Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Μεγάλος σεισμός στην Κεφαλονιά – Αποκλεισμένα χωριά και ζημιές σε σπίτια και δρόμους – Σείστηκε όλη η δυτική Ελλάδα και η Αττική

Ο δρόμος προς το Φισκάρδο - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: e-Kefalonia
Ο δρόμος προς το Φισκάρδο - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: e-Kefalonia

– 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ο μεγάλος σεισμός που αναστάτωσε την Κεφαλονιά
– Ακολούθησαν τρεις μετασεισμοί: 4,4R, 3,9R και 4,2R
– Τέσσερα χιλιόμετρα βορειοδυτικά από το Ληξούρι το επίκεντρο – 24 χιλιόμετρα το εστιακό βάθος
– Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες
– Εκτός από την Αττική, έγινε αισθητός σε Πύργο, Λαμία, Τρίκαλα κι άλλες περιοχές
– Στην περιοχή με στρατιωτικό ελικόπτερο ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης

Ανάστατοι οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς βγήκαν στις 15:55 το απόγευμα της Κυριακής από τα σπίτια τους. Αιτία ο ισχυρότατος σεισμός, 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα όσα είπε στο NewsIt ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας, που ταρακούνησε το νησί. Ακολούθησαν τρεις μετασεισμοί: 4,4R, 3,9R και 4,2R, ενώ ακόμη και τώρα η σεισμική δραστηριότητα δεν έχει σταματήσει.

Το επίκεντρο τέσσερα χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Ληξουρίου, ενώ το εστιακό βάθος ήταν 24 χιλιόμετρα. Χαρακτηριστικό του σεισμού η μεγάλη διάρκειά του, κάτι που πανικόβαλε ακόμη περισσότερο τον κόσμο.

Όπως δήλωσε στο NewsIt ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Σπύρος Ματιάτος, έχουν αποκλειστεί χωριά εξαιτίας των κατολισθήσεων, κόσμος έχει βγει από τα γηροκομεία, δρόμοι έχουν ανοίξει στα δυο, ενώ υπάρχουν και πολλές ζημιές σε σπίτια, όπου έχουν πέσει σοβάδες, έχουν σπάσει τζάμια, έχουν πέσει κεραμίδια.

Ακούστε τι είπε στο NewsIt ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Σπύρος Ματιάτος

Σύμφωνα με το Patrtastimes σε δηλώσεις του ο καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Άκης Τσελέντης είπε οτι επρόκειτο για τον κύριο σεισμό, όμως θα ακολουθήσουν μετασεισμοί και συνέστησε ψυχραιμία.

Ακούστει τι είπε στο NewsIt o αντιπεριφερειαρχής Κεφαλονιάς και Ιθάκης Σωτήρης Κουρής

Πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχει καθίζηση σε δρόμο στο Ληξούρι, ενώ δρόμος έχει ανοίξει στα δυο στο Αργοστόλι.

Ακούστε τι είπε στο NewsIt o δήμαρχος Ληξουρίου Αλέξανδρος Παρίσης

«Βρισκόμαστε σε φάση καταγραφής των ζημιών, ο σεισμός έγινε αισθητός σε ολόκληρο το νησί και προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στους κατοίκους. Όλες οι υπηρεσίες του Δήμου Κεφαλονιάς είναι σε επιφυλακή και έχουν βγει στους δρόμους. Ευτυχώς δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί μόνο ζημιές, κυρίως από σπασμένες τζαμαρίες μαγαζιών και άλλων γυάλινων ειδών, καθώς και σε παλιά κτίρια του νησιού», δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο αντιδήμαρχος Κεφαλονιάς Ευάγγελος Κεκάτος.

Ακόμα ο κ. Κεκάτος επισήμανε: «Κάποιες περιοχές της Κεφαλονιάς έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και τα συνεργεία της ΔΕΗ έχουν ήδη πιάσει δουλειά, για να αποκαταστήσουν τις ζημιές, ενώ υπάρχουν και κατολισθήσεις βράχων σε επαρχιακούς δρόμους».

Πυροσβεστική και Αστυνομία έχουν ήδη βγει στους δρόμους και περιπολούν για να καταγράψουν τις ζημιές που έχουν προκληθεί.
Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει κλήσεις για απεγκλωβισμούς ή για κατάρρευση σπιτιών. Σε πολλές περιοχές έχει κοπεί το ρεύμα και οι τηλεπικοινωνίες.
Φωτογραφία από την Ιθάκη που μας έστειλε ο αναγνώστης Mak Ithaca
Με εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, μεταβαίνει με στρατιωτικό ελικόπτερο στην Κεφαλονιά.

Αισθητός σε όλη την Ελλάδα

Ο σεισμός έγινε αισθητός στην Αττική και σε όλη τη δυτική Ελλάδα, από τον Πύργο, όπου οι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους, μέχρι τα Γιάννενα, ακόμη και στην Καρδίτσα, στη Λαμία, στα Τρίκαλα.

Τόσο στην Τρίπολη και την Καλαμάτα, όσο και στην ανατολική Πελοπόννησο, ο σεισμός είχε διάρκεια και θορύβησε τους κατοίκους που βγήκαν από τα σπίτια τους.
Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές στην Πελοπόννησο.

Επίσης, ιδιαίτερα αισθητός έγινε ο ισχυρός Πάτρα, Κ. Αχαΐα, Αμαλιάδα, Μεσολόγγι και άλλες περιοχές της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας.
Οχήματα της πυροσβεστικής πραγματοποιούν περιπολίες και στους τρεις νομούς της Δυτικής Ελλάδος, προκειμένου να διαπιστώσουν τυχόν ζημιές από τη σεισμική δόνηση.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΣΟΥΧΑΙΜΠ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΙΡΗ ΚΑΛΟΥΤΣΑΚΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ισχυρός σεισμός στην Κεφαλονιά – Έγινε αισθητός στην Αττική και σε άλλες πόλεις – Είχε μεγάλη διάρκεια

Σεισμός αναστάτωσε την Καλαμάτα

Ισχυρός σεισμός κοντά στη Ζάκυνθο – Κουνήθηκε όλη η Δ. Πελοπόννησος

Κρήτη: Μαζί με τα φώτα ήρθαν και οι… σεισμοί

Σεισμός με το “καλημέρα” στην Κρήτη

Νέος σεισμός στην Κρήτη

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε