Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Με «ασημικά» για ΟΕΚ, ΟΑΕΔ πληρώνει το ΙΚΑ τις συντάξεις

Με «ασημικά» για ΟΕΚ, ΟΑΕΔ πληρώνει το ΙΚΑ τις συντάξεις
Ο ΟΑΕΔ έχει εισπράξει 70 εκατ. ευρώ λιγότερα αφαιρουμένων των προμηθειών και των συμψηφισμών που κάνει το ΙΚΑ

Οι πληρωμές των συντάξεων του ΙΚΑ δεν γίνονται μόνο με «εσωτερικά» δάνεια από άλλα ταμεία (κάθε μήνα συνεισφέρουν το ΕΤΕΑΜ και το ΤΑΠ ? ΔΕΗ) αλλά και από τις… εισφορές υπέρ του ΟΑΕΔ, του ΟΕΚ και της Εργατικής Εστίας που εισπράττει το ΙΚΑ για λογαριασμό των τριών Οργανισμών από τους εργοδότες και από τους εργαζομένους.
 
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία τα οποία αποκαλύπτει η εφημερίδα “Ημερησία” στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ απέδωσε στους λογαριασμούς του ΟΑΕΔ, του ΟΕΚ και της Εργατικής Εστίας 255 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με όσα δικαιούνταν να λάβουν οι τρεις Οργανισμοί, με βάση τις διακριτές και αυτοτελείς, από τα ασφάλιστρα του ΙΚΑ, εισφορές που προβλέπει η νομοθεσία (από την 1η Σεπτεμβρίου καταργήθηκαν οι εργοδοτικές εισφορές 1,1% υπέρ ΟΕΚ και Ε. Εστίας).
 
Οπως προκύπτει από τα οικονομικά στοιχεία, οι οφειλές του ΙΚΑ στο οκτάμηνο έχουν ως εξής:
 
Ο ΟΑΕΔ έχει εισπράξει 70 εκατ. ευρώ λιγότερα αφαιρουμένων των προμηθειών, των συμψηφισμών κ.ά. που κάνει το ΙΚΑ.
 
Τον Ιανουάριο έναντι εισπράξεων 171,1 εκατ. ευρώ, ο ΟΑΕΔ έλαβε μέσω του ΙΚΑ 100 εκατ. ευρώ, το Φεβρουάριο σε 191,8 εκατομμύρια ευρώ έλαβε 110 εκατ. ευρώ, το Μάρτιο επί εσόδων του 149, 6 εκατ. ευρώ έλαβε 100 εκατ. ευρώ, τον Απρίλιο αντί των 136,4 εκατ. ευρώ εισέπραξε 100 εκατ. ευρώ, το Μάϊο επίσης 100 εκατ. ευρώ έναντι 155,7 εκατ. ευρώ, τον Ιούνιο 100 εκατ. ευρώ αντί 159,5 εκατ. ευρώ, τον Ιούλιο 100 εκατ. ευρώ αντί 185,8 εκατ. ευρώ και τον Αύγουστο επίσης 100 εκατ. ευρώ έναντι 167,3 εκατ. ευρώ.
 
Το ταμείο του ΟΕΚ είναι μείον 136 εκατ. ευρώ. Τον Ιανουάριο το ΙΚΑ απέδωσε 30 εκατ. ευρώ έναντι 41,9 εκατ. ευρώ, το Φεβρουάριο 30 εκατ. ευρώ αντί των 46,8 εκατ. ευρώ, το Μαρτιο 30 εκατ. ευρώ αντί 36,6 εκατ. ευρώ, τον Απρίλιο τίποτα ενώ είχε συνεισπράξει εισφορές 33,4 εκατ. ευρώ, και από το Μάϊο έως και τον Αύγουστο από 5 εκατ. ευρώ ενώ είχε εισπράξει κάθε μήνα από 35 εκατ. ευρώ έως 38 εκατ. ευρώ.
 
Η οφειλή στην Εργατική Εστία είναι 49 εκατ. ευρώ. Οι προκαταβολές του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ υπέρ της Εργατικής Εστίας ήταν 7 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο έναντι εισπράξεων εισφορών 16,5 εκατ. ευρώ, 7 εκατ. ευρώ το Φεβρουάριο έναντι 18,5 εκατ ευρώ, 7 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο έναντι 14,4 εκατ. ευρώ, μηδέν καταβολές τον Απρίλιο και τον Μάιο ενώ είχε εισπράξει εισφορές 13,2 εκατ. ευρώ και 15 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, και από 5 εκατ. ευρώ το μήνα έως και τον Αύγουστο έναντι εισπράξεων 15,4 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο, 15,8 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο και 14,2 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο.
 
Με δεδομένο το βεβαιωμένο χρέος των 6 δισ. ευρώ που είχε έως το 2006 το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ προς τον ΟΑΕΔ (μόνο ένα μέρος «συμψηφίστηκε» μέσω των προγραμμάτων επιδότησης των εισφορών για τη διατήρηση και τη δημιουργία θέσεων εργασίας) και τη συγκέντρωση (στον ΟΑΕΔ) των δράσεων του ΟΕΚ και της Εργατικής Εστίας, έχει τεθεί στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας το αίτημα για την απ’ ευθείας είσπραξη, χωρίς πλέον τη μεσολάβηση του ΙΚΑ, των σχετικών εισφορών.
 
«Το έχει προβλέψει η νομοθεσία, αλλά, δεν έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση», εξηγούν στην εφημερίδα στελέχη του υπουργείου που έχουν αρχίσει να επεξεργάζονται, ταυτόχρονα, σχέδιο για την περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών, κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες (όπως προβλέπει το Μνημόνιο και ζητά η τρόικα) με πρόβλεψη «αντίβαρων» έτσι ώστε να μην απομειωθούν κι’ άλλο τα έσοδα και βρεθούν στον αέρα οι πληρωμές συντάξεων και επιδομάτων.
 
 
Πηγή: Ημερησία του Σαββάτου
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε