Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

Με συνοδεία του ισραηλινών αεροπλάνων και πλοίων θα αρχίσει η γεώτρηση στην Κύπρο!

Πλησιάζει η μεγάλη ώρα της πρώτης δοκιμαστικής γεώτρησης στο οικόπεδο 12 η οποία δεν αποκλείεται να αρχίσει ακόμη και αύριο αν υπάρξει διαβεβαίωση από τους τεχνικούς της Noble ότι η πλατφόρμα σταθεροποιήθηκε πλήρως.

Ιστορική βδομάδα αρχίζει σήμερα για την Κύπρο, καθώς η αμερικανική Noble Energy είναι ένα βήμα από το μεγάλο βήμα για έναρξη της πρώτης ερευνητικής γεώτρησης στο βυθό του οικοπέδου «Αφροδίτη», στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη.
 
Η ίδια η εταιρεία είχε ενημερώσει την Παρασκευή επίσημα την κυπριακή Κυβέρνηση ότι το τρυπάνι θα πιάσει δουλειά γύρω στο μεσημέρι σήμερα Δευτέρα. Έτσι και ο πρόεδρος Χριστόφιας ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς στη σύσκεψη της Παρασκευής για τη διαβεβαίωση της Noble, και για πρώτη φορά έγινε από κυβερνητικά χείλη, αναφορά στη Δευτέρα.
 
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες κυπριακών εφημερίδων που επικαλούνται επίσημες πηγές, ανέφεραν ότι πιθανό να υπάρξει αναβολή για μια – δυο μέρες, καθώς η εταιρεία χρειάζεται ακόμα λίγο χρόνο για την ολοκλήρωση της υποστηρικτικής υποδομής για τη χρήση του γεωτρύπανου.
 

Η κορύφωση της αγωνίας για την ευόδωση της τεράστιας προσπάθειας των τεχνικών της Noble και των αρμοδίων στο υπουργείο Εμπορίου συνδυάζεται με την ανησυχία για την αντίδραση της Τουρκίας, η οποία πολλαπλασίασε τις προειδοποιήσεις και τις απειλές το τελευταίο διάστημα. Ωστόσο, οι πληροφορίες από τα συναρμόδια υπουργεία και δη εκείνο της Άμυνας αναφέρουν ότι τις τελευταίες μέρες δεν έγιναν παρενοχλήσεις της πλατφόρμας Noble Homer Ferrington και δεν υπάρχουν ανησυχητικές ενδείξεις ότι κάτι τέτοιο θα γίνει σήμερα ή τις επόμενες μέρες.

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες από την Κύπρο,στον ουρανό γύρω από το γεωτρύπανο πετάνε ισραηλινά UAV, ενώ στα ανατολικά της πλατφόρμας είναι ανεπτυγμένα σκάφη του ισραηλινού Ναυτικού (κορβέτες Sa’ar 5 και περιπολικά). Στην Κύπρο η Εθνοφυλακή έχει τεθεί σε κατάσταση υψίστης επιφυλακής, ενώ μεγάλη κινητικότητα παρατηρείται στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου Κρήτης, όπου εδρεύει η ελληνική μάζα των F-16.

Η Τουρκία κάλεσε σήμερα την κυπριακή κυβέρνηση να σταματήσει αμέσως τις έρευνες για φυσικό αέριο και δήλωσε πως σκάφη του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού μπορεί να συνοδεύσουν τουρκικά ερευνητικά σκάφη στη Μεσόγειο.

    Ο τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ δήλωσε προς τους δημοσιογράφους πως μια σχεδιαζόμενη συμφωνία ανάμεσα στην Τουρκία και το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος για τον καθορισμό θαλάσσιων ορίων θα έχει αποτέλεσμα την παρουσία της τουρκικής πετρελαϊκής εταιρείας TPAO στα ύδατα ανοικτά της κατεχόμενης βόρειας Κύπρου.

    “Αν η ελληνική πλευρά τηρήσει το χρονοδιάγραμμα που ανακοίνωσε στην κοινή γνώμη (για την έναρξη των ερευνών), θα αρχίσουμε και εμείς από την ερχόμενη εβδομάδα εργασίες βυθοσκόπησης”, υπογράμμισε ο υπουργός.

Η προετοιμασία
 
Η διαδικασία σταθεροποίησης της πλατφόρμας έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία, παρότι χρειάστηκε την Παρασκευή η ανέλκυση δύο αγκυρών από τις οκτώ που είχαν ποντιστεί το απόγευμα και το βράδυ της Πέμπτης και η βύθισή τους εκ νέου. Επιπλέον, παρουσιάστηκε πρόβλημα και σε τεχνικό εξοπλισμό, ο οποίος χρειάστηκε να αντικατασταθεί το Σάββατο.
 
Ο βυθός στις συντεταγμένες που θα γίνει η γεώτρηση έχει βάθος περίπου 1.650 μέτρα, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του διευθυντή της υπηρεσίας Ενέργειας, Σόλωνα Κασίνη, ενώ η γεώτρηση δυνατόν να φθάσει έως και τα 5.000 μέτρα για τον εντοπισμό του κοιτάσματος. Ο κ. Κασίνης είχε αναφέρει στην κοινοβουλευτική επιτροπή Εμπορίου ότι η όλη διαδικασία δυνατόν να κρατήσει 2 έως 3 μήνες, προκειμένου να είναι έτοιμα τα τελικά και δεσμευτικά συμπεράσματα για τον όγκο του κοιτάσματος, την ποιότητα του αερίου και τις δυνατότητες αξιοποίησής του. Ωστόσο, τα πρώτα ενδεικτικά αποτελέσματα αναμένεται να είναι έτοιμα πολύ νωρίτερα, καθώς θα γίνονται συνεχείς αναλύσεις. Ο διευθυντής Ενέργειας έχει αναφέρει ότι από τα προκαταρκτικά πορίσματα των ερευνών υπάρχει αισιοδοξία ότι το οικόπεδο «Αφροδίτη» κρύβει 8 έως 10 τρισεκατομμύρια πόδια φυσικού αερίου.
 
 
Σύμφωνα με την εφημερίδα “Πολίτης”, η κυβέρνηση αποφάσισε, με αρκετή καθυστέρηση, να δώσει ώθηση σε μια σειρά εκκρεμούντων ενεργειακών θεμάτων, με έμφαση σε αυτά που αφορούν το φυσικό αέριο. Σε σύσκεψη της Υπουργικής Επιτροπής για ενεργειακά θέματα, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο Προεδρικό υπό τον Πρόεδρο Χριστόφια, αποφασίστηκε η ενίσχυση του ρόλου της συγκεκριμένης επιτροπής, έτσι ώστε κάποια θέματα να προχωρήσουν το ταχύτερο. Στην επιτροπή συμμετέχουν οι υπουργοί Εμπορίου (Πραξούλα Αντωνιάδου), Οικονομικών (Κίκης Καζαμίας), Εσωτερικών (Νεοκλής Συλικιώτης). Μόλις πρόσφατα αποφασίστηκε και η συμμετοχή του υπουργού Γεωργίας (Σοφοκλής Αλετράρης), ο οποίος ωστόσο απουσίαζε στο εξωτερικό την περασμένη Τρίτη.
 
 
Η επιτροπή συνεδρίασε ξανά την περασμένη Παρασκευή, χωρίς όμως να πάρει συγκεκριμένες αποφάσεις. Πληροφορούμαστε ότι προωθείται η ετοιμασία εγγράφου με λεπτομερή καταγραφή και ανάλυση ανοικτών ζητημάτων που αφορούν το φυσικό αέριο. Τέτοια είναι η πρόταση της Noble και της Delek για κατασκευή τερματικού υγροποίησης στο Βασιλικό για επεξεργασία φυσικού αερίου από την κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και από την ΑΟΖ του Ισραήλ, η έναρξη του β’ γύρου αδειοδότησης για έρευνες σε άλλα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, η συζήτηση των επιλογών για μεσοπρόθεσμη κάλυψη των αναγκών της ηλεκτροδότησης μέχρι να καταστεί δυνατή η χρήση κυπριακού φυσικού αερίου και το ξεκαθάρισμα γύρω από τον ελεύθερο χώρο στο Βασιλικό που μπορεί να διατεθεί για αναπτύξεις που αφορούν την ενέργεια (τερματικό υγροποίησης, ιδιωτικό και κρατικό τερματικό αποθήκευσης καυσίμων, λιμενικές εγκαταστάσεις στήριξης των επενδύσεων, ανάπτυξη λιμανιού από την Αρχή Λιμένων, κ.ά.).
 
Οι πληροφορίες του «Πολίτη» αναφέρουν ότι έως την Παρασκευή αναμένεται να είναι έτοιμο το συγκεκριμένο έγγραφο, για να προωθηθεί στα μέλη της Υπουργικής Επιτροπής. Προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις θα υπάρξουν επαφές με την υπηρεσία Ενέργειας, τη ΡΑΕΚ και την ΑΗΚ. Λόγω της μεγάλης απώλειας πολύτιμου χρόνου, οι οδηγίες που έλαβε η Υπουργική Επιτροπή ήταν πολύ συγκεκριμένες: Προωθήστε τη λήψη πολιτικών αποφάσεων το ταχύτερο.
 
 
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε