Σάββατο, 20 Απρ.
12oC Αθήνα

Μετέωρα: Οι θρύλοι και οι εικόνες που κόβουν την ανάσα

Μετέωρα: Οι θρύλοι και οι εικόνες που κόβουν την ανάσα

Τα Μετέωρα είναι ένα εκπληκτικό γεωλογικό φαινόμενο και δεσπόζουν στα πρώτα υψώματα της Χασιάς και της Πίνδου. Η εικόνα είναι απλά μοναδική…

Τεράστιοι σκουρόχρωμοι ογκόλιθοι από ψαμμίτη πυργώνονται ως τα σύννεφα δημιουργώντας έτσι κι αλλιώς ένα απαράμιλλης δύναμης τοπίο. Το γεγονός ότι σε αυτά τα άπαρτα βράχια στα Μετέωρα υπάρχει και μια ολόκληρη μοναστική πολιτεία είναι φυσικά ακόμα πιο ενδιαφέρον. Από το σύμπλεγμα των 30 μονών που υπήρχαν αρχικά σήμερα λειτουργούν οι επτά και όλη η περιοχή είναι Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Μετέωρα – Θρύλοι και πραγματικά φαινόμενα – αλλά όχι μύθοι

Δεν είναι δυνατόν ένας τόσο παράδοξος τόπος να μην εξάπτει την φαντασία. Η αλήθεια είναι – η μάλλον η πιο παραδεκτή εκδοχή για την προέλευση του γεωλογικού φαινομένου – ότι δημιουργήθηκαν με την πάροδο εκατομμυρίων ετών από ποταμίσιους ογκόλιθους που σωρρεύονταν εδώ την εποχή που η Θεσσαλία ήταν ακόμα μια τεράστια θάλασσα. Όταν τα νερά αποτραβήχτηκαν στο Αιγαίο έμεινα οι θεόρατοι βράχοι, σμιλεμένοι από την επαφή τους με τα νερά. Το Σπήλαιο της Θεόπετρας που υπάρχει στα Μετέωρα έχει ένα φορτίο από πολλούς θρύλους, αλλά υπάρχει ένα μικρό προβληματάκι.

Και αυτό είναι ότι στην αρχαία μυθολογία λείπει τελείως οποιαδήποτε αναφορά στα Μετέωρα! Αν η ύπαρξη μύθων είναι ένα όμορφο αίνιγμα, η έλλειψή τους είναι ακόμα μεγαλύτερο! Είναι δυνατόν οι αρχαίοι Έλληνες, που έχουν διηγηθεί ιστορίες για κάθε πέτρα και για κάθε σπηλιά, να ξέχασαν τα Μετέωρα; Απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν υπάρχει, και αυτό κάνει το μυστήριο ακόμα πιο πυκνό…

Μετέωρα: Απολαύστε το μεγαλείο της φύσης και την ανθρώπινη επιμονή

Τα Μετέωρα έχουν αναδειχτεί σε έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς και όχι μόνον για θρησκευτικό τουρισμό. Η γοητευτική Καλαμπάκα στους πρόποδες των βράχων, με το εκπληκτικό της τοπίο, είναι μια πολύ γραφική πολιτεία από την οποία μπορείτε να εξορμήσετε για να γνωρίσετε και την μοναστική πολιτεία, και τους άλλους οικισμούς και τα χωριά. Ο παλιός οικισμός Καστρακίου είναι ένα όνειρο, το Σπήλαιο της Θεόπετρας φυσικά θα σας συναρπάσει.

Πολλές εκκλησίες και μονές, όπως του Τιμίου Σταυρού, ο Άγιος Νικόλαος Μπάντοβας, η Εκκλησία της Κοιμήσεως, ο Βράχος του Αγίου Πνεύματος είναι συναρπαστικά αξιοθέατα. Πέρα από τις πεζοπορικές επιλογές, μπορείτε να κάνετε και αναρρίχηση – και οι βράχοι των Μετεώρων είναι από τα πιο συναρπαστικά πεδία αναρρίχησης στον κόσμο!

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε