Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Με αλλαγές στα εργασιακά ξεκινάει ο Λοβέρδος

Με αλλαγές στα εργασιακά ξεκινάει ο Λοβέρδος

Διάλογο με τις παραγωγικές τάξεις ξεκινάει η κυβέρνηση για τα εργασιακά.

Με αλλαγές στην αγορά εργασίας θα ξεκινήσει ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος.

Μετά τη συνάντηση που είχε, χθες με τη ΓΣΕΕ, ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα αρχίζει διάλογος με τις οργανώσεις των εργοδοτών και των εργαζομένων, ΣΕΒ, ΓΣΕΕ κλπ.

Προτεραιότητα είναι να καλυφθεί το έλλειμμα των 324 εκατ. ευρώ στον ΟΑΕΔ, για να πληρωθούν τα επιδόματα ανεργίας.

Όσο για τις αλλαγές στην αγορά εργασίας, το υπουργείο φαίνεται να προωθεί:

-Χορήγηση κινήτρων στις επιχειρήσεις για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Αν ακολουθηθεί το προεκλογικό πρόγραμμα του ΠαΣοΚ θα προβλέπεται για τους ανέργους που θα προσλαμβάνονται επιδότηση 100% τον πρώτο χρόνο, 75% τον δεύτερο χρόνο, 50% τον τρίτο χρόνο και 25% τον τέταρτο χρόνο. Η επιδότηση μάλλον θα αφορά όσες επιχειρήσεις απασχολούν μέχρι 50 άτομα και δεν έχουν προχωρήσει σε απόλυση του προσωπικού.

-Περιορισμός των ευέλικτων μορφών απασχόλησης. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία και η Επιθεώρηση Εργασίας να κάνει πολύ εντατικούς ελέγχους. Το πρώτο βήμα θα γίνει με την αλλαγή του καθεστώτος της ενοικίασης των εργαζομένων. Ενώ, θα αλλάξει και η λειτουργία των Stage, τα οποία δεν θα ισχυούν.

 
-Οικονομική ενίσχυση των ανέργων και επανένταξή τους στην αγορά εργασίας κυρίως μέσα από προγράμματα κοινωνικής εργασίας. Σημαντική αύξηση του επιδόματος ανεργίας. Το σχέδιο είναι να φθάσει στο 70% του κατώτερου μισθού.

Μέσα σε όλα αυτά, η κυβέρνηση θα αναζητεί πακέτο μέτρων για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας.

Βέβαια αυτό που “καίει” τον κ. Λοβέρδο είναι να καλύψει σε πρώτη φάση το έλλειμμα του ΟΑΕΔ, που φτάνει τα 324 εκατ. ευρώ.

Μόνο το ΙΚΑ του χρωστάει 4,2 δισ. ευρώ. Ο ΟΑΕΔ χρειάζεται ως το τέλος του έτους 800 εκατ. ευρώ για να ανταποκριθεί στις τρέχουσες υποχρεώσεις του. Αυτή τη στιγμή έχει 392 εκατ. ευρώ (μαζί με το αποθεματικό του ΛΑΕΚ) και ακόμη και αν πάρει από το ΙΚΑ το σύνολο των υποχρεώσεών του για το επόμενο δίμηνο θα φθάσει στα 476 εκατ. ευρώ. Άρα το έλλειμμα παραμένει στα 324 εκατ. ευρώ.

Και φυσικά μετά τα εργασιακά σειρά έχει το Ασφαλιστικό.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε