σωθούν. Άγνωστο ακόμα πως, στη θαλάσσα βρέθηκε και το βρέφος. Όταν το ανέσυραν οι άνδρες του Λιμενικού, δεν είχε τις αισθήσεις του. Του έδωσαν τις πρώτες βοήθειες και αμέσως μετά το μετέφεραν Μήθυμνας όπου είχαν ειδοποιηθεί ΕΚΑΒ, αγροτικός γιατρός και εθελοντές γιατροί. Το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ παρέλαβε το βρέφος και το μετέφερε στο Κέντρο Υγείας Καλλονής συνοδεία γιατρών, αλλά εκεί δυστυχώς διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Από τη Λιμενική Αρχή Μήθυμνας που διενεργεί την προανάκριση, δόθηκε εντολή να γίνει νεκροψία – νεκροτομή στο βρέφος.

Λίγη ώρα αργότερα, τα μεσάνυχτα, και πάλι στη βόρεια Λέσβο, περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος επενέβη σε δύο ακόμα περιστατικά. Στην Εφταλού, διασώζοντας 48 μετανάστες και πρόσφυγες από βυθιζόμενη πλαστική βάρκα και στη θαλάσσια περιοχή Λάνμνας μεταξύ Μολύβου και Συκαμνιάς διασώζοντας 70 ανθρώπους από, επίσης, βυθιζόμενη πλαστική βάρκα.

Από τις 6 το πρωί χθες Πέμπτη και μέχρι σήμερα Παρασκευή το πρωί, σε όλη τη Λέσβο, αποβιβάσθηκαν περί τις 2000 μετανάστες και πρόσφυγες. Οι 800 από αυτούς αποβιβάσθηκαν από τη δύση του ήλιου χθες και μέχρι σήμερα το πρωί.

Στη Λέρο, ξύλινο σκάφος με 200 πρόσφυγες, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, προσάραξε το πρωί της Παρασκευής σε αμμώδη ακτή βορειανατολικά της Λέρου. Με τη βοήθεια πλωτών του λιμενικού και ιδιωτικών σκαφών, ξεκίνησε η αποβίβασή τους.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ – Πληροφορίες και από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε