Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Μεγάλο σκάνδαλο στον ΟΚΑΝΑ

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Ξόδεψαν 1,5 εκατομμύριο ευρώ χωρίς διαγωνισμό για φιλοξενία ασθενών του που χρειάζονταν θεραπεία.

 

Πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ πλήρωσε τα τελευταία χρόνια ο Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) σε ξενοδοχεία του κέντρου της Αθήνας όπου φιλοξενούνταν ασθενείς των θεραπευτικών προγραμμάτων. Τα ξενοδοχεία, που ανήκουν σε έναν ιδιοκτήτη, χρέωναν 1.200 ευρώ τον μήνα για κάθε άτομο, χωρίς διαγωνισμό και σύμβαση και χωρίς, σύμφωνα με τους επιστήμονες του οργανισμού, οι χώροι να πληρούν τις προϋποθέσεις για τη σωστή φιλοξενία αυτών των ανθρώπων. Και αυτό την ώρα που η χορήγηση μεθαδόνης και όλες οι εξετάσεις κοστίζουν για κάθε ασθενή 1.000 ευρώ τον χρόνο…
 
Σύμφωνα με το “Βήμα”, αυτά βρήκε μπροστά της η νέα διοίκηση του ΟΚΑΝΑ με το που ανέλαβε καθήκοντα. Η συνεργασία με τα δύο ξενοδοχεία ξεκίνησε περίπου το 2004, όμως τα στοιχεία που κατόρθωσε να βρει στις υπηρεσίες η νέα διοίκηση χρονολογούνται από το 2006… Και όλα παραπέμπουν σε προφορικές συνεννοήσεις με τον ξενοδόχο ο οποίος εισέπραττε ανελλιπώς το «ενοίκιο» της φιλοξενίας. Το 2009 το κόστος φιλοξενίας ασθενών στα δύο ξενοδοχεία ξεπέρασε τις 345.000 ευρώ, ενώ για το πρώτο τρίμηνο του 2009 ο ΟΚΑΝΑ κατέβαλε πάνω από 70.000 ευρώ. Η δαπάνη είναι μεγάλη, αν υπολογίσει κανείς όλα αυτά τα χρόνια που πληρώνονταν τα δύο ξενοδοχεία. Διαπιστώθηκε μάλιστα ότι ο οργανισμός πλήρωνε το τελευταίο διάστημα για 24 άτομα ενώ στα ξενοδοχεία διέμεναν μόνο 16.
 
Όπως αναφέρεται σε έγγραφο που υπογράφει ο τέως διευθυντής του οργανισμού, για τη φιλοξενία των ασθενών «ουδέποτε υπήρξε διαγωνισμός, ούτε σύμβαση ούτε κάποια άλλη διαδικασία… Επίσης, δεν υπήρχε όργανο παρακολούθησης και συντονισμού της όλης διαδικασίας». Στο ίδιο έγγραφο ο ίδιος (που ανέλαβε καθήκοντα το καλοκαίρι του 2006) αναφέρει ότι είχε αναγνωριστεί η υψηλή δαπάνη, αλλά δεν είχε γίνει τίποτε για να διορθωθεί η κατάσταση. Όπως προκύπτει από το έγγραφο, είχαν ξεκινήσει κάποιες προσπάθειες για τη δωρεάν φιλοξενία των ασθενών σε άλλες δομές είτε του οργανισμού είτε άλλων φορέων, χωρίς όμως να υπάρξει αποτέλεσμα.
 
Σύμφωνα πάντως με την καταγραφή της νέας διοίκησης του ΟΚΑΝΑ, υπάρχουν τέσσερα ιδιόκτητα κτίρια τα οποία μένουν αναξιοποίητα. Η ανακαίνιση ή ανακατασκευή τους είχε χαρακτηριστεί ασύμφορη, τη στιγμή που κάθε χρόνο δαπανώνται 300.000 ευρώ για ενοικίαση κτιρίων και ακόμη περισσότερα για τη φιλοξενία των θεραπευομένων. Παραδέχεται μάλιστα ότι «τα εν λόγω ξενοδοχεία αποτελούσαν τη μοναδική- αν και όχι την ιδανική- λύση για τη φιλοξενία των ασθενών». Σύμφωνα με πληροφορίες, την ακαταλληλότητα των χώρων στα δύο ξενοδοχεία είχαν επισημάνει με επανειλημμένα έγγραφα οι ειδικοί επιστήμονες των θεραπευτικών μονάδων του ΟΚΑΝΑ.
 
Η νέα διοίκηση του οργανισμού αποφάσισε να διακόψει κάθε πίστωση προς τα ξενοδοχεία αυτά και ήδη χθες οι ασθενείς που διέμεναν εκεί τακτοποιήθηκαν σε ξενώνες. Η υπόθεση πάντως έχει ήδη καταχωρισθεί στον «παχύ» φάκελο της σπατάλης και κακοδιαχείρισης που διαπιστώθηκε και έχει πάρει τον δρόμο προς τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε