Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Μεγάλες απώλειες για το κράτος από το λαθρεμπόριο καυσίμων

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
Μεγάλες οι απώλειες σε φορολογικά έσοδα για το ελληνικό κράτος, από το λαθρεμπόριο καυσίμων, σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ

Χρόνια και χαίνουσα πληγή για τη χειμαζόμενη ελληνική οικονομία, συνιστά το λαθρεμπόριο καυσίμων, γεγονός που αποτελεί πλέον κοινή συνείδηση για κάθε Έλληνα πολίτη, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ).
 
Οι απώλειες σε φορολογικά έσοδα για το ελληνικό κράτος κυμαίνονται από 300 έως 500 εκατ. ευρώ ετησίως, σύμφωνα με τις πλέον μετριοπαθείς εκτιμήσεις.
 
Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΓΣΕΒΕΕ, σε κάθε περίπτωση, το ποσό αυτό μπορεί σήμερα να ανέρχεται στα 800 εκατ. ευρώ ετησίως. Στις 13 Ιανουαρίου 2012, σε ομιλία του στη Βουλή, ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ανέφερε ότι ο κύκλος εργασιών από αυτές τις «σκιώδεις συναλλαγές» στην αγορά καυσίμων υπολογίζεται στα 2,5 δισ. ευρώ ετησίως, τονίζοντας παράλληλα ότι το λαθρεμπόριο καυσίμων αποτελεί πληγή για το ίδιο το κράτος δικαίου. Δεν είναι άσχετη με το ζήτημα αυτό, άλλωστε, και η πρόσφατα δημοσιευμένη εκτίμηση του ΔΝΤ, σύμφωνα με την οποία η ολιγοπώληση στην ελληνική αγορά καυσίμων κοστίζει στην ελληνική κοινωνία 1,5 δισ. ευρώ κάθε χρόνο.
 
Όπως τονίζει η ΓΣΕΒΕΕ, ανεξάρτητα, από το ακριβές ποσό που χάνει το ελληνικό κράτος ετησίως, το ζητούμενο σήμερα είναι: (α) εάν και κατά πόσον η κοινωνία μας και ειδικότερα το πολιτικό μας σύστημα διαθέτει το κατάλληλο θεσμικό οπλοστάσιο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και την είσπραξη αυτών των πολύτιμων στη σημερινή συγκυρία εσόδων και (β) εάν και κατά πόσον το ήδη υφιστάμενο θεσμικό καθεστώς και οι ειδικές του προβλέψεις υλοποιούνται και εφαρμόζονται.
 
Στο πλαίσιο αυτό το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδας (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ) σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) αποφάσισε τη σύνταξη μιας αρχικής μελέτης με σκοπό την παρουσίαση προτάσεων πολιτικής για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και της νοθείας στην αγορά των καυσίμων. Η μελέτη αυτή ανατέθηκε στα μέσα του περασμένου Αυγούστου στον καθηγητή του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ Δημήτρη Μάρδα. Τα αποτελέσματα της μελέτης με θέμα «Νοθεία και Λαθρεμπόριο Καυσίμων» θα παρουσιαστούν την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012 στις 12:00 στο Αμφιθέατρο της ΓΣΕΒΕΕ (Αριστοτέλους 46).
 
Η ΓΣΕΒΕΕ είναι σταθερά υπέρ του δραστικού περιορισμού κάθε δραστηριότητας που λαμβάνει χώρα στη «σκιώδη οικονομία». Μάλιστα, σε πρόσφατο υπόμνημα που κατέθεσε στον υπουργό Οικονομικών αναφέρει μεταξύ άλλων: «Περιορισμός της παραοικονομίας με πρώτο και ευκολότερα εφικτό στόχο τη μεγάλη σε μέγεθος και μικρότερη σε έκταση σε ό,τι αφορά τους εμπλεκομένους. Άρα και με λιγότερο κόστος κρατικής διαχείρισης. Απαιτείται βέβαια ισχυρή πολιτική βούληση για τη σύγκρουση με μεγάλα και ισχυρά οικονομικά και πολιτικά(;) συμφέροντα. Το λαθρεμπόριο καυσίμων…αλλά και το παραεμπόριο πρέπει να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά. Ας κάνουμε χρήση καλών πρακτικών και τεχνογνωσίας άλλων κρατών που είχαν την πολιτική βούληση και περιόρισαν δραστικά το λαθρεμπόριο… Η απώλεια του κράτους σε φόρους από αυτές τις δραστηριότητες είναι πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Οι επιτυχείς και αποφασιστικές παρεμβάσεις στους παραπάνω τομείς παράνομων οικονομικών δραστηριοτήτων θα λειτουργούσαν παραδειγματικά και θα διευκόλυναν ανάλογες παρεμβάσεις και σε άλλους τομείς της παραοικονομίας (πλαστά και εικονικά τιμολόγια, μη έκδοση παραστατικών στις συναλλαγές, κλπ.)».
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε