Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Μαίνεται η φωτιά στη Ρόδο! Τεράστια η καταστροφή: Εκατοντάδες στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη – Κάηκαν ζώα

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

– Υπό έλεγχο η φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή Ασώματος της Απολακκιάς, το πρωί του Σαββάτου
– Συνεχίζεται η κατάσβεση, καθώς υπάρχουν αναζωπυρώσεις
– Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Αγαπητό Πάλλα και τον Πρόεδρο ΔΚ Απολακκιάς Στάθη Διαμαντή, η πυρκαγιά προκλήθηκε από σπινθήρα θεριστικής μηχανής
– Επιχειρούν 2 πυροσβεστικά αεροπλάνα και 2 ελικόπτερα σε εστίες της φωτιάς, ενώ βρίσκονται έτοιμα εάν χρειαστεί 3 ακόμη ελικόπτερα

Υπό έλεγχο βρίσκεται η πυρκαγιά στη Νότια Ρόδο, η οποία ξεκίνησε από περιοχή «Ασώματος» της Απολακκιάς το Σάββατο περίπου στις 11:00 το πρωί και μετέτρεψε σε στάχτη εκατοντάδες στρέμματα δασικής, καλλιεργήσιμης και χορτολιβαδικής έκτασης.

Η αποτίμηση για το πόσο μεγάλη ήταν η καταστροφή θα γίνει σήμερα από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Τα ακριβή αίτια της φωτιάς αναμένεται να προσδιοριστούν απο τους αξιωματικούς του ανακριτικού τμήματος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου που ήδη συγκέντρωσαν αρκετές πληροφρίες και στοιχεία.

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο κ. Αγαπητό Πάλλα, αλλά και τον Προέδρο της ΔΚ Απολακκιάς κ. Στάθη Διαμαντή, η φωτιά προκλήθηκε από σπινθήρα θεριστικής μηχανής. Κάτι το οποίο παραδέχθηκε στο ανακριτικό της ΠΥ ο γεωργός που θέριζε το χωράφι του.

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να επιχειρούν 2 πυροσβεστικά αεροπλάνα και 2 ελικόπτερα σε εστίες της φωτιάς, ενώ βρίσκονται έτοιμα εάν χρειαστεί 3 ακόμη ελικόπτερα. Στη διάρκεια της ημέρας αναμένονται ακόμη 3 ελικόπτερα.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία, εκφράζει αισιοδοξία ότι από την στιγμή που δεν βρίσκεται σε εξέλιξη κανένα μέτωπο, επικρατήσει και η άπνοια η οποία υπάρχει αυτή την ώρα, θα μπορέσει σύντομα να πει ότι η φωτιά βρίσκεται υπό πλήρη έλεγχο.

Διαβεβαιώσεις ότι κλιμάκια επιφορτισμένα με την καταγραφή ζημιών θα μεταβούν άμεσα στη Ρόδο προκειμένου να καταγράψουν τις καταστροφές στην Απολακκιά παρείχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου.

Σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις τόνισε, μιλώντας στο Mega, ότι αυτές που αφορούν τον ΕΛΓΑ θα υπάρξει επιτάχυνση των διαδικασιών, ωστόσο, ζημίες που θα καλυφθούν με άλλους τρόπους όπως ο κρατικός προϋπολογισμός θέλουν χρόνο.

 

Το χρονικό

 

Η φωτιά ξέσπασε περίπου στις 11 το πρωί του Σαββάτου. Το χωριό της Απολακκιάς αλλά και η Ίστριος εκκενώθηκαν προληπτικά, αφού η φωτιά έκαιγε ανεξέλεγκτα και επικίνδυνα για τους οικισμούς λόγω και των ισχυρών ανέμων.

Οι πυροσβέστες με επίγεια και εναέρια μέσα, η ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, μηχανήματα του Δήμου και εθελοντές, μετά από τιτάνια μάχη κατάφεραν να θέσουν υπό μερικό έλεγχο την πύρινη λαίλαπα στα μέτωπα Απολλακιάς-Ιστρίου-Μονολίθου-Σιαννών, αργά το βράδυ αφού είχαν κοπάσει και οι άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή.

30 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με πλήρωμα 71 πυροσβέστες , 85 άτομα πεζοπόρο τμήμα , 24 οχήματα του Δήμου και εθελοντές, παρέμειναν στην περιοχή δίνοντας ολονύκτια μάχη.

Με πληροφορίες από: dimokratiki.gr,  rodiaki.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε