Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Με κουπόνια η πληρωμή οικιακών βοηθών και αγρεργατών

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Με κουπόνια ή όπως αναφέρεται εργόσημο, θα πληρώνονται πάνω από 250.000 άτομα που παρέχουν υπηρεσίες στα σπίτια ή ασχολούνται με αγροτικές εργασίες.

 

Το συγκεκριμένο μέτρο είναι μέσα στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε χθες από το υπουργείο Εργασίας.
 
H νέα ρύθμιση αφορά άτομα που παρέχουν κατ’ οίκον υπηρεσίες (όπως για παράδειγμα οικιακοί βοηθοί, γυναίκες που ασχολούνται με τη φύλαξη παιδιών, κηπουροί) αλλά και τους αγρεργάτες (που ασχολούνται με τη συγκομιδή ροδάκινων, πατάτας, ελαιοκάρπου κ.ά.). Στόχος είναι να ασφαλιστούν οι συγκεκριμένες ομάδες (όπου σήμερα υπάρχουν πολύ μεγάλα ποσοστά εισφοροδιαφυγής) και να αυξηθούν τα έσοδα των Ταμείων κατά 300 με 350 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.
Με κουπόνια οι οικιακές βοηθοί
 
H νέα διαδικασία, έχει ως εξής:
 
Από τους κατά περίπτωση αρμόδιους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (Φ.Κ.Α) εκδίδεται ειδικό εργόσημο, υπό τύπο πολύπτυχης επιταγής, συγκεκριμένης χρηματικής αξίας στην οποία περιλαμβάνεται το ποσό της αμοιβής του εργαζομένου και το ποσό της εισφοράς υπέρ του οικείου Φ.Κ.Α. Τα εργόσημα μπορεί να τα προμηθεύεται ο εργοδότης από τα κατά τόπους Υποκαταστήματα των Φ.Κ.Α., από τις συνεργαζόμενες με τους Φ.Κ.Α. τράπεζες και υποκαταστήματα αυτών, από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών και από οποιονδήποτε άλλον φορέα ή δίκτυο έπειτα από απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με καταβολή του οικείου ποσού.
 
O εργαζόμενος θα πηγαίνει στην τράπεζα ή στο IKA (όσοι απασχολούνται σε αγροτικές εργασίες θα πηγαίνουν στον OΓA) και θα δίνει το κουπόνι. Πάνω στο κουπόνι θα αναγράφεται και το ποσό που αντιστοιχεί στις εργοδοτικές και εργατικές εισφορές.
 
Το Ταμείο θα κρατά το ποσό που αναλογεί στις εισφορές και στη συνέχεια θα καταβάλλει στον εργαζόμενο τα υπόλοιπα χρήματα.
 
Ειδικά για τον OΓA προβλέπεται πως όσοι απασχολούνται σε αγροτικές εργασίες πρέπει να καταβάλλουν 450 ευρώ ετησίως. Oταν συμπληρωθεί αυτό το ποσό δεν θα υπάρχει επιπλέον παρακράτηση για εισφορές.
 
 
Για να «πειστούν» οι εργοδότες να αγοράζουν τα κουπόνια και να μην απασχολούν ανασφάλιστο προσωπικό θα δοθούν φορολογικά κίνητρα. Ενδεικτικά αναφέρεται πως το ποσό που ο εργοδότης έχει καταβάλει για την αγορά κουπονιών θα καταγράφεται στα έξοδα που θα δηλώνει στην εφορία.
 
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ
 
* Ιδιώτης απασχολεί για λίγες ώρες μία οικιακή βοηθό. Ο συγκεκριμένος εργοδότης παίρνει από την τράπεζα κουπόνι των 50 ευρώ και το δίνει στην εργαζόμενη. Στη συνέχεια η οικιακή βοηθός προσκομίζει το κουπόνι στο ΙΚΑ, το οποίο παρακρατεί 10 ευρώ για εισφορές και τις δίνει 40 ευρώ
* Αγρεργάτης αμείβεται με 40 ευρώ την ημέρα για τη δουλειά που κάνει. Πηγαίνει στον ΟΓΑ με το κουπόνι. Το Ταμείo κρατά 3 ευρώ για εισφορές και δίνει 37 ευρώ στον εργαζόμενο.
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε