Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Μείωση 15% στα ενοίκια για τη φοιτητική στέγη

Μείωση 15% στα ενοίκια για τη φοιτητική στέγη
Φέτος οι φοιτητές επέλεξαν πόλη και όχι σχολή και έτσι πολλά σπίτια θα μείνουν άδεια. Κερδίζει έδαφος η λύση μίσθωσης μεγαλύτερου διαμερίσματος από δύο ή τρεις νέους, ώστε να μοιραστούν τα έξοδα. Μετρημένες στα δάχτυλα οι αγοραπωλησίες ακινήτων.

Σε τιμές που είναι κατά τουλάχιστον 10 με 15% χαμηλότερες από τις αντίστοιχες περσινές διαμορφώνονται φέτος τα ενοίκια που θα κληθούν να πληρώσουν οι πρωτοετείς φοιτητές για δυάρια ή γκαρσονιέρες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ στις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας φτάνει και το 25%.
 
Οι περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες χιλιάδων οικογενειών που καλούνται να στείλουν τα παιδιά τους να σπουδάσουν σε άλλες πόλεις διαμορφώνουν από φέτος νέα δεδομένα στις ενοικιάσεις μικρών διαμερισμάτων.
 
Το πρώτο, σύμφωνα και με τις διαπιστώσεις των μεσιτών, είναι ότι δύο ή τρεις φοιτητές νοικιάζουν μαζί λίγο μεγαλύτερα σπίτια για να μοιραστούν τα έξοδα.
 
Το δεύτερο είναι ότι πολλά σπίτια που μέχρι πέρυσι νοικιάζονταν με μεγάλη ευκολία φέτος κινδυνεύουν να παραμείνουν άδεια, αφού πολλοί φοιτητές έκαναν εκπτώσεις στην επιλογή της σχολής για να παραμείνουν στην πόλη τους.
 
«Φέτος οι φοιτητές επέλεξαν πόλη και όχι σχολή», λέει στην εφημερίδα «Εθνος» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων Στράτος Παραδιάς, συμπληρώνοντας ότι το τοπίο είναι τελείως διαφορετικό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
 
Τέλος, φέτος είναι μετρημένες στα δάχτυλα οι οικογένειες που αποφασίζουν να επενδύσουν χρήματα αγοράζοντας ένα μικρό διαμέρισμα στην πόλη όπου σπουδάζει το παιδί τους.
 
Με αυτά τα δεδομένα, δεν είναι τυχαίο ότι οι τιμές στην πρωτεύουσα έχουν πάρει την κατιούσα ακολουθώντας και αυτές τη γενική τάση στον κλάδο των ακινήτων.
 
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδος, Γιάννης Ρεβύθης, λέει ότι «στην Αθήνα τα μισθώματα στις μεταχειρισμένες κατοικίες είναι 10% μικρότερα σε σχέση με πέρυσι. Αυτό δεν ισχύει, ωστόσο, για νεόδμητα σπίτια ηλικίας 2-3 ετών. Σε αυτά δεν παρατηρείται κάποια μείωση».
 
Ετσι, για ό,τι αφορά την Αθήνα, ένα δυάρι δεκαετίας στην περιοχή του Ζωγράφου ενοικιάζεται από 280?330 ευρώ, στην Καισαριανή από 260?310, στους Αμπελόκηπους από 280?350, στα Εξάρχεια από 300?330, στο Παγκράτι από 280?340, στα Πετράλωνα από 290?360 και στην Κυψέλη από 320?360. «Για να υπολογίσουμε την τιμή ενοικίου μιας γκαρσονιέρας σε αυτές τις περιοχές θα πρέπει να αφαιρέσουμε περίπου 30% της τιμής του δυαριού», εξηγεί ο κ. Ρεβύθης.
 
Τόσο ο κ. Παραδιάς όσο και ο κ. Ρεβύθης επισημαίνουν ότι όσες φθηνές κατοικίες και αν υπάρχουν διαθέσιμες, το οξύ πρόβλημα της φοιτητικής στέγης δεν θα λυθεί όσο δεν λαμβάνονται μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση. «Η απουσία της πολιτείας στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι εμφανής. Ούτε οι παλιές φοιτητικές εστίες ανακαινίζονται ούτε δημιουργούνται καινούργιες», σημειώνει ο κ. Ρεβύθης.
 
Από την πλευρά του, ο κ. Παραδιάς μιλά για «ανεξήγητη ολιγωρία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας για την ίδρυση και λειτουργία γραφείων στέγασης. Μέσω των γραφείων αυτών οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να δηλώνουν τα ελεύθερα διαμερίσματά τους και οι φοιτητές, κυρίως οι πρωτοετείς, θα βρίσκουν εύκολα και γρήγορα στέγη σε λογικές τιμές χωρίς να ταλαιπωρούνται οι ίδιοι και οι οικογένειές τους».

Θεσσαλονίκη
 
Διαλλακτικοί και έτοιμοι για παζάρια οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων. Μεγάλο το ενδιαφέρον για τις περιοχές που είναι κοντά στο πανεπιστήμιο. Αρκετά τα διαθέσιμα ακίνητα στις δυτικές συνοικίες
Γκαρσονιέρα με φυσικό αέριο, σε χαμηλό όροφο για να έχει όσο το δυνατόν λιγότερα κοινόχρηστα ζητούν οι πρωτοετείς φοιτητές στη Θεσσαλονίκη.
 
Τα δύο βασικά χαρακτηριστικά της αγοράς φέτος είναι αφενός πως οι τιμές έχουν υποχωρήσει έως και 15% σε σχέση με πέρσι -που επίσης ήταν πεσμένες- και αφετέρου πως το σύνολο των αδιάθετων σπιτιών που νοικιάζονται στο κέντρο είναι σε κακή κατάσταση.
 
Η… μόδα της αγοράς σπιτιού για τον πρωτοετή φοιτητή έχει περάσει ανεπιστρεπτί και πλέον καμία οικογένεια δεν επενδύει σε ακίνητα.
«Μέχρι τώρα οι ιδιοκτήτες δεν έριχναν χρήματα για την ανακαίνιση, τώρα δεν έχουν για να δώσουν και περιορίζονται στην τοποθέτηση μόνο θωρακισμένης πόρτας», είπε στο «Εθνος» ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης, Αγγελος Πασαλίδης, προσθέτοντας ότι «ευτυχώς εμφανίζονται αρκετά διαλλακτικοί στο θέμα της τιμής».
 
Στην πρώτη θέση της προτίμησης των φοιτητών είναι οι περιοχές της Τριανδρίας, της Ευαγγελίστριας, της Κασσάνδρου και του Αγίου Δημητρίου που είναι πιο κοντά στο πανεπιστήμιο και ακολουθούν η Τούμπα και η Χαριλάου στα ανατολικά.
 
Αρκετά διαθέσιμα διαμερίσματα υπάρχουν στη δυτική είσοδο της πόλης, όπως επίσης και στις δυτικές συνοικίες, στη Νεάπολη, στην Ξηροκρήνη, στους Αμπελόκηπους, που προσφέρονται σε πολύ καλύτερες τιμές από αυτά του κέντρου.
«Υπάρχει μια μεγάλη πίεση των παιδιών προς τους γονείς για να μείνουν μόνα τους. Δεν θέλουν τη συγκατοίκηση και συμβαίνει να έρχονται φιλικές οικογένειες από μακρινές περιοχές, που οι γονείς να ζητούν δυάρι και τα παιδιά να αρνούνται να συγκατοικήσουν. Εχει επικρατήσει τα τελευταία χρόνια η άποψη πως οι φοιτητές ανεξαρτητοποιούνται όταν φεύγουν από το σπίτι και δεν θέλουν κανέναν στο… κεφάλι τους», ανέφερε ο κ. Πασαλίδης. Πιο… τσιμπημένες είναι οι τιμές στις Σαράντα Εκκλησιές και γύρω από το τουρκικό προξενείο, με τις γκαρσονιέρες να νοικιάζονται 300-400€/μήνα, τα δυάρια 400-550€/μήνα, τα τριάρια 500-620€/μήνα.
 
Στην περιοχή της Ροτόντας, αλλά και στην Τριανδρία, οι γκαρσονιέρες νοικιάζονται προς 250-380€/μήνα, τα δυάρια 350-450€/μήνα και τα μεγαλύτερα διαμερίσματα έως και 520€/μήνα. Στη Μ. Μπότσαρη, στη Δελφών, στη Βασ. Ολγας, προς τα ανατολικά της πόλης, οι γκαρσονιέρες μισθώνονται 270-350€/μήνα, τα δυάρια 350-450€/μήνα και τα τριάρια έως και 600€/μήνα, αλλά δεν προτιμώνται από φοιτητές.
 
Στην Τούμπα και στη Χαριλάου οι γκαρσονιέρες νοικιάζονται 200-320€/μήνα, τα δυάρια 350-460€/μήνα και τα τριάρια ξεκινούν από 450€.
 
Στη δυτική πλευρά της πόλης, στη Νεάπολη, τη Μοναστηρίου, στους Αμπελόκηπους, στον Εύοσμο, υπάρχουν αρκετές καινούργιες κατασκευές. Οι γκαρσονιέρες μισθώνονται 250-300€/μήνα, τα δυάρια 300-320€/μήνα, ενώ υπάρχουν μεγάλα διαμερίσματα από 350€/μήνα.
 
 
Κρήτη
 
Χαμηλότερα έως και 25% σε σχέση με πέρυσι είναι φέτος τα ενοίκια στην Κρήτη λόγω κρίσης. Οι τιμές σε γκαρσονιέρες και τριάρια, όπως λένε στο «Εθνος» στελέχη της κτηματαγοράς, ποικίλλουν ανάλογα με την παλαιότητα και την περιοχή που βρίσκεται το ακίνητο, όμως σε πολλές περιπτώσεις, σύμφωνα με τους ίδιους, οι φοιτητές επιλέγουν τη συγκατοίκηση σε μεγαλύτερα σπίτια για να μοιράζονται τα έξοδα. «Λόγω της κρίσης το φαινόμενο της συγκατοίκησης συνεχώς αυξάνει από φοιτητές που ανά δύο, τρία ή και τέσσερα άτομα νοικιάζουν μεγάλα σπίτια σε πολύ καλές τιμές και έτσι βγαίνουν ωφελημένοι, καθώς τα μεγάλα σπίτια δεν έχουν ζήτηση από οικογένειες», δήλωσε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα «Εθνος» ο γνωστές Κρητικός κτηματομεσίτης Γιώργος Φιτσοδασκαλάκης.
 
Στο Ηράκλειο, είπε, τη μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης, με τους περισσότερους φοιτητές ΑΕΙ και ΤΕΙ, διατίθενται στο κέντρο της πόλης, αλλά και περιφερειακά, διαμερίσματα με χαμηλότερα ενοίκια συγκριτικά με πέρυσι. Οπως ο ίδιος ανέφερε, στο κέντρο του Ηρακλείου διατίθενται ολοκαίνουργιες γκαρσονιέρες έναντι 270 έως 300 ευρώ, αλλά και παλιές με 180 ευρώ. Περιφερειακά οι τιμές ενοικίασης σε πολλές γκαρσονιέρες είναι 130-200 ευρώ, ενώ υπάρχουν και δυάρια με 220 έως 320 ευρώ.
 
Στο κέντρο του Ρεθύμνου, τη δεύτερη σε πληθυσμό «φοιτητούπολη» της Κρήτης, οι τιμές είναι φέτος μειωμένες περισσότερο από πέρυσι.
 
Οι καινούργιες γκαρσονιέρες στο κέντρο της πόλης είναι δυσεύρετες, γιατί δεν υπάρχουν νεόδμητες πολυκατοικίες και ενοικιάζονται έναντι 300 έως 320 ευρώ, ενώ οι παλιές συνήθως από 220 έως 280 ευρώ. Σύμφωνα με τους μεσίτες, εκτός κέντρου οι τιμές είναι πεσμένες 20 – 25% .
 
Στα Χανιά, οι τιμές των ενοικίων για φοιτητική στέγη παρουσιάζουν σημαντική μείωση. Το κέντρο της πόλης προσελκύει μεν τους φοιτητές, αλλά δεν υπάρχουν καινούργια κτίρια και οι τιμές κυμαίνονται για μία γκαρσονιέρα δεκαετίας μεταξύ 200 και 250 ευρώ, ενώ εκτός κέντρου μπορεί κάποιος να βρει μια αντίστοιχη με 150 ή 200 ευρώ. Eνα δυάρι στην Παλιά Πόλη ενοικιάζεται στα 260 ή 320 ευρώ.
 
Στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, όπου υπάρχουν τμήματα των ΤΕΙ και τουριστικές σχολές, οι τιμές είναι επίσης σημαντικά μειωμένες. Ειδικότερα, σύμφωνα με τους μεσίτες, στον Αγιο Νικόλαο, στη Σητεία και την Ιεράπετρα διατίθενται γκαρσονιέρες με 120 έως 170-200 ευρώ και δυάρια από 220 ευρώ.
 
Πάτρα
 
Με ιδιαίτερη προσοχή ψάχνουν οι φοιτητές για στέγη στην Πάτρα. Οι τιμές των ενοικίων φέτος έχουν μειωθεί. Πιο συγκεκριμένα, για την ενοικίαση μιας γκαρσονιέρας σε καλή κατάσταση οι τιμές κυμαίνονται από 220 έως και 320 ευρώ, για ένα δυάρι 250 έως 340 ευρώ και για ένα τριάρι 270 έως 350 ευρώ.
 
«Φέτος παρατηρείται, όπως και πέρυσι, το φαινόμενο της συγκατοίκησης», λέει ο μεσίτης Χρήστος Παπαγιαννόπουλος. Στις κατοικίες 20ετίας οι τιμές έχουν μειωθεί 20 με 25%, ενώ στις νέες οικοδομές η πτώση είναι γύρω στο 5 με 8%. Σύμφωνα με την Ενωση Ιδιοκτητών Ακινήτων Νομού Αχαΐας, ο αριθμός των ανοίκιαστων ακινήτων είναι μεγάλος και για τον λόγο αυτόν έγινε έκκληση από το προεδρείο να μειωθούν οι τιμές όσο το δυνατόν περισσότερο για να διευκολυνθούν και οι φοιτητές.
 
 
Οδηγίες απο την ομοσπονδία κτηματομεσιτών
 
Χρήσιμες συμβουλές στους πρωτοετείς φοιτητές αλλά και στους ιδιοκτήτες ακινήτων δίνουν με ανακοινώσεις τους τόσο η Ομοσπονδία Κτηματομεσιτών Ελλάδας όσο και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων. Οι κυριότερες:
Τα σπίτια στο κέντρο των πόλεων είναι τις περισσότερες φορές παλαιότερα και ακριβότερα από αυτά που βρίσκονται λίγο πιο μακριά. Αντίστοιχα, δεν είναι απαραίτητο να αναζητήσετε σπίτι σε απόσταση λίγων μέτρων από τις πύλες του πανεπιστημίου. Υπάρχουν εκατοντάδες διαμερίσματα σε σχετικά κοντινή απόσταση.
 
Υπάρχουν διαμερίσματα ακόμα και για φοιτητές με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες. Δεν είναι ανάγκη να κλείσετε το πρώτο διαμέρισμα που θα βρείτε, αν σας βγάζει εκτός προϋπολογισμού. Είναι, βέβαιο, ότι θα υπάρχουν λύσεις.
 
Οι φοιτητές θα πρέπει να ελέγχουν πολύ καλά το σπίτι για τυχόν ζημιές πριν υπογράψουν το συμβόλαιο και να τις επισημάνουν στον ιδιοκτήτη για να τις διορθώσει. Ακόμα καλύτερο θα είναι ο έλεγχος να γίνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επίσης, θα πρέπει να ελέγξουν στη γειτονιά αν υπάρχουν βασικές υποδομές όπως σούπερ μάρκετ, τράπεζες και αστική συγκοινωνία.
 
Χρειάζεται μεγάλη προσοχή σε αγγελίες δήθεν μεσιτικών γραφείων, που διαφημίζουν πολύ φτηνά ενοίκια και ζητούν προκαταβολικά χρήματα απλώς και μόνο για να δείξουν κάποιο σπίτι. Οι νόμιμοι μεσίτες λαμβάνουν αμοιβή μόνο όταν γίνει η μίσθωση του ακινήτου.
 
Η μίσθωση κατοικίας ισχύει για τρία χρόνια, ακόμα και αν έχει συμφωνηθεί μικρότερος ή αόριστος χρόνος. Αν ο χρόνος που έχει καθοριστεί είναι μικρότερος της τριετίας και δεν υπάρχει συμφωνία αναπροσαρμογής του μισθώματος για τον υπόλοιπο χρόνο, το μίσθωμα αυξάνεται ετησίως σε ποσοστό 75% του τιμαρίθμου του κόστους ζωής.
 
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε