Τρίτη, 19 Μαρ.
19oC Αθήνα

Μέσα στον Οκτώβριο 10.000 voucher για την απορρόφηση παιδιών από παιδικούς σταθμούς

Μέσα στον Οκτώβριο 10.000 voucher για την απορρόφηση παιδιών από παιδικούς σταθμούς

Δεν επαληθεύτηκαν οι καταστροφολογικές προβλέψεις για το ναυάγιο του νέου σχεδιασμού σχετικά με την απορρόφηση των παιδιών από τους παιδικούς σταθμούς, ανέφερε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μπαλάφας, ο οποίος είχε κληθεί να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Μανώλη Συντυχάκη.

Ο κ. Μπαλάφας υπογράμμισε ότι τη φετινή χρονιά 2016-2017 εφαρμόστηκαν αλλαγές και παρεσχέθη στους γονείς το λεγόμενο voucher, μία αξία τοποθέτησης, με βάση το οποίο ο γονέας αναζητά και επιλέγει παιδικό σταθμό για το παιδί του. Ταυτόχρονα, δόθηκε προτεραιότητα με μοριοδότηση για τις οικογένειες που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας και τις οικογένειες που έχουν παιδιά με αναπηρία.

«Τα πράγματα δεν είναι άριστα. Παράδεισοι επί της γης ετούτης δεν υπήρξαν ποτέ και δεν θα υπάρξουν ποτέ. Όμως, τα πράγματα στο ζήτημα αυτό εξελίσσονται σύμφωνα με ένα σχέδιο. Και για να είμαστε ειλικρινείς, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, ευτυχώς δεν επαληθεύτηκαν οι καταστροφολογικές προβλέψεις από διάφορες πλευρές των καθ’ έξιν καταστροφολογούντων. Μερικοί είναι σαν να εύχονταν να μην πετύχει το σχέδιο για να μπορούν να κριτικάρουν», τόνισε ο υφυπουργός Εσωτερικών.

 

Επίσης, ο κ. Μπαλάφας σημείωσε ότι δικαιούχοι που πήραν στην πρώτη φάση voucher ήταν 84.800 παιδιά. Πέρυσι πήραν 81.720 παιδιά. Εκτός έμειναν 36.000 παιδιά στην πρώτη φάση. «Υπάρχει, ωστόσο, ένας αριθμός περίπου 10.000 voucher, τα οποία εξαιτίας της σχέσης γονιού, παιδιού δηλαδή, τόπου, επιθυμίας κ.λπ. και διατιθέμενων δομών, δεν έχουν διατεθεί. Αυτά περισσεύουν και είναι στη διάθεση των γονιών», είπε ο υφυπουργός Εσωτερικών.

 

Ταυτόχρονα, γίνεται μία δεύτερη κατανομή, λόγω κενών θέσεων που υπάρχουν σε διάφορες δομές. Έχει ζητηθεί από τον δικαιούχο αυτής της ρύθμισης, την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ανασυγκρότησης, ΕΕΤΑΑ, να κάνουν αίτηση γονείς, οι οποίοι δεν έχουν πάρει στην πρώτη φάση voucher, προσκομίζοντας και μία βεβαίωση από παιδικό σταθμό ή βρεφικό σταθμό ή ΚΔΑΠ κ.λπ. ότι δεσμεύτηκε θέση γι αυτούς, σύμφωνα με τον υπουργό, ο οποίος ενημέρωσε ότι ήδη έχουν υποβληθεί 13.000 αιτήσεις. Η ανακοίνωση, δε, της λίστας, σύμφωνα με τη διαβεβαίωση της ΕΕΤΑΑ, θα γίνει το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.

 

Ο κ. Συντυχάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αποκλείει χιλιάδες παιδιά και βρέφη από τους παιδικούς-βρεφικούς σταθμούς, καθώς επίσης και από τα ΚΔΑΠ-ΑΜΕΑ. «Σας είχαμε πει ότι αυτές οι αλλαγές που κάνατε θα αποκλείσουν και πάλι χιλιάδες παιδιά και ότι με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά πριμοδοτείτε τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς», σημείωσε ο κ. Συντυχάκης και κατήγγειλε ότι με το νέο σύστημα των voucher, «επικρατεί ένα απίστευτο μπάχαλο», το οποίο τώρα η κυβέρνηση προσπαθεί να «μπαλώσει», διοχετεύοντας non-paper που αναφέρουν ότι φέτος θα ενταχθούν 90.000 στους παιδικούς σταθμούς. «Τα στοιχεία λένε, όμως, ότι σε ένα σύνολο 132.859 αιτήσεων, δώσατε 84.800 voucher. Αποκλείσατε, δηλαδή, 48.000 παιδιά. Δεν είναι 36.769, όπως εσείς ή διάφορα δημοσιεύματα παρουσιάζουν, αλλά είναι και τα 15.000 παιδιά που έμειναν με το κουπόνι στο χέρι, δεν βρήκαν δηλαδή πουθενά θέση», επεσήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ.
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε