Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

“Λουκέτο” στα νοσοκομεία λόγω εφημεριών

“Λουκέτο” στα νοσοκομεία λόγω εφημεριών
Μόνο τέσσερις εφημερίες τον μήνα ανά γιατρό θα κάνουν το Μάρτιο τινάζοντας έτσι στον αέρα όλο το σύστημα υγείας…

 

Οι γιατροί του ΕΣΥ αποφάσισαν τουλάχιστον για τον μήνα Μάρτιο να καταθέσουν προγράμματα που θα έχει μόνο τέσσερις εφημερίες το μήνα ανά γιατρό. Έτσι με τον τρόπο αυτό θέλουν να διεκδικήσουν προσλήψεις στο ιατρικό προσωπικό.
 
Ο μειωμένος αριθμός εφημεριών θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία πολλών νοσοκομείων και κυρίως των περιφερειακών. Και αυτό γιατί δεν θα είναι δυνατό να γίνουν εφημερίες από τα μέσα του μήνα και μετά.
Τα περισσότερα τμήματα στα νοσοκομεία της περιφέρειας στελεχώνονται από δύο ή τρεις γιατρούς, σε αρκετές περιπτώσεις και από έναν. Έτσι, μόλις συμπληρωθούν οι τέσσερις εφημερίες, τα αντίστοιχα τμήματα θα βάζουν «λουκέτο».
 
Ήδη προγράμματα μειωμένων εφημεριών καταθέτουν οι γιατροί πολλών περιοχών της Ελλάδας, όπως η Χαλκιδική, το Κιλκίς, το Αγρίνιο, η Μαγνησία, η Λακωνία και η Λέσβος, κ.ά.
 
Παράλληλα, οι γιατροί του ΕΣΥ προσανατολίζονται σε επίσχεση εργασίας, δηλαδή αποχή από τα τακτικά τους καθήκοντα, και μάλιστα διαρκείας, διεκδικώντας να πληρωθούν για τις δεδουλευμένες εφημερίες. Όπως λένε σε πολλές περιπτώσεις, τούς οφείλονται εφημερίες από τον περασμένο Νοέμβριο.
 
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, οι γιατροί δεν θα επιτρέψουν να θιγεί από τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης η κλαδική συμφωνία που είχαν υπογράψει με την προηγούμενη κυβέρνηση.
 
Η εν λόγω συμφωνία προβλέπει μειωμένο αριθμό εφημεριών ανά γιατρό, αλλά με την προϋπόθεση ότι θα ενισχυθεί το ιατρικό δυναμικό του ΕΣΥ. Ωστόσο, σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, οι σχετικές προσλήψεις δεν έχουν προχωρήσει. Ανάμεσα στα βασικά αιτήματα είναι να ολοκληρωθούν άμεσα οι προκηρύξεις των 1.000 θέσεων ειδικευμένων και 300 θέσεων ειδικευομένων γιατρών, καθώς και η αύξηση του κονδυλίου για τις εφημερίες κατά 100 εκατομμύρια ευρώ.
 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε