Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Λίστες εφέδρων σε 15 ημέρες θέλει η τρόϊκα

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

Γραμμή-γραμμή «τσεκάρουν» το μνημόνιο οι απεσταλμένοι της τρόϊκα, που δεν ανάβουν το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του ελληνικού δανείου στήριξης, εάν δεν σιγουρευτούν ότι η Αθήνα θα αναλάβει να υλοποιήσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις εντός σαφώς καθορισμένων χρονοδιαγραμμάτων..

Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι μία από τις απαιτήσεις τους είναι να έχουν στα χέρια τους –μέσα στο επόμενο 15νθημερο- λίστες με τα ..ονοματεπώνυμα των υποψήφιων για εργασιακή εφεδρεία υπαλλήλων!

«Κενό» υπάρχει και στο «πακέτο» μέτρων της διετίας 2013-14, για αυτό και ο ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν, ουσιαστικά, δήλωνε ότι χωρίς να σχεδιαστούν και να συγκεκριμενοποιηθούν μέτρα για εκείνη την διετία η Τρόικα λεφτά δεν δίνει.

Δεν είναι τυχαίο που την ώρα που ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έδινε «συγχαρητήρια» στην χώρα μας για τα τολμηρά μέτρα που λαμβάνει, ο ευρωπαίος επίτροπος επιφυλάχθηκε και για νέα, λέγοντας ότι θα πρέπει να εξεταστεί αν με τα μέτρα αυτά μπορούν αν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του προγράμματος.

Έτσι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οι ξένοι ελεγκτές δεν σκοπεύουν να φύγουν ξανά από την Αθήνα, ούτε και να παραδώσουν πόρισμα που να δίνει το πράσινο φως για την επόμενη δόση, πριν «κλειδώσουν» οι στόχοι και τα μέτρα ως το 2014.

Ο ανανεωμένος στόχος της τρόικας δεν είναι απλώς να κλειδώσει πάση θυσία το έλλειμμα του 2012 στο 6,8% του ΑΕΠ, αλλά θέλουν να διασφαλίσουν και ότι το ελληνικό έλλειμμα θα μειωθεί κάτω από το 3 % του ΑΕΠ μέχρι και το τέλος της περιόδου.

Για να το επιτύχει, η ελληνική κυβέρνηση ποντάρει πολλά στο νέο τέλος ακινήτων μέσω της ΔΕΗ. Θέλει να το διατηρήσει ως το 2014, αλλιώς θα αναγκαζόταν να το αντικαταστήσει με άλλα εισπρακτικά μέτρα ύψους 1,8-2 δισ. ετησίως στη διετία 2013-2014.

Και έτσι όμως, από το 2013 και μετά το μέτρο δεν θα συμβάλλει άλλο στην περαιτέρω μείωση του ελλείμματος για να πέσει από το 6,8% σε 3% μέσα σε δύο χρόνια. Άρα θα πρέπει να συμπληρωθεί ή να ενισχυθεί με άλλα, τα οποία θα αποφασιστούν μέσα στις επόμενες μέρες, πιθανότατα έως τις 27 του Οκτώβρη.

Διαβάστε επίσης:

Ποιοι εξαιρούνται από την εφεδρεία

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε