Παρασκευή, 26 Απρ.
14oC Αθήνα

Μετά το “κίτρινο” ναυάγιο έρχεται δύσκολο Σαββατοκύριακο – Πώς τα ταξί θα “βασανίσουν” πολίτες και εκδρομείς

– “Συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις. Θέλουμε δεσμεύσεις”, είπε ο Πρόεδρος του ΣΑΤΑ.
– Ραγκούσης: Πριν το τέλος Αυγούστου οι προτάσεις μου
– Οι οδηγοί ταξί μέσα στο Σαββατοκύριακο θα κάνουν αιφνιδιαστικές κινήσεις.
– Σκέφτηκαν τρόπο να ταλαιπωρούν τους πολίτες χωρίς να αποτελεί αυτό ποινικό αδίκημα.

Η απεργία των ταξί συνεχίζεται αφού δεν υπήρξε θετικό αποτέλεσμα στην συνάντηση των ιδιοκτητών ταξί με τον Γιάννη Ραγκούση. Μάλιστα, οι οδηγοί ταξί σήμερα προκειμένου να μην έχουν προβλήματα με τη δικαιοσύνη έκαναν το απίστευτο.

Ξεκίνησαν και βγήκαν στους δρόμους περίπου ανά 30 αυτοκίνητα σε όλη την Ελλάδα και κινούνταν με πολύ χαμηλές ταχύτητες, με αποτέλεσμα να δημιουργείται απίστευτο κυκλοφοριακό μποτιλιάρισμα σε διάφορα σημεία της χώρας αλλά και μέσα στο κέντρο της Αθήνας. Με αυτό τον τρόπο αναμένεται να συνεχίσουν και τις επόμενες ημέρες τον αγώνα τους ακόμα και στις εθνικές οδούς.

Μάλιστα το Σαββατοκύριακο αναμένεται να προχωρήσουν σε τέτοιου είδους κινήσεις και λόγω του ότι είναι και το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου, όπου φεύγει ο μεγάλος όγκος των αδειούχων, η ταλαιπωρία αναμένεται να είναι τεράστια.

Πάντως, υπάρχουν και μικρά ρήγματα μεταξύ των αυτοκινητιστών, καθώς μία μικρή μερίδα οδηγών ταξί προτείνουν να σταματήσουν τις απεργίες και να προσέλθουν στο διάλογο προκειμένου να αποκομίσουν ότι καλύτερο μπορούν.

Το παρασκήνιο του “ναυαγίου”

«Προσήλθαμε σήμερα στη συνάντηση με διάθεση καλής θέλησης για την εξεύρεση λύσης στη βάση του κεντρικού άξονα, που έχει ανακοινωθεί από την Ομοσπονδία σε ό,τι αφορά την απελευθέρωση του επαγγέλματος των ταξί», είπε ο Προεδρος του ΣΑΤΑ, Θύμιος Λυμπερόπουλος.

Πρόσθεσε πως: «Ο υπουργός, από την πλευρά του, έδειξε καλή διάθεση, χωρίς όμως να δεσμευθεί για οποιαδήποτε από τις προτάσεις μας, ενώ πρότεινε ένα χρονικό όριο διαλόγου ενός μηνός, ώσπου ο ίδιος να καταθέσει τις προτάσεις του, διάστημα το οποίο, κατά την Ομοσπονδία, είναι μεγάλο».

Ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ ανακοίνωσε ότι στη συνάντηση η ομοσπονδία πρότεινε συγκεκριμένα πράγματα και ειδικότερα:

-Να υπάρξει πληθυσμιακή αναλογία στην έκδοση των αδειών, όπως ισχύει σε όλη την Ευρώπη.

-Να διατηρηθούν οι έδρες των ταξί στην Περιφέρεια.

-Να μην παραχωρηθεί έργο σε άλλους φορείς.

-Να σταματήσει η πολιτεία να μιλάει για «μαύρο χρήμα» στις μεταβιβάσεις των αδειών.

«Έως ότου πάρουμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τον υπουργό, η απεργία συνεχίζεται», είπε ο κ. Λυμπερόπουλος και απηύθυνε έκκληση στους συναδέλφους του να αποφεύγουν τα έκτροπα, καθώς «ο κλάδος θα συνεχίσει την κινητοποίηση μέχρι τέλους».

Ετσι δεν αποκλειεται και σήμερα να έχουμε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αφού σε όλη την Ελλάδα τα ταξί περίμεναν με αναμμένες τις μηχανές το αποτέλεσμα της συνάντησης.

Το υπουργείο μετα την συνάντηση ανακοίνωσε οτι: “Η απελευθέρωση του επαγγέλματος των ταξί με κανόνες θα προχωρήσει κανονικά”. Στην ανακοίνωση προστίθεται πως οι κανόνες αυτοί θα διέπουν όλες τις πλευρές του επαγγέλματος, από την έκδοση της άδειας μέχρι την εκπαίδευση των οδηγών, καθώς και τις νέες μορφές και υπηρεσίες ταξί.

Το υπουργείο αφού, όπως συμφωνήθηκε, παραλάβει το προσεχές διάστημα τις προτάσεις και των τουριστικών επιχειρήσεων, προγραμματίζει πριν το τέλος του μηνός Αυγούστου να δώσει σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς τις προτάσεις του, οι οποίες διαμορφώνονται λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις όλων των μερών, και βεβαίως το γενικό συμφέρον και το συμφέρον των πολιτών – χρηστών, διασφαλίζοντας, όπως έχει ήδη ανακοινώσει από τις 7 Ιουλίου, σε όλα τα μέρη, εύλογο χρόνο για να εκφράσουν τα σημεία στα οποία συμφωνούν ή διαφωνούν, καταλήγει η ανακοίνωση.

Nωρίτερα ο κ. Ραγκούσης συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Ανδρέα Ανδρεάδη, ο οποίος ζήτησε από τους ιδιοκτήτες ταξί να σταματήσουν άμεσα την απεργία τους.
Εμείς είμαστε με την πλευρά της απελευθέρωσης των επαγγελμάτων, τόνισε ο κ. Ανδρεάδης και εκτίμησε ότι η απεργία των ταξί πρέπει να σταματήσει αύριο, προαναγγέλλοντας ότι ο υπουργός θα καταθέσει στην ομοσπονδία των ταξί συγκεκριμένες προτάσεις και χρονοδιάγραμμα για τη διαδικασία του διαλόγου.

Βρισκόμαστε στην ώρα μηδέν για τον τουρισμό, εκτίμησε και ανακοίνωσε ότι πολλές εταιρείες που πραγματοποιούν κρουαζιέρες θα επανεξετάσουν τον προορισμό τους για την Ελλάδα, ενώ θα επηρεαστούν και οι πτήσεις τσάρτερ.

Την ίδια ώρα, στο χρονικό διάστημα από 18-07-2011 έως 27-07-2011 έχουν σχηματισθεί, σε πανελλαδικό επίπεδο, ογδόντα δύο (82) δικογραφίες στις οποίες εμπλέκονται 6.415 άτομα. Από τις δικογραφίες αυτές, οι τριάντα πέντε (35) έχουν υποβληθεί στον Εισαγγελέα και εμπλέκονται 5.524 άτομα.

Τα ποινικά αδικήματα που αφορούν το προανακριτικό υλικό είναι η παρακώλυση συγκοινωνιών και άλλα συναφή αδικήματα.

Στο θέμα παρενέβη για άλλη μία φορά ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου από την Άρτα όπου βρίσκεται ζητώντας υπευθυνότητα και να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους οι οδηγοί ταξί.

Διαβάστε τη σχετική είδηση

Την ίδια ώρα οι ιδοκτήτες ταξί της Θεσσαλονίκης ξεκίνησαν μηχανοκίνητη πορεία προς προς τη Χαλκιδική με αποτέλεσμα να προκληθεί κυκλοφοριακό κομφούζιο στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Νέων Μουδανιών.

Διαβάστε τη σχετική είδηση

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΣΟΥΧΑΪΜΠ

Διαβάστε επίσης:

Ταξί: Χτυπούν όσα ΜΜΕ δεν τους αρέσουν – Επεισόδια στο λιμάνι

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε