Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Μαρινόπουλος: Όλοι τάχθηκαν υπέρ εκτός από το ελληνικό Δημόσιο! – Οργή για την στάση του νομικού συμβουλίου του κράτους στην δίκη

Μαρινόπουλος: Όλοι τάχθηκαν υπέρ εκτός από το ελληνικό Δημόσιο! – Οργή για την στάση του νομικού συμβουλίου του κράτους στην δίκη

– Τορπίλη φοβούνται στην διαδικασία εξαιτίας της στάσης των δικηγόρων του ελληνικού δημοσίου
– Τόσο οι εργαζόμενοι στην Μαρινόπουλος όσο και οι πιστωτές τάχθηκαν υπέρ των αιτήσεων του Μαρινόπουλου
– Οργή από Μαξίμου, από τους εργαζόμενους και το υπουργείο Εργασίας για την ανεξήγητη στάση των δικηγόρων του ελληνικού Δημοσίου
– Ακόμα και η εταιρεία Σκλαβενίτης θέλει να βοηθήσει υπό όρους στην διαδικασία εξυγίανσης
– Πιθανότατα η απόφαση θα εκδοθεί μετά τις 5 το απόγευμα.

Κίνδυνο να τινάξει στον αέρα την απόφαση του δικαστηρίου στην υπόθεση του Μαρινόπουλου εγκυμονεί η στάση των δικηγόρων του ελληνικού δημοσίου.

Το ελληνικό Δημόσιο έκανε παρέμβαση κατά του αιτήματος του ομίλου Μαρινόπουλος. Η δικηγόρος του Δημοσίου ανέφερε πως δεν είναι ακριβές το ποσό της οφειλής που αναφέρει η Μαρινόπουλος στην αιτησή της ότι του οφείλει. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του Δημοσίου το ποσό της οφειλής του Ομίλου απέναντι στο κράτος ανέρχεται στα 50 εκατ. ευρώ. Με το σκεπτικό αυτό το Δημόσιο ζήτησε την απόρριψη των αιτήσεων της Μαρινόπουλος ενώ σε περίπτωση που αυτές γίνουν δεκτές να καταβληθεί από την εταιρεία ισόποση εγγυοδοσία.

Η στάση αυτή των δικηγόρων του δημοσίου αλλά κυρίως του Προέδρου του Νομικού Συμβουλίου του κράτους έχει προκαλέσει την οργή των εργαζομένων, του υπουργείου Εργασίας αλλά και του Μεγάρου Μαξίμου. Ζητήθηκαν μάλιστα εξηγήσεις και αυτές που δόθηκαν είναι ότι αυτή είναι πάγια πρακτική να ακολουθείται αυτή η διαδικασία από το ελληνικό δημόσιο και ήταν οδηγία που είχε δοθεί από την εποχή που ήταν γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων ο Χάρης Θεοχάρης. Μεγάλο πρόβλημα είναι επίσης ότι το Δημόσιο ζητεί εγγυοδοσία.

Σήμερα μετά τις 5 το απόγευμα θα εκδοθεί η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας επί των τεσσάρων αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων που έχει καταθέσει ο όμιλος.

Υπενθυμίζεται πως ο όμιλος Μαρινόπουλος ζητεί έκδοση προσωρινής διαταγής έως ότου εκδικασθούν οι κύριες αιτήσεις που έχει καταθέσει στις 21 Σεπτεμβρίου, για υπαγωγή του στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα. Η συζήτηση των αιτήσεων έλαβε χώρα σε μια ασφυκτικά γεμάτη δικαστική αιθουσα τόσο από δικηγόρους όσο και απλούς εργαζόμενους που βρίσκονταν στα δικαστήριο.

Κατά την συζήτηση των υποθέσεων στο δικαστήριο ασκήθηκαν παρεμβάσεις από τράπεζες, εργαζόμενους και πιστωτές (επιχειρήσεις). Πρόσθετη παρέμβαση υπέρ των αιτήσεων του ομίλου για χορήγηση προσωρινής προστασίας απο τους πιστωτές άσκησαν-μεταξύ άλλων-οι τράπεζες (Παγκρήτια, Πανγαια κ.α), το Σωματείο Εργαζομένων, το ΙΚΑ και μεμονωμένες επιχειρήσεις.

Από την πλευρά τους τα σωματεία των εργαζομένων άσκησαν παρέμβαση υπέρ των ασφαλιστικών μέτρων, με την προυπόθεση να διασφαλιστούν τα δικαιώματά τους και να προστατεύθουν οι θέσεις εργασίας.

Οι νομικοί παστάτες του Ομίλου δεσμεύθηκαν ότι η εταιρεία θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια να εξοφλήσει τις οφειλές προς τους εργαζόμενους και να διασφαλίσει τα δικαιώματά τους. Συνολικά -όπως είπωθηκε στο δικαστήριο – οι οφειλές της εταιρείας ανέρχονται στο 1 δισ. 324 εκατ. ευρώ.

Ακόμη, οι νομικοί παραστάτες του ομίλου Μαρινόπουλος δήλωσαν ότι χθες βράδυ εκδήλωσε ενδιαφέρον στρατηγικός επενδυτής για την εισοδό του στον Όμιλο υπό προυποθέσεις.

Αναγνώσθηκε μάλιστα στο δικαστήριο και επιστολή από την εταιρεία Σκλαβενίτης η οποία αναφέρει:

«Μετά από τις πρόσφατες καταιγιστικές εξελίξεις, η Ι. & Σ. Σκλαβενίτης ΑΕΕ με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην ελληνική οικονομία και αγορά, διερευνά τις πιθανότητες συμμετοχής της στις ανοιγείσες από τον όμιλο Μαρινόπουλος, διαδικασίες εξυγίανσης του άρθρου 99, σε συνεργασία πάντοτε με τους πιστωτές και τις δανείστριες τράπεζες».
Στην ίδια επιστολή η Ι. & Σ. Σκλαβενίτης επισημαίνει ότι η τελική συμμετοχή της «εξαρτάται από πλήθος προϋποθέσεων, στις οποίες οπωσδήποτε συμπεριλαμβάνεται η διάμόρφωση αποδεκτής συμφωνίας με τον όμιλο Μαρινόπουλος και τις τράπεζες. Κρίσιμες επίσης προϋποθέσεις είναι η διενέργεια ικανοποιητικού due diligence (οικονομικού, φορολογικού και νομικού), η έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και οι τυχόν εξ αυτής απορρέουσες ρυθμίσεις, η διατήρηση των υφιστάμενων λειτουργιών και δικτύου καταστημάτων του ομίλου, αλλά και εν τέλει από λοιπές συνθήκες που είτε θα διαπιστωθούν είτε θα διαμορφωθούν κατά τη χρονική διάρκεια της διαδικασίας εξυγίανσης».

Ωστόσο, όπως ειπώθηκε στο δικαστήριο από δικηγόρους δεν υπάρχει κανένα σχέδιο εξυγίανσης της εταιρείας αλλά μοναδικός σκοπός είναι να προστατευθεί ο ιδιοκτήτης της εταιρείας και η περιουσία του που περιλαμβάνει “πολυτελή ακίνητα και έργα τέχνης”.
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε