Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Λήγει σήμερα η προθεσμία για τα μηχανογραφικά – ‘Ολες οι ρυθμίσεις για τις μετεγγραφές

Τελευταία μέρα σήμερα για την κατάθεση των μηχανογραφικών. Πρόσθετο άγχος για τους επιτυχόντες οι αλλαγές. Τι πρέπει να προσέξετε. Ο δεκάλογος του μηχανογραφικού

Την ημέρα που αρχίζει η συμπλήρωση και κατάθεση των μηχανογραφικών επέλεξε το υπουργείο Παιδείας να ανακοινώσει οτι έρχονται αλλαγές στις μετεγγραφές.

Η λογική του υπουργείου είναι οτι προσπαθεί να περιορίσει τον συνωστισμό στις κεντρικές σχολές υψηλής ζήτησης μέσω ομαδοποίησης των τμημάτων. Επίσης στο δικαίωμα μετεγγραφής θα παίζει ρόλο και ο βαθμός.

Κάθε χρόνο ικανοποιούνται 5.000- 6.000 αιτήσεις μετεγγραφών, οι περισσότερες από τρίτεκνες οικογένειες.

Εφέτος, με την κατάργηση της βάσης του δέκα που θα οδηγήσει στα περιφερειακά ΤΕΙ περίπου 14.000 περισσότερους υποψηφίους σε σχέση με πέρυσι, ο αριθμός αυτός αναμένεται να εκτιναχθεί.

Σημειώνεται οτι για να αποφευχθεί ο συνωστισμός σε πολλά κεντρικά τμήματα από τους φοιτητές που θα ζητήσουν μετεγγραφή οι πρυτάνεις έχουν φτάσει στο σημείο να ζητήσουν ακόμα και πλήρη κατάργηση των μετεγγραφών.

Τι αποφασίστηκε

Για να μοιραστούν οι μεττεγραφόμενοι σε περισσότερες σχολές αποφασίστηκε η εξισορρόπηση της κατάστασης μέσω επιβολής και βαθμολογικού κριτηρίου σε όσους δικαιούνται μετεγγραφή και ομαδοποίηση των αντίστοιχων τμημάτων σε κοντινά πανεπιστήμια.

Οι μετεγγραφές θα γίνονται αναλογικά με τον αριθμό εισακτέων κάθε τμήματος, ενώ τα πιο υψηλόβαθμα τμήματα θα δέχονται και τους πιο υψηλόβαθμους από τους αιτούντες μετεγγραφή.

Για παράδειγμα: 

Παλιό σύστημα

Υποψήφιος από την Αθήνα που δικαιούται μετεγγραφή και εισάγεται στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (βάση 2009:15.361 μόρια) μπορούσε με τα περυσινά δεδομένα να κερδίσει 2.418 μόρια και να μετεγγραφεί στο αντίστοιχο Τμήμα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας, που είναι το πλέον υψηλόβαθμο των Οικονομικών Τμημάτων (βάση 2009: 17.779 μόρια).

Νέο σύστημα

Η μετεγγραφή θα γίνεται με πρόσθετο κριτήριο την επίδοσή του, σε σύγκριση με τις επιδόσεις των υπολοίπων δικαιούχων μετεγγραφής προς αυτό το Τμήμα. Ετσι θα είναι δυνατόν αντί να μετεγγραφεί στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο να καταλήξει σε κάποια άλλη Οικονομική Σχολή της Αττικής, π.χ. του Πανεπιστημίου Πειραιά (βάση 2009: 16.938 μόρια) ή του Πανεπιστημίου Αθηνών (16.512 μόρια).

Ποιοι δικαιούνται μετεγγραφή

Δικαίωμα μετεγγραφής χωρίς ποσοστικό περιορισμό έχουν σήμερα τα μέλη πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών, παιδιά θυμάτων της τρομοκρατίας, ορφανοί από έναν ή δύο γονείς, διακριθέντες στον τομέα του αθλητισμού και πάσχοντες από σοβαρές ασθένειες.

Με ποσοστικό περιορισμό (έως 10% του αριθμού εισακτέων στα περιφερειακά ιδρύματα και έως 5% σε Αθήνα- Θεσσαλονίκη) επιτρέπονται μετεγγραφές για λόγους οικονομικούς και λόγους υγείας των γονέων. Δικαίωμα υποβολής αίτησης μετεγγραφής έχουν τα τέκνα των γονέων των οποίων ο μέσος όρος του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος των τριών τελευταίων οικονομικών ετών δεν υπερβαίνει το ποσό των 45.000 ευρώ.

Αν υπάρχουν περισσότεροι υποψήφιοι με τις ίδιες προϋποθέσεις, προηγούνται τα τέκνα των οικογενειών που έχουν έναν τουλάχιστον αδελφό ή αδελφή που φοιτά σε ίδρυμα που βρίσκεται σε διαφορετική πόλη από τον τόπο μόνιμης κατοικίας των γονέων («τρία ή περισσότερα σπίτια») εφόσον ο μέσος όρος του συνολικού οικογενειακού εισοδήματός τους δεν είναι μεγαλύτερος των 5.000 ευρώ του μέσου όρου του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος των άλλων υποψηφίων. Τα δικαιολογητικά για όλες τις κατηγορίες υποβάλλονται από 1 έως 15 Νοεμβρίου.

Δέκα βήματα για να συμπληρώσετε σωστά το μηχανογραφικό

1 Ο υποψήφιος μπορεί να δηλώνει στο Μηχανογραφικό όσες σχολές επιθυμεί, ακόμη και όλες όσες περιλαμβάνονται σε ένα ή δύο το πολύ από τα πέντε Επιστημονικά Πεδία.

2 Μπορεί να δηλώνει με όποια σειρά επιθυμεί τις σχολές, ανεξάρτητα από το Επιστημονικό Πεδίο στο οποίο περιλαμβάνονται.

3 Εχει τη δυνατότητα, ανεξάρτητα από το αν ακολουθεί τη Θεωρητική, τη Θετική ή την Τεχνολογική Κατεύθυνση, να δηλώσει όποιο Επιστημονικό Πεδίο επιθυμεί.

4 Οταν ομως δηλώσει Επιστημονικό Πεδίο που απαιτεί μαθήματα αυξημένης βαρύτητας τα οποία δεν περιλαμβάνονται στην Κατεύθυνση που ακολουθεί, τότε χάνει μόρια.

5 Ο υποψήφιος μετέχει στην επιλογή μόνο των τμημάτων για τα οποία δήλωσε προτίμηση, με βασικό κριτήριο τον αριθμό των μορίων που του δίνουν ο γενικός βαθμός πρόσβασης και οι βαθμοί των δύο μαθημάτων αυξημένης βαρύτητας.

6 Για σχολές που είναι κοινές στα δύο Επιστημονικά Πεδία τα οποία επέλεξε ο υποψήφιος, λαμβάνεται υπόψη για την επιλογή του το μεγαλύτερο από τα δύο σύνολα μορίων που αντιστοιχούν σε κάθε Επιστημονικό Πεδίο που επέλεξε, ανεξάρτητα από αυτό στο οποίο δήλωσε την προτίμησή του.

7 Αντιθέτως, για τα τμήματα που είναι κοινά σε δύο Επιστημονικά Πεδία αλλά ο υποψήφιος επέλεξε μόνο το ένα, λαμβάνονται υπόψη τα μόρια που αντιστοιχούν στο Επιστημονικό Πεδίο που δήλωσε την προτίμηση.

8 Σε περίπτωση ισοβαθμίας υποψηφίων στην τελευταία θέση εισακτέων κάποιου τμήματος, προηγείται αυτός που έχει μεγαλύτερο γενικό βαθμό πρόσβασης. Αν πάλι υπάρχει ισοβαθμία, προηγείται αυτός που έχει μεγαλύτερο άθροισμα βαθμών στα δύο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας. Αν και πάλι υπάρχει ισοβαθμία εισάγονται όλοι οι ισοβαθμούντες.

9 Αν ο υποψήφιος βάσει των μορίων μπορεί να εισαχθεί σε περισσότερες από μία σχολές από αυτές που έχει δηλώσει, τότε θα εισαχθεί σ΄ αυτή που έχει δηλώσει πρώτη. Αν όχι στη δεύτερη, κ.λπ. Για τον λόγο αυτόν η σειρά των προτιμήσεων χρήσιμο είναι να εκφράζει την πραγματική επιθυμία του υποψηφίου.

10 Μετά την οριστική κατάθεσή του Μηχανογραφικού δεν επιτρέπεται αλλαγή, διόρθωση, τροποποίηση ή αντικατάστασή του. Μετά τις 20 Ιουλίου δεν γίνεται δεκτό Μηχανογραφικό για οποιονδήποτε λόγο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : Σοκ από τη διπλή απόπειρα αυτοκτονίας μαθητή μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε