Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Λήγουν από Δευτέρα οι προθεσμίες για πρόστιμα-φωτιά

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

Όποιος θέλει να το δηλώσει για να το σώσει ή όποιος αναγκαστικά πρέπει να πάρει το πιστοποιητικό-χαράτσι για την ενεργειακή ταυτότητα του σπιτιού

από Δευτέρα πρέπει να αρχίσει να πηγαίνει… ταμείο. 31 Οκτωβρίου λήγει η προθεσμία για τους ημιυπαίθριους.

Οι ιδιοκτήτες πρέπει να υπολογίσουν ότι θα πληρώσουν παράβολο 350 ευρώ για υπόγειο και 250 ευρώ όλους τους άλλους χώρους και στη συνέχεια θα πρέπει να υπολογίσουν το χαράτσι με βάση την τιμή ζώνης.
Στα έξοδα θα πρέπει να προστεθεί και η αμοιβή μηχανικού.
Η εξόφληση γίνεται είτε εφάπαξ με έκπτωση 10%, είτε σε 10 δόσεις ως το τέλος του 2012.

Τέλος Νοεμβρίου λήγει μια ακόμη προθεσμία, αυτή για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων. Μέχρι 30 Νοεμβρίου δηλαδή οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να έχουν υποβάλει τις σχετικές δηλώσεις.
Τα έξοδα ξεκινούν και εδώ από το παράβολο που κυμαίνεται από 500 ως και 6.000 ευρώ. Εδώ υπολογίζεται και πάλι η τιμή ζώνης επί τα τετραγωνικά ο ειδικός συντελεστής και ο συντελεστής με βάση τη χρήση της κατοικίας.
Η τιμή του μηχανικού και εδώ δεν είναι σταθερή.
Εκπτώσεις 20% περιλαμβάνονται στο νόμο για όσους καταβάλουν εφάπαξ το πρόστιμο, ενώ σε αυτή την περίπτωση και το παράβολο πέφτει στα 400 ευρώ.
Για κατοικίες οι δόσεις είναι ως 28 μηνιαίες ή 10 τριμηνιαίες, ενώ για άλλης χρήσης ακίνητα είναι 34 μηνιαίες ή 12 τριμηνιαίες.

Με την αρχή του νέου χρόνου, 9 Ιανουαρίου λήγει η προθεσμία για το περιβόητο ενεργειακό πιστοποιητικό.
Οι ιδιοκτήτες πρέπει να υπολογίζουν την ελάχιστη αμοιβή του επιθεωρητή που είναι 185 ευρώ και από κει και πέρα άλλα 2,46 το τετραγωνικό για τα διαμερίσματα, 1,23 για μονοκατοικίες (ελάχιστο 246 ευρώ) και για όλες τις άλλες χρήσης ακινήτων πλην κατοικίας 3,07 το τετραγωνικό με ελάχιστο ποσό τα 369 ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε