Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Μεταλλεία Κασσάνδρας: Το χρονικό της επένδυσης

Μεταλλεία Κασσάνδρας: Το χρονικό της επένδυσης

Τα Μεταλλεία Κασσάνδρας βρίσκονται στην ΒΑ Χαλκιδική. Η «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ» κατέχει τα μεταλλευτικά δικαιώματα των Μεταλλείων Κασσάνδρας, που περιλαμβάνουν στην πράξη τρία μεταλλεία: του Στρατωνίου και της Ολυμπιάδας που λειτουργούν (της Ολυμπιάδας αναβαθμίστηκε και αναπτύσσεται) και των Σκουριών, που θα λειτουργήσει.

Πρόκειται για καθαρή επένδυση ύψους 1 δις, σε ορίζοντα πενταετίας, που θα αποφέρει άμεσα το 30% του τζίρου της στο ελληνικό δημόσιο, μέσω εισφορών και φορολογίας.
Ήδη έχουν επενδυθεί 100 εκ. δολάρια ενώ δημιουργήθηκαν 1200 θέσεις εργασίας και υπάρχει σχεδιασμός για 5000 άμεσες και έμμεσες εντός πενταετίας.

Το χρονικό της αδειοδότησης

Ιανουάριος 2004

Το Ελληνικό Κράτος παραχωρεί τα μεταλλευτικά δικαιώματα στα Μεταλλεία της Κασσάνδρας στην εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε. με ειδικό νόμο που επικυρώνεται από τη Βουλή. Το σύνολο των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων των μεταλλείων περιέρχονται στην ιδιοκτησία της καινούργιας εταιρείας. Με αυτήν την σύμβαση η «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ» αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταθέσει εντός 24 μηνών επενδυτικό σχέδιο. Στόχος της εταιρείας ήταν από την αρχή η αξιοποίηση και εκμετάλλευση των τριών κοιτασμάτων στις Μαύρες Πέτρες, στις Σκουριές και στην Ολυμπιάδα.

Ιανουάριος 2006

Η Ελληνικός Χρυσός υποβάλλει το ενιαίο επενδυτικό σχέδιο για την εκμετάλλευση των τριών μεταλλείων – ενιαίο επιχειρηματικό σχέδιο για την παράλληλη ανάπτυξη και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της Ολυμπιάδας και των Σκουριών, το οποίο προβλέπει και τη δημιουργία μεταλλουργίας χρυσού στην περιοχή του Μάντεμ Λάκκου, στο Υπουργείο Ανάπτυξης, από το οποίο γίνεται εντός δύο μηνών κατ’ αρχήν δεκτό.

Μάιος 2006

Μετά την κατ’ αρχήν αποδοχή του επενδυτικού σχεδίου από το Υπουργείο Ανάπτυξης η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ υποβάλλει την απαιτούμενη Προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΠΠΕ) στο Υπουργείο Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, το οποίο αναλαμβάνει να την προωθήσει και στα υπόλοιπα συναρμόδια Υπουργεία, που είναι το Υπουργείο Ανάπτυξης, Υπουργείο Πολιτισμού, Υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης, Υγείας και Εμπορικής Ναυτιλίας.

Σεπτέμβριος 2009

Μετά την υποβολή της Προμελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΠΠΕ) στο Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, εκδίδεται θετική γνωμοδότηση με την σύμφωνη γνώμη όλων των συναρμόδιων υπουργείων, που είναι τα: Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.

Αύγουστος 2010

Στην κατάθεση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) προχωρά η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ για την επένδυση στα Μεταλλεία Κασσάνδρας. Η επένδυση περιλαμβάνει ίδρυση μεταλλουργίας χρυσού στην περιοχή του Μάντεμ Λάκκου, και προβλέπει την αξιοποίηση των κοιτασμάτων σε Ολυμπιάδα και Σκουριές.

Νοέμβριος 2010

Η ΜΠΕ τίθεται σε ανοιχτή διαβούλευση. Με πρωτοβουλία της Γ.Γρ. του ΥΠΕΚΑ Μαργαρίτας Καραβασίλη, οργανώνεται κύκλος ανοιχτός συγκεντρώσεων, στον Πολύγυρο και την Αθήνα, προκειμένου να ληφθούν υπόψη όλες οι παράμετροι και να ακουστεί η φωνή όλων, παραγόντων και πολιτών.
Την ίδια μέρα, οργανώνεται στην Ιερισσό συγκέντρωση διαμαρτυρίας, κατά της μεταλλευτικής δραστηριότητας, και οι διαφωνούντες αρνουνται να πάρουν στην διαβούλευση.

Στην διαβούλευση η Μαργαρίτα Καραβασίλη υπογραμμίζει ότι είναι η πρώτη φορά που το ΥΠΕΚΑ εγκαινιάζει αυτόν τον τρόπο διαβούλευσης.

Ο Γενικός διευθυντής της «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» κ. Πέτρος Στρατουδάκης στην εισήγησή του παρουσιάζει τους βασικούς άξονες του επενδυτικού σχεδίου. Αναφέρει ότι η εταιρεία είδε το μεταλλευτικό δυναμικό της περιοχής όχι ως ευκαιρία πλουτισμού αλλά ως πεδίο φυσικών πόρων από τα μεγαλύτερα στον κόσμο.

Ο πρόεδρος του ΙΓΜΕ και αναπληρωτής καθηγητής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος Κωνσταντίνος Παπαβασιλείου υποστηρίζει ότι η χώρα βρίσκεται «στο χείλος της αβύσσου» και αυτή η επένδυση είναι η μοναδική που μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα. Προτείνει την δημιουργία επιστημονικού φορέα από τους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα αναθέτει στο ΙΓΜΕ ή στο Μετσόβιο την αυστηρή τήρηση των κανόνων προστασίας του περιβάλλοντος.

Στην διαβούλευση τέθηκαν ερωτήματα επί όλων των ανοιχτών θεμάτων και έκλεισε με την δέσμευση ότι θα συνεχιστεί στην Ιερισσό, και την Μεγάλη Παναγία.

Όμως, στην πορεία η διαδικασία αυτή διακόπηκε απότομα από εκείνους που ήταν αντίθετοι στην επένδυση.

Δεκέμβριος 2010

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Χαλκιδικής γνωμοδοτεί ομόφωνα υπέρ της επένδυσης, εγκρίνοντας την ΜΠΕ. Είχε δοθεί προς έγκριση προ μηνών από το ΥΠΕΚΑ. Μετά από ανοιχτή συζήτηση παρουσία όλων των φορέων, και με 2 συγκεντρώσεις (αντιδρώντων και εργαζομένων) έξω από το διοικητήριο, προκύπτει η ομόφωνη απόφαση του πιο ισχυρού οργάνου της Χαλκιδικής.

Ιούλιος 2011

Υπογράφεται η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) του έργου των Μεταλλευτικών-Μεταλλουργικών Εγκαταστάσεων των μεταλλείων Κασσάνδρας, αφού για την αξιολόγηση της υποβληθείσας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) τηρούνται πλήρως οι προβλεπόμενες διαδικασίες από την Εθνική και Κοινοτική νομοθεσία και γίνεται η προβλεπόμενη διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και φορείς της περιοχής καθώς και τις συναρμόδιες Υπηρεσίες άλλων Υπουργείων.

Φεβρουάριος 2012

Εγκρίνονται οι τεχνικές μελέτες των υποέργων «Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Σκουριών» και «Μεταλλευτικές εγκαταστάσεις Ολυμπιάδας» του έργου «Μεταλλευτικές-Μεταλλουργικές Εγκαταστάσεις Μεταλλείων Κασσάνδρας» από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.
Η έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και των Τεχνικών Μελετών σημαίνουν την οριστική αδειοδότηση του έργου. Η Ελληνικός Χρυσός προβαίνει σε 350 προσλήψεις

Οι εργασίες ξεκινούν στα μέσα του έτους 2012. Η εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, προχωρά σε άλλες 800 προσλήψεις, με το δυναμικό της να φτάνει τους 1.200 άμεσα απασχολούμενους, πέραν όσων εργάζονται σε εργολάβους και προμηθευτές. Σε βάθος πενταετίας σχεδιάζεται η δημιουργία 5.000 θέσεων άμεσης και έμμεσης απασχόλησης.

Χρειάστηκε να περάσουν 8 χρόνια για να μπορέσει η εταιρεία να υλοποιήσει μια επένδυση που είχε όλες τις αδειοδοτήσεις και πέρασε από ανοιχτή διαβούλευση με όλους τους φορείς. Η ΜΠΕ εγκρίθηκε από την Κυβέρνηση, από το Νομαρχιακό Συμβούλιο Χαλκιδικής και το Δημοτικό Συμβούλιο Αριστοτέλη.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε