Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Μελαγχολία μετά τις διακοπές: πως να την αντιμετωπίσετε!

Γυρίσατε από τις διακοπές και σας εκνευρίζουν τα πάντα δίχως λόγο; Έχετε άγχος και κουράζεστε εύκολα; Τότε το σύνδρομο που ονομάζεται “μελαγχολία μετά τις διακοπές” σας χτύπησε την πόρτα.

Σε διεθνή μελέτη που πραγματοποιήθηκε προσφάτως, το 66% των εργαζομένων δήλωσαν ότι την πρώτη μέρα μετά από την επιστροφή από τις διακοπές μπαίνουν στο γραφείο βαρυγκομώντας. Επίσης διαπιστώθηκε πως τα επίπεδα του στρες στο 76% των εργαζομένων μέσα στην πρώτη εβδομάδα που έχουν επιστρέψει στην εργασία τους, είναι όμοια με αυτά που είχαν τις μέρες πριν πάνε διακοπές, όταν η συσσωρευμένη κούραση μιας χρονιάς τούς είχε καταβάλει.

Μιλώντας στο Νewsit o δόκτωρ ψυχιατρικής Δημήτρης Σούρας “το πρώτο πράγμα που πρέπει να ξέρουμε είναι ότι γυρνώντας από τις διακοπές και ιδιαίτερα τώρα που τα προβλήματα λόγω της οικονομικής κρίσης είναι πάρα πολύ μεγάλα, δε θα γυρίσουμε πολύ ευχαριστημένοι. Επόμενο λοιπόν ειναι να πάμε βαρυγκομώντας στη δουλειά μας ή να ξεκινήσουμε τη δουλειά μας δίχως να έχουμε την απόλαυση των προηγούμενων χρόνων”

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ ΤΗ “ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΑ ΤΩΝ ΔΙΑΚΟΠΩΝ”

Όπως εξηγεί ο κύριος Σούρας πρέπει να κάνουμε 3 πράγματα:
1. Να επιστρέψουμε απο τις διακοπές όσο το δυνατόν αργότερα
Αν για παράδειγμα φτάσουμε στις 12.00 τη νύχτα στις 8.00 το πρωί να πάμε στη δουλειά μας. “Καπάκι” και αμέσως, χωρίς να περιμένουμε καθώς έτσι δε συνηδειτοποιούμε την αλλαγή. Θεωρούμε πως ειναι μια μέρα που τελείωσε και ξεκινά μια νέα μέρα.
2. Να κάνουμε εργασιοθεραπεία
Όταν πάμε στη δουλειά να αρχίσουμε αμέσως να δουλεύουμε. Να βρούμε εκκρεμότητες που έχουμε αφήσει και να μπούμε κατευθείαν σε ρυθμούς εντατικής εργασίας. Να αποφύγουμε να αναπολήσουμε ή να αφηγηθούμε “τι ωραία που περάσαμε”. Το σημαντικό είναι να πέσουμε με τα μούτρα στη δουλειά.
3. Να σκεφτούμε το επόμενο ταξίδι που θα κάνουμε
Σχεδιάστε την επόμενη φυγή σας, ένα καλό Σαββατοκύριακο, ένα καλό τριήμερο, ακόμη και ένα ξενύχτι διασκέδασης. Δεν ειμαστε λαός που στερούμαστε εργασιακών διακοπών. Για παράδειγμα σκεφτείτε που μπορείτε να πάτε την 28η Οκτωβρίου. Αρα λοιπόν με την ελπίδα της επανάληψης των διακοπών μπορούμε να είμαστε πιο χαρούμενοι και να συνεχίσουμε τη δουλειά μας.

Aκούστε τι είπε ο κύριος Σούρας στο NewsIt:

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε