Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Με φορτία υπογραφών, διακηρύξεων, οραμάτων και πατάτας

Με φορτία υπογραφών, διακηρύξεων, οραμάτων και πατάτας

Ο Καμένος στο Δίστομο σε διακηρυκτικό οίστρο, ο Βενιζέλος στο Φάληρο φορτωμένος υπογραφές, ο Σαμαράς στην πολιτική επιτροπή οραματιζόμενος αυτοδυναμία, ο Κουβέλης θυμωμένος επειδή τον χαρακτήρισαν συμπαθητικό υπεκφεύγοντα.

Έτσι πέφτει η πολιτική αυλαία του πρώτου Σαββατοκύριακου μετά το PSI. Ενός τριημέρου, που άνοιξε με ήλιο και λίγες χιλιάδες πολίτες Αττικών Δήμων στην ουρά για φτηνές πατάτες και κλείνει με Μαρτιάτικο χιονόνερο και αδιαχώρητο στα καταστήματα του ΟΠΑΠ.

Η πιο παραγωγική κρατική επιχείρηση σε μια χώρα γονατισμένη στην ύφεση είναι αυτή του δημόσιου τζόγου .Περιμένοντας τα αναπτυξιακά πακέτα η κοινωνία μπαίνει στην συστηματική αφυδάτωση. Αρχίζει η πλήρης τροχιά της εσωτερικής υποτίμησης μέχρι που να φθάσει και να ξεπεράσει το ποσοστό του κουρεμένου χρέους.

Αυτό που ονομάστηκε κίνημα της πατάτας, δηλαδή η δραστική επέμβαση των πολιτών και φορέων στην μεταπρατική αλυσίδα της αισχροκέρδειας μοιάζει μια ενστικτώδης πρώτη ζώνη άμυνας στην εσωτερική υποτίμηση, αλλά δύσκολα μπορεί να επεκταθεί στους καθοριστικούς τομείς της αγοράς.

Για την ώρα οι πατατοπρομήθειες δίνουν στους πολίτες την ευχαρίστηση της παρέμβασης κι ας υπήρξαν άνθρωποι που ζημιώθηκαν περισσότερο μπαίνοντας στην ουρά με ένα τζιπ, παρά κέρδισαν αγοράζοντας 10 κιλά σε καλή τιμή . Είναι κάτι αντίστοιχο με ορισμένους αρνητές των διοδίων που σήκωναν την μπάρα, οδηγώντας οχήματα αξίας 40 και 50 χιλιάδων.

Όμως, τώρα που θα αδειάσουν οι αποθήκες του Νευροκοπίου και των λιγοστών οροπεδίων της καλής πατάτας, είναι κρίμα οι πολίτες να πέσουν θύματα κερδοσκόπων που θα γεμίσουν δρόμους και πλατείες με πατάτες Αιγύπτου, Τουρκίας και λοιπής Ανατολής. Αυτή θα είναι μια από τις εκτροπές της αυτενέργειας, που είναι δεδομένο πως θα επεκταθεί, κυρίως σε αποθεματικού τύπου αγροτικές παραγωγές.

Έτσι και οι παράγοντες της αυτοδιοίκησης θα στραφούν στις αγορές του Σαββάτου δημιουργώντας συσπειρώσεις γύρω από απελπισμένους δημότες. Δεν μπορούν πια ούτε να τους διορίσουν στα ναυάγια των δημοτικών επιχειρήσεων, ούτε να τους σβήσουν το χαράτσι, ούτε να τους χρηματοδοτήσουν εκδρομές και χορούς .

Όταν πριν δυο αιώνες ο Καποδίστριας πρόσφερε,ως πρώτος κυβερνήτης του νέου κράτους, το διατροφικό θαύμα της πατάτας χρειάστηκε να βάλει εικονικές φρουρές στις αποθήκες του Ναυπλίου για να βγάλει το νέο τρόφιμο από τα αζήτητα και την καταφρόνια. Που να το φανταζόταν ότι το χρεοστάσιο των χρόνων του διαδικτύου ,θα έκανε το γεώμηλο σύμβολο αντίστασης . Όσο για τους απλούς ανθρώπους της αυτάρκειας ανά την Ελληνική περιφέρεια, όπου να ‘ναι θα βγάλουν την ποσότητα πατάτας που χρειάζονται ως τον Αύγουστο .

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε