Τρίτη, 19 Μαρ.
16oC Αθήνα

Λύκειο Επιδαύρου: Έριξε αυλαία το θερινό σχολείο αρχαίου δράματος

Λύκειο Επιδαύρου: Έριξε αυλαία το θερινό σχολείο αρχαίου δράματος

Το Λύκειο Επιδαύρου, το διεθνές θερινό σχολείο αρχαίου δράματος, ολοκλήρωσε με επιτυχία τον εναρκτήριο κύκλο λειτουργίας του στις 19 Ιουλίου.

Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα και τη στήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε σύμπραξη με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και την υποστήριξη του δήμου Επιδαύρου.

Ειδικότερα, στο νέο εκπαιδευτικό θεσμό του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου με κεντρικό θέμα για φέτος την «Έλευση του Ξένου», συμμετείχαν πάνω από 120 σπουδαστές Δραματικών Σχολών, φοιτητές Τμημάτων Θεατρικών Σπουδών καθώς και νέοι ηθοποιοί από όλο τον κόσμο: Ιράν, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστραλία, ΗΠΑ, Μεξικό, Βραζιλία, Γερμανία, κ.ά..

Οι σπουδαστές του Λυκείου παρακολουθούσαν καθημερινά ένα κύριο πρακτικό εργαστήριο πέντε ωρών. Καθηγητές των πρακτικών εργαστηρίων του Λυκείου Επιδαύρου ήταν, μεταξύ άλλων: o γνωστός σκηνοθέτης Phillip Zarrilli, ερμηνευτής και δάσκαλος μιας μοναδικής εκπαιδευτικής μεθόδου για ηθοποιούς που συνδυάζει γιόγκα και ασιατικές πολεμικές τέχνες, οι Simon Abkarian και Catherine Schaub Abkarian από τους βασικούς συντελεστές του θρυλικού «Θεάτρου του Ήλιου» της Αριάν Μνουσκίν, η Rosalba Torres Guerrero, από τα βασικά μέλη της Rosas, της ομάδας χορού της Anne Teresa De Keersmaeker και ο χορευτής και χορογράφος Koen Augustijnen, στενός συνεργάτης των μπαλέτων C de la B, ο ηθοποιός και δάσκαλος Enrico Bonavera από τους βασικούς συνεργάτες του Piccolo Teatro του «Fighting Monkey» για την έρευνα αξιών και αισθητικών απόψεων μέσω του χορού και της κίνησης, η ερμηνεύτρια, ηθοποιός και σκηνοθέτις Μάρθα Φριντζήλα, ο σκηνοθέτης Σίμος Κακάλας, ο σκηνοθέτης Σωτήρης Καραμεσίνης γνωστός στη Βραζιλία για την ανάπτυξη της μεθόδου «MUSA» που βασίζεται στην τέχνη του αρχαίου ηθοποιού, η θεατρολόγος και σκηνοθέτις Τζωρτζίνα Κακουδάκη, ο σκηνοθέτης και πρωτοχορευτής στο Λύκειο Ελληνίδων Κωνσταντίνος Ντέλλας, η λαογράφος-εθνολόγος, με μακροχρόνια έρευνα στην παραδοσιακή μουσική, τη λαϊκή λατρεία και τις λαϊκές τελετουργίες Μιράντα Τερζοπούλου και η ηθοποιός και δασκάλα φωνής Ρηνιώ Κυριαζή.

Το πρόγραμμα σπουδών για το 2017 περιελάμβανε την παρακολούθηση σειράς θεωρητικών εργαστηρίων, διαλέξεων και masterclasses στη γραμμή της φετινής θεματικής του Λυκείου, με την πλειοψηφία αυτών των εκδηλώσεων να είναι ανοιχτές για το κοινό, προσβλέποντας έτσι στην ενίσχυση των δεσμών της διοργάνωσης με την τοπική κοινωνία.

Τα μαθήματα έγιναν σε εξωτερικούς χώρους όπως το Θέατρο και το Αρχαίο Στάδιο Επιδαύρου, οι προαύλιοι χώροι της Αγίας Μαρίνας και του Αγίου Αθανασίου Λυγουριού, καθώς και σε εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς χώρους της περιοχής του Λυγουριού. Οι σπουδαστές και οι καθηγητές του Λυκείου Επιδαύρου συμμετείχαν επίσης σε πολιτιστικές εκδρομές στο Ναύπλιο, το Άργος και τις Μυκήνες και παρακολούθησαν παραστάσεις και πρόβες παραστάσεων στο μικρό και το μεγάλο θέατρο της Επιδαύρου.

Ιδιαίτερη στιγμή του προγράμματος, αποτέλεσε η παράσταση «Τα μυστικά του Αρλεκίνου» σε σκηνοθεσία και ερμηνεία του Enrico Bonavera, ηθοποιού με θητεία πλέον των τριάντα ετών στην Κομέντια ντελ’ Άρτε και καθηγητή του Λυκείου Επιδαύρου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του Γυμνασίου Λυγουριού και την παρακολούθησαν μαζί με τους σπουδαστές του Λυκείου, κάτοικοι και εκπρόσωποι φορέων του Λυγουριού και του νομού Αργολίδας.

Το πρόγραμμα κορυφώθηκε με τη συμμετοχή των σπουδαστών του Λυκείου Επιδαύρου στην παράσταση «Βάκχες: Μια Λειτουργία» σε σκηνοθεσία Μάρθας Φριντζήλα και σε σύμπραξη με το Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος, που πραγματοποιήθηκε στο αρχαίο Στάδιο της Επιδαύρου στις 18 Ιουλίου. Την παράσταση προλόγισε η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου και παρακολούθησαν περισσότεροι από 500 θεατές.

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωση του το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, το Λύκειο Επιδαύρου θα «αποτελεί από εδώ και πέρα σημείο γένεσης νέων τάσεων στην εφαρμοσμένη σκηνική έρευνα, τόπο συνάντησης δασκάλων της υποκριτικής, ηθοποιών, δραματουργών, σκηνοθετών, χορογράφων αλλά και θεωρητικών του θεάτρου, ανθρωπολόγων, κ.ά., καθώς και χώρο δημιουργικής συνύπαρξης της παράδοσης και της καινοτομίας, του αρχαίου και του σύγχρονου πολιτισμού, με κατευθυντήριες γραμμές και άξονες το αρχαίο δράμα και τον ηθοποιό».

Σημειώνεται ότι το θέμα της διοργάνωσης του Λυκείου Επιδαύρου για το 2018 είναι «Πολίτης και Πολιτεία» και θα πραγματοποιηθεί σε δύο κύκλους από τις 2 έως τις 16 Ιουλίου και από τις 18 Ιουλίου έως την 1η Αυγούστου.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την επίσημη σελίδα του Λυκείου Επιδαύρου (http://greekfestival.gr/gr/epidaurus_lyceum) καθώς και την σελίδα του Λυκείου στο Facebook: Epidaurus Lyceum.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε