Σάββατο, 20 Απρ.
12oC Αθήνα

Ληστείες με ένα….τηλεφώνημα!

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

 

Χίλιους και έναν τρόπους έχουν σκαρφιστεί πλέον οι ληστές για να…κάνουν τη “δουλειά” τους.

 

Ληστείες μέσω τηλεφωνικών καταλόγων; Και όμως! Τα κόλπα και οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν κλέφτες, ληστές και διαρρήκτες εκσυγχρονίζονται και εμπλουτίζονται με νέες πρακτικές, καθιστώντας την κατάσταση στη χώρα μας ακόμη πιο ανησυχητική.
Μερικές από τις συγκεκριμένες πρακτικές είναι παλαιές, άλλες «καινοτόμες» και, δυστυχώς, ανανεώνονται διαρκώς, αφού οι κακοποιοί δείχνουν τρομερή εφευρετικότητα.
 
Ένα από τα χαρακτηριστικότερα κόλπα που καταγράφονται όλο και συχνότερα στους δρόμους αφορά τη διάρρηξη με τη χρήση τηλεφωνικού καταλόγου.
 
Πρόσφατα στη Γλυφάδα επίδοξος διαρρήκτης έλεγξε το ονοματεπώνυμο πολίτη, που αναγράφεται στο κουδούνι της πολυκατοικίας. Στη συνέχεια κάλεσε σε υπηρεσία τηλεφωνικού καταλόγου και πήρε τον αριθμό του τηλεφώνου του υποψηφίου θύματος, στο οποίο και τηλεφώνησε. Στην κλήση του κανένας δεν απάντησε και έτσι ο δράστης παραβίασε το σπίτι του και τον έκλεψε.
Μια μέθοδος προστασίας από το συγκεκριμένο κόλπο είναι να αιτηθείτε το απόρρητο του τηλεφωνικού σας αριθμού.
 
Μια άλλη πρακτική που καταγράφεται σε ολόκληρο τον κόσμο είναι η «λιβανέζικη θηλιά». Πριν από λίγους μήνες συνελήφθη σπείρα που παγίδευε ΑΤΜ τραπεζών, μπλοκάροντας την κάρτα ανυποψίαστων πελατών μέσω της τοποθέτησης μιας δεύτερης σχισμής στο μηχάνημα. Στη συνέχεια, υποδυόμενοι τους περαστικούς, προθυμοποιούνταν να βοηθήσουν και ζητούσαν από τον πολίτη να πληκτρολογήσει εκ νέου το ΡΙΝ του, το οποίο και απομνημόνευαν.
Όταν το θύμα έφευγε άπραγο, οι κακοποιοί αφαιρούσαν τη θηλιά και «άδειαζαν» τον λογαριασμό του. Προς αποφυγή τέτοιας ταλαιπωρίας, να μην προτιμάτε ΑΤΜ τα οποία φέρουν πάνω τους πολλά διακριτικά και να μη λετε το ΡΙΝ σας σε οποιονδήποτε.
 
Διαχρονικό είναι το κόλπο των πορτοφολάδων. Γνωστό πλέον και ως η «μέθοδος της ψαλίδας». Επίσης τα τελευταία χρόνια έχει εμφανιστεί η μέθοδος του «σκασμένου λάστιχου» η οποία εφαρμόζεται όλο και περισσότερο. Συγκεκριμένα οι δράστες παρακολουθούν άτομα που κάνουν αναλήψεις από ΑΤΜ και καταστρέφουν μία από τις ρόδες των οχημάτων τους. Όταν τα θύματα αντιλαμβάνονται ότι έπαθαν λάστιχο και σταματήσουν το όχημα, οι δράστες τους ακινητοποιούν και τους αρπάζουν τα χρήματα.
 
Η πλέον διαδεδομένη μορφή εξαπάτησης, κυρίως ηλικιωμένων, με σταθερή αύξηση στα νότια προάστια, είναι η απόπειρα υφαρπαγής χρημάτων από άτομα που ισχυρίζονται ότι κάποιος κοντινός συγγενής του υποψηφίου θύματος τους οφείλει χρήματα.
 
Μια άλλη πρακτική που τείνει να μονιμοποιηθεί είναι η απασχόληση του οδηγού από περαστικό, με σκοπό να του αποσπάσει την προσοχή και την ίδια ώρα συνεργός να ανοίξει την πόρτα και να του κλέψει την τσάντα και τον χαρτοφύλακα. Ένα καινούργιο κόλπο των κακοποιών, ειδικά στο κέντρο της Αθήνας, είναι να προσεγγίζουν πεζούς και, επικαλούμενοι κατεπείγουσα ανάγκη, να τους ζητούν το κινητό τους για να επικοινωνήσουν. Οι δράστες μόλις πάρουν στα χέρια τους τη συσκευή εξαφανίζονται.
 
Ακόμη τελευταία «μόδα» στα βόρεια προάστια είναι η επίθεση με πέτρες σε οχήματα που βρίσκονται σταθμευμένα σε σουπερμάρκετ. Οι κακοποιοί μόλις δουν γυναίκα να επιβιβάζεται σε αυτοκίνητο πετούν μικρές πέτρες. Μόλις εκείνη αντιδράσει, κάποιος υποδεικνύει την υποτιθέμενη κρυψώνα του «δράστη». Μόλις εκείνη στρέψει το βλέμμα της προς την υποδειχθείσα κατεύθυνση, ο κλέφτης αρπάζει την τσάντα της. Καλό θα ήταν να αγνοείτε τέτοιες παρενοχλήσεις…

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε