Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

Μέρκελ: ΟΧΙ πρόωρη βοήθεια στην Ελλάδα

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

– Μας δείχνει την “έξοδο” από την ευρωζώνη
– Σκληρή απάντηση από τον Κάρολο Παπούλια

“Μιά εσπευσμένη βοήθεια προς την Ελλάδα, δεν είναι η σωστή απάντηση. Η χώρα πρέπει μόνη της να βάλει τάξη στα οικονομικά της, γιατί κάτι άλλο θα ήταν μοιραίο”.
Αυτό είπε η Γερμανίδα Καγκελάριος σε ομιλία της προς τους γερμανούς βουλευτές.

Όμως η κυρία Μέρκελ έκανε ακόμη ένα βήμα στην σκληρή στάση της απέναντι στην Ελλάδα, τασσόμενη υπέρ της δυνατότητας να εκδιωχθεί κάποια χώρα από την ευρωζώνη. “Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα έσχατο μέτρο σε περίπτωση που μιά χώρα δεν πληροί τις προϋποθέσεις ξανά και ξανά”, είπε χαρακτηριστικά.

Η γερμανίδα καγκελάριος επέρριψε την ευθύνη των ελληνικών προβλημάτων στην ίδια την Ελλάδα, δηλώνοντας ότι δεν είναι η κερδοσκοπία των οικονομικών αγορών που έφερε την Αθήνα σε δεινή θέση, αλλά “η παραβίαση επί σειρά ετών του Συμφώνου Σταθερότητας”, και ότι οι κερδοσκοπικές κινήσεις απλά “επέτειναν” το φαινόμενο αυτό.

«To πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, είναι ευρωπαϊκό. Θα συμπαρασύρει και άλλους η Ελλάδα» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απαντώντας στην Γερμανίδα καγκελάριο.

Ο κ. Παπούλιας εξέφρασε την εκτίμηση πως υπάρχει πολιτική βούληση των εταίρων μας για τη δημιουργία μηχανισμού στήριξης της χώρας μας: «Επειδή παρακολουθώ τον γερμανικό Τύπο, νομίζω ότι υπάρχει πολιτική βούληση. Και τώρα που μιλούσα με τον υπουργό Οικονομικών και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Σόιμπλε δείχνει μια τάση.
Κοιτάξτε, το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, είναι ευρωπαϊκό. Θα συμπαρασύρει η Ελλάδα και άλλους».

Κληθείς να εξηγήσει τη στάση της Γερμανίας, έκανε λόγο για εσωτερικά προβλήματα του κυβερνητικού συνασπισμού.

Οι δηλώσεις Μέρκελ γίνονται λίγες ώρες πριν την κρίσιμη συνάντηση Παπανδρέου-Μπαρόζο στις Βρυξέλλες, αλλά και δύο μέρες μετά την Σύνοδο του Eurogroup, κατά την οποία η Γερμανία αρνήθηκε να εγκρίνει σχέδιο βοήθειας γιά την ελληνική οικονομία.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε