Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Λύνουν κάβους τα πλοία – Όλο το παρασκήνιο της υποχώρησης των ναυτεργατών

H Άννα Διαμαντοπούλου πήγε την Τρίτη στην συνάντηση με την ΠΝΟ, αποφασισμένη για όλα. Αυτό τουλάχιστον έλεγαν συνεργάτες της από νωρίς το πρωί, ενώ και η ίδια είπε μετά την συνάντηση στους δημοσιογράφους, ότι δεν θα επιτρέψει να ξεφύγουν τα πράγματα.

Πως φτάσαμε όμως στην αναστολή της απεργίας; Πως, οι συνδικαλιστές που δήλωναν αποφασισμένοι για όλα ξαφνικά έκαναν πίσω;

Η κα Διαμαντοπούλου στην συνάντηση έδωσε στους συνδικαλιστές ένα έγγραφο με τις προτάσεις της αλλά και ένα άλλο το οποίο είναι αποκαλυπτικό. Είναι αυτό που τους έκανε ίσως να συνειδητοποιήσουν ότι δεν μπορεί να έρχονται αντιμέτωποι με όλη την κοινωνία σε μια τόσο δύσκολη στιγμή.

Αν δει κανείς με προσοχή τα στοιχεία, είναι εντυπωσιακά. Και διαβάζοντάς τα θα καταλάβετε γιατί οι συνδικαλιστές της ΠΝΟ – από τους πιο μαχητικούς – έβαλαν νερό στο κρασί τους.

Οι συνταξιούχοι του ΝΑΤ είναι 72.000 και οι ασφαλισμένοι 16.800. Το ποσό με το οποίο χρηματοδοτείται το ΝΑΤ από τον κρατικό προϋπολογισμό κάθε χρόνο είναι το ιλιγγιώδες 1.050.000.000 ευρώ!
Σε κάθε συνταξιούχο αντιστοιχεί επιχορήγηση 14.580 ευρώ το χρόνο. Στο ΙΚΑ η αντίστοιχη επιχορήγηση είναι μόλις 2.000 ευρώ ανά συνταξιούχο.

– Η μέση σύνταξη είναι 973 ευρώ, ενώ στο ΙΚΑ 740 ευρώ.

Μερικά από τα στοιχεία που δόθηκαν από το υπουργείο:

– Το ΝΑΤ, είναι το μοναδικό ταμείο της χώρας που το 2010 έδωσε αύξηση στις συντάξεις. Όμως, αυτή η αύξηση αφαιρείται με την τελευταία απόφαση (7%).

– Ο Οίκος Ναύτου το 2011 είχε απόκλιση στη φαρμακευτική δαπάνη 100% σε σχέση με την προϋπολογισθείσα δαπάνη, ενώ το ταμείο δεν έχει δίκτυο εξυπηρέτησης των ναυτικών και των οικογενειών τους σε πολλές περιοχές της χώρας.

– Το επικουρικό ταμείο για να καταστεί βιώσιμο πρέπει να μειώσει τις επικουρικές συντάξεις κατά 80%.

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει:

– Στην υπαγωγή του ΝΑΤ στην εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, έτσι ώστε να τηρούνται οι κανόνες λειτουργίας όπως με όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Η μεταφορά αυτή γίνεται χωρίς καμία αλλαγή στο συνταξιοδοτικό καθεστώς των ναυτικών για τους οποίους αναγνωρίζεται η ιδιαιτερότητα του επαγγέλματος.

– Στην υπαγωγή του Οίκου του Ναύτου μόνο για την υγειονομική περίθαλψη σε είδος (γιατροί, φάρμακα, εξετάσεις, νοσηλεία) στον ΕΟΠΥΥ προκειμένου να υπάρξει περιστολή της δαπάνης, αλλά και καλύτερη εξυπηρέτηση των εργαζομένων και συνταξιούχων ναυτικών και των οικογενειών τους.

– Στη διατήρηση του Οίκου του Ναύτου για όλες τις άλλες παροχές (ασφάλισης υγείας, παροχές σε χρήμα, επιδόματα) και των περιουσιακών του στοιχείων προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι σκοποί του.

– Στην ενοποίηση του επικουρικού ταμείου στο νέο Ενιαίο Επικουρικό Ταμείο των μισθωτών, χωρίς μείωση των επικουρικών συντάξεων. Εξάλλου καμία μείωση δεν έχει γίνει στις επικουρικές συντάξεις των ναυτικών.

– Στη διασφάλιση της εργασιακής σχέσης για όλο το προσωπικό που υπηρετεί στα ταμεία των ναυτικών.

– Στη διατήρηση της αυτοτέλειας των ταμείων και κλάδων που χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από εισφορές των εργαζομένων και των εργοδοτών (ναυτική στέγη, οικογενειακά επιδόματα κλπ.).

Η θέση της ΠΝΟ ήταν να μην αλλάξει τίποτα από όλα αυτά.

Η πρώτη σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης και των ναυτεργατών, ή για να είμαστε πιο ξεκάθαροι, η πρώτη προεκλογική αντιπαράθεση με το ΚΚΕ (αφού ελέγχει τα σωματεία), δείχνει να γέρνει υπέρ της κυβέρνησης, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι αυτή η προσωρινή ανακωχή σημαίνει και ειρήνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αναστολή της απεργίας αποφάσισε η ΠΝΟ – Αύριο στις 6 λύνουν κάβους τα πλοία

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε