Τρίτη, 23 Απρ.
19oC Αθήνα

Λουκέτο στο American University of Athens

– Το υπουργείο Παιδείας ζητά από την αστυνομία να σφραγίσει τις εγκατάστασεις
– Λειτουργούσε χωρίς άδεια ίδρυσης και λειτουργίας
– Το εκπαιδευτήριο ισχυρίζεται ότι αποτελεί αμερικανικό νομικό πρόσωπο

Λουκέτο βάζει το υπουργείο Παιδείας στο American University of Athens ζητώντας από την αστυνομία το σφράγισμά του μιας και χαρακτηρίζει παράνομη τη λειτουργία του υπό τον τίτλο του πανεπιστημίου.

Το υπουργείο Παιδείας με ανακοίνωσή του ζητά την παρέμβαση της αστυνομίας προκειμένου να σφραγιστούν όλες οι εγκαταστάσεις και να αφαιρεθούν οι επιγραφές από το American University of Athens, καθώς όπως αναφέρει δεν έχει άδεια ίδρυσης ή λειτουργίας ως Κέντρο Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης και ούτε έχει υποβάλλει αίτηση για την έκδοση κάποιας άδειας.

Πέρα τούτου, το υπουργείο επικαλείται και τον νόμο που αναφέρει ότι δεν επιτρέπεται η χρήση του όρου Πανεπιστήμιο στα ελληνικά ή σε ξένη γλώσσα πέρα των δημόσιων πανεπιστημίων.

Το υπουργείο Παιδείας αναφέρει πως έχει στείλει από τον Σεπτέμβριο του 2009 αλλεπάλληλες επιστολές ζητώντας από το American University of Athens να καταθέσει άδεια ίδρυσης και λειτουργίας, αλλά το εκπαιδευτήριο απάντησε πως ως αμερικανικό νομικό πρόσωπο που εδρεύει στις ΗΠΑ δεν έχει ζητήσει άδεια ίδρυσης και λειτουργίας.

Στον ισχυρισμό του εκπαιδευτηρίου, το υπουργείο Παιδείας απαντά πως από το ΦΕΚ προκύπτει ότι αποτελεί νομικό πρόσωπο που έχει συσταθεί σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν στην Ελλάδα και δεν προκύπτει κανένας νομικός δεσμός με αμερικανικό νομικό πρόσωπο.

Μιλώντας στο Newsit ο πρόεδρος του American University of Athens, Aχιλλέας Κανελλόπουλος υποστηρίζει πως το κολέγιο δεν ανήκει στην Ελληνική Νομοθεσία αλλά έχει έδρα την Αλαμπάμα, οπότε και δεν ισχύει η απόφαση του Υπουργείου για το σφράγισμα. Επίσης ισχυρίζεται πως στο κτήριο που στεγάζεται το American Univercity δεν υπάρχουν τάξεις για να γίνονται μαθήματα, αφού δεν γίνονται, αλλά παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες για υποψήφιους φοιτητές στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα. Τέλος όσον αφορά την εταιρεία, ο κ. Κανελλόπουλος υποστηρίζει πως δεν έχει γίνει σύσταση καμίας εταιρείας και ότι δεν πληρώνονται για να παρέχουν συμβουλές. Ανέφερε ότι λειτουργούν και σαν γραφείο πληροφοριών για το πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα.

Συστάσεις Συνηγόρου του Καταναλωτή προς τα εκπαιδευτήρια

Σύμφωνα με την έκθεση εντοπίστηκαν τουλάχιστον 4 εκπαιδευτήρια τα οποία παραβιάζουν την κείμενη νομοθεσία σχετική με τη δημόσια προβολή και την επωνυμία τους. Πρόκειται για τα Hellenic American University και Αmerican University of Athens, τα οποία αυτοχαρακτηρίζονται ως “πανεπιστήμια”.

Επίσης ψευδώς σύμφωνα με την έκθεση το Αττικό Κολέγιο και το Global College αυτοχαρακτηρίζονται ως “κολέγια”. Σε επικοινωνία που είχε το NewsIt με το Αττικό Κολέγιο μας ενημέρωσαν ότι φέτος δεν θα λειτουργήσει, ενώ το Global College επεσήμανε στο NewsIt ότι από τα τέλη Ιουλίου δεν λέγεται πια κολέγιο, αλλά εργαστήριο ελευθέρων σπουδών.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε