Τρίτη, 16 Απρ.
22oC Αθήνα

Με 21% θα φορολογηθούν τα πορνό DVD!

Με 21% θα φορολογηθούν τα πορνό DVD!
Μετά τον σάλο που ξέσπασε για την φορολόγηση με 5% στα γνωστά πλέον ερωτικά dvd το υπουργείο αλλάζει ρότα.
Σοβαρές φορολογικές παραβάσεις διαπίστωσε το υπουργείο Οικονομικών στη διακίνηση των επίμαχων «ροζ» DVD που έγιναν ανάρπαστα από τον… κόσμο!
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, τα πορνό DVD θα πρέπει να φορολογηθούν με συντελεστή ΦΠΑ 21% που αφορά τα CD και τα DVD και όχι με 5% που αφορά τα πάσης φύσεως έντυπα. Ήταν γνωστό άλλωστε μέχρι και σήμερα το κόλπο των εταιρειών που διακινούσαν ταινίες πορνό στα περίπτερα. Τις συνόδευαν πάντα από ένα μικρό και ολιγοσέλιδο έντυπο, ώστε να φορολογηθούν ως περιοδικό που συνοδεύει DVD.
Όλα ξεκίνησαν όταν ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας Μάξιμος Χαρακόπουλος κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών ζητώντας να μάθει τι θα γίνει με τη φορολόγηση των «ροζ» ταινιών. Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά, «ενώ τα ενημερωτικά έντυπα και τα βιβλία φορολογούνται με τον χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ, δηλαδή, με 5%, την ίδια προνομιακή φορολογική αντιμετώπιση απολαμβάνουν τελικά και επιχειρήσεις που διακινούν ανεξέλεγκτα πορνό DVD στην αγορά ως πακέτο μαζί με έντυπα. Οι σοβαρές αυτές παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας εντοπίζονται τη στιγμή που η γενικευμένη αύξηση του ΦΠΑ επιβαρύνει προϊόντα και υπηρεσίες και ενώ η κυβέρνηση επιβάλλει σκληρά οικονομικά μέτρα σε μισθωτούς και συνταξιούχους».
Σύμφωνα με την απάντηση που έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, «η Ανώτατη Επιτροπή Τελωνειακών Αμφισβητήσεων έχει γνωμοδοτήσει ότι στην περίπτωση παράδοσης πακέτου αγαθών τα οποία μπορεί να χρησιμοποιηθούν μεμονωμένα και ανεξάρτητα το ένα του άλλου, θεωρείται ότι πραγματοποιούνται δύο παραδόσεις αγαθών, τα οποία υπάγονται στον συντελεστή που αναλογεί σε καθένα αγαθό, σύμφωνα με τη δασμολογική τους κατάταξη. Ειδικότερα, με τις υπ’ αριθμόν 108 του 2003 και 15 του 2006 γνωμοδοτήσεις της, έχει αποφανθεί ότι σε περιπτώσεις που CD και DVD συνοδεύουν βιβλίο, κατατάσσονται: το μεν βιβλίο σε συντελεστή 5%, το δε CD ή DVD σε κανονικό συντελεστή 21%»!
Επομένως, για τη διάθεση του εντύπου και του επίμαχου ροζ DVD οφείλεται ΦΠΑ με τον μειωμένο συντελεστή 5% για την αξία του εντύπου, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό συνιστά περιοδικό και με τον κανονικό συντελεστή 21% για την αξία του DVD.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε