Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Μετά συνωστισμό της Σμύρνης, η… διεκδίκηση των Ιμίων

Στο βιβλίο Ιστορίας της Γ. Γυμνασίου γίνεται λόγος για … διεκδίκηση των βραχονησίδων απο την Ελλάδα και την Τουρκία.

Σάλο έχουν προκαλέσει δημοσιεύματα του κυριακάτικου τύπου που αποκαλύπτουν οτι το βιβλίο “Νεότερη και σύγχρονη Ιστορία” της Γ’ Γυμνασίου αφήνει να εννοηθεί ότι τα ‘Ιμια τα διεκδικούσε η Ελλάδα μαζί με την Τουρκία.

Πιο συγκεκριμένα στη σελίδα 163 οι μαθητές διαβάζουν την εξής φράση: “… την ίδια εποχή, με αφορμή τη διεκδίκηση της βραχονησίδας ‘Ιμια, στα Δωδεκάνησα, ξέσπασε κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που αποκλιμακώθηκε με αμοιβαίες υποχωρήσεις (1996).”

Με αφορμή τα δημοσιεύματα αυτά σε ανακοίνωσή του το Υπ. παιδείας αναφέρει οτι η υπουργός Αννα Διαμαντοπούλου με υπουργική απόφαση που υπέγραψε στις 19/10/2009, κατόπιν εισήγησης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, ενέκρινε την ανατύπωση με βελτιώσεις από τον ΟΕΔΒ για την κάλυψη των διδακτικών αναγκών -μεταξύ άλλων- και του βιβλίου της Ιστορίας της Γ’ Γυμνασίου, «Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία» ,του οποίου η πρώτη έκδοση έγινε το 2007. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι διορθώσεις αυτές περιλαμβάνουν και το επίμαχο σημείο:  “με αφορμή τη διεκδίκηση της βραχονησίδας Ίμια” αλλάζει στο ορθό “ με αφορμή τη διεκδίκηση από την Τουρκία της βραχονησίδας Ίμια”.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι διορθώσεις θα συμπεριληφθούν στην επανέκδοση του βιβλίου τον Ιανουάριο του 2011, ενώ το Υπουργείο Παιδείας, θα αποστείλει συμπληρωματική εγκύκλιο για την ενημέρωση των καθηγητών, ώστε οι διορθώσεις να περιλαμβάνονται στην προφορική διδασκαλία των μαθητών.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε