Τρίτη, 16 Απρ.
25oC Αθήνα

Λίστα χωρίς αντίκρυσμα – Ασθενείς χωρίς γιατρούς – Μπάχαλο με τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ

ΩΡΑ 12.00 Γιατροί γράφουν φάρμακα σε αυτοσχέδια γραφεία σε ασφαλισμένους στο υπ. Υγείας που τελεί υπο κατάληψη... ΦΩΤΟ NEWSIT

– Μάταιος ο κόπος να κλείσουν ραντεβού οι ασφαλισμένοι – Οι περισσότεροι γιατροί δεν απαντούν
– Απεργούν ως την Παρασκευή οι γιατροί του ΙΚΑ, ως την Πέμπτη οι νοσοκομειακοί
– Εξώδικο του ιατρικού συλλογου στους συναρμόδιους υπουργούς

Η εγκύκλιος πήγε σε άλλους νωρίς και σε άλλους αργά. Μια εγκύκλιος που είχε να κάνει με εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους του ΙΚΑ σε όλη την Ελλάδα. Μια εγκύκλιος που η καθυστέρησή της και τα τερτίπια απεργών και υπουργείου Υγείας έκαναν τους ασφαλισμένους να χρειάζονται ακόμα μια ειδικότητα: του ψυχιάτρου.

Aυτή η εγκύλιος πολύ απλά έλυνε τα χέρια των φαρμακοποιών για να εκτελέσουν επι πιστώσει συνταγές για ασφαλισμένους του ΙΚΑ που έχουν όμως συνταγογραφηθεί και από γιατρούς άλλων ταμείων! Κανείς δεν είχε σκεφτει οτι η συγκεκριμένη εγκύκλιος έπρεπε να είναι πριν από τους ασφαλισμένους στα χέρια γιατρών και φαρμακοποιών…

‘Ετσι το σκηνικό σήμερα ήταν: Αναμονή σε ουρές χωρίς λόγο, γιατροι – υποτίθεται συμβεβλημένοι – που δεν απαντούσαν στο τηλέφωνο για ραντεβού και μέχρι αργά το μεσημέρι φαρμακοποιοί – όσοι ήταν ανοικτοί – που δεν δέχονταν πίστωση για τους ασφαλισμένους.

Στην απόγνωσή τους κάποιοι πήγαν στο υπουργείο Υγείας για να τους γράψουν τα φάρμακά τους οι γιατροί οι οποίοι κάνουν κατάληψη από την προηγούμενη εβδομάδα.

ΩΡΑ 11.45 ΥΠ.ΥΓΕΙΑΣ: Σε αυτοσχέδια γραφεία η συνταγογράφηση από τους γιατρούς - καταληψίες ΦΩΤΟ NEWSIT

Επίσης, ο Ιατρικός σύλλογος έστειλε εξώδικο στους κ. Λοβέρδο, Κουτρουμάνη και Σπυρόπουλο γιατί θεωρούν όπως λένε, παράνομη την δημοσιοποίηση στο διαδίκτυο των ονομάτων των γιατρών άλλων ταμείων, ενώ λένε οτι μέσα στις λίστες αυτές υπάρχουν και ονόματα γιατρών που δεν είναι εν ζωή. Πολλοί γιατροί δεν απαντούν στα τηλέφωνα για ραντεβού, άλλοι αρνούνται να κλεισουν ραντεβού με την απειλή της διαγραφής απο τον Ιατρικό Σύλλογο και άλλοι λένε οτι δεν έχουν αποφασίσει ακόμη.

Το πολυνομοσχέδιο εισάγεται την Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής και περιλαμβάνει όλες τις επίμαχες για τον ιατρικό και φαρμακευτικό κόσμο ρυθμίσεις.

ΩΡΑ 10.15 ΙΚΑ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ: Στην ουρά για διευκρινήσεις και ραντεβου μετά απο 2 μήνες

Αναλυτικά οι απεργίες:

Οι γιατροί του ΙΚΑ, αλλάζοντας την αρχική τους απόφαση για απεργία διαρκείας μέχρι την απόσυρση του νομοσχεδίου, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από σήμερα, Δευτέρα, έως και την Παρασκευή. Έως και την ερχόμενη Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου, απεργούν οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας και Πειραιά. Τριήμερη πανελλαδική απεργία που ξεκινά από αύριο, Τρίτη, ανακοίνωσε η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Οι γιατροί, που συνεχίζουν την κατάληψη του υπουργείου Υγείας, ζητούν απόσυρση του νομοσχεδίου για την Υγεία και κάνουν λόγο για απεργοσπαστικό μηχανισμό που στήνει το υπουργείο.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ο οποίος απειλεί με πειθαρχικές κυρώσεις όσους συναδέλφους εξυπηρετήσουν ασφαλισμένους του ΙΚΑ, ανακοίνωσε ότι για επείγουσες περιπτώσεις συνταγογράφησης, οι ασθενείς μπορούν – χωρίς οικονομική επιβάρυνση – να εξυπηρετηθούν από τους απεργούς γιατρούς στον χώρο κατάληψης του υπουργείου (Αριστοτέλους 17).

Επίσης, κλειστά θα είναι τα φαρμακεία από σήμερα, Δευτέρα, έως και την Τετάρτη, 9 Φεβρουαρίου. Το κοινό θα εξυπηρετείται από τα εφημερεύοντα και διανυκτερεύοντα φαρμακεία.

Τι αλλάζει από σήμερα για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ

Από σήμερα αλλάζει ριζικά ο τρόπος εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων του μεγαλύτερου φορέα της χώρας καθώς αυτοί απεγκλωβίζονται από την υποχρέωση για αποκλειστική περίθαλψη, εξέταση και συνταγογράφηση, εντός του ΙΚΑ και του δικτύου των 8.000 γιατρών του Ιδρύματος και τους δίδεται η δυνατότητα να επιλέγουν ελεύθερα τον γιατρό τους. ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ

– Μπορούν να επισκέπτονται όλα τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ και να ενημερώνονται από τις σχετικές καταστάσεις που έχουν αναρτηθεί για τους γιατρούς που παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας στον ΟΑΕΕ και στον ΟΠΑΔ, και οι οποίοι πλέον θα τους εξυπηρετούν.

-Παράλληλα, μπορούν να ζητούν να προμηθεύονται το ατομικό συνταγολόγιο με το οποίο θα γίνεται εφεξής η κάλυψή τους από το δίκτυο των γιατρών που θα τους παρέχουν περίθαλψη. Σύμφωνα με το ΙΚΑ, η διανομή των συνταγολογίων θα ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες.

– Οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ όταν επισκέπτονται τους παραπάνω ιατρούς στα ιδιωτικά τους ιατρεία θα επιδεικνύουν απαραιτήτως το βιβλιάριο ασφάλισής τους. Οι γιατροί του ΟΑΕΕ και του ΟΠΑΔ θα συνταγογραφούν στα προσωπικά απλά συνταγολόγια που διαθέτουν οι ίδιοι μέχρι να ολοκληρωθεί η διανομή όλων των ατομικών συνταγολογίων, στα οποία πρέπει να αναγράφουν το όνομα, τον αριθμό μητρώου και το ΑΜΚΑ του ασφαλισμένου.

– Οι ιατρικές συνταγές θα εκτελούνται από τα συμβεβλημένα με το ΙΚΑ φαρμακεία όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Η αμοιβή των γιατρών είναι 20 ευρώ για κάθε ασθενή και 10 ευρώ για την επανεξέταση. Οι γιατροί θα γράφουν σε ανεξάρτητο φύλλο του ατοµικού συνταγολογίου τους το όνοµα, το µητρώο και το ΑΜΚΑ του ασφαλισµένου αλλά και την ηµέρα και την ώρα εξέτασης, στοιχεία που θα επιβεβαιώνει και ο ασθενής. Το σύνολο αυτών των δελτίων θα υποβάλλεται στο τέλος του μήνα, στο ΙΚΑ και θα καταβάλλεται η ανάλογη αποζημίωση στο δικαιούχο γιατρό.

Οι λίστες των γιατρών του νομού Αττικής έχουν αναρτηθεί ήδη στην ιστοσελίδα και τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ, και την Τρίτη θα δημοσιευτούν κατάλογοι ανά νομό στον επαρχιακό Τύπο. Ωστόσο, καλό θα είναι οι ασφαλισμένοι να επικοινωνούν πρώτα τηλεφωνικά για να ελέγξουν αν ο γιατρός που θέλουν να επισκεφτούν απεργεί.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε