Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Μετωπική στον ΟΣΕ – Τι προβλέπει το σχέδιο εξυγίανσης

Στους δρόμους σήμερα και αύριο οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ που αντιδρούν για το σχέδιο εξυγίανσης του Οργανισμού. Τι προβλέπει το σχέδιο. “Έκτρωμα” το χαρακτηρίζουν οι εργαζόμενοι.
 

Μετωπική σύγκρουση με το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για το θέμα του ΟΣΕ και των προωθούμενων αλλαγών που περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου για εξυγίανση του Οργανισμού, προανήγγειλε το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ).
 
Από το πρωί έχουν συγκεντρωθεί έξω από τα γραφεία του ΟΣΕ στην Καρόλου οι εργαζόμενοι ενώ στις 12 το μεσημέρι θα συγκεντρωθούν στην πλατεία Κοτζιά και θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τη ΓΣΕΕ, οι εκπρόσωποι των σιδηροδρομικών χαρακτήρισαν «έκτρωμα το σχέδιο νόμου που προωθείται» και το οποίο, όπως υποστήριξαν, «συντάχθηκε από διεστραμμένα μυαλά και έχει μοναδικό στόχο το ξεπούλημα των φιλέτων του ΟΣΕ και να οδηγήσει σε εργασιακό μεσαίωνα, καθώς καταργεί ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, καταστρέφοντας τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους».

Η επίσημη παρουσίαση του νομοσχεδίου για την εξυγίανση του ΟΣΕ από τον υπουργό Υποδομών Δημήτρη Ρέππα, θα γίνει στην πρώτη συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου στη Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή. Το νομοσχέδιο θα τεθεί στη συνέχεια σε δημόσια διαβούλευση με στόχο να έχει ψηφιστεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

 
«Θα αντιδράσουμε με κάθε νόμιμο και μη τρόπο για να ανατρέψουμε το σχέδιο εκποίησης του ΟΣΕ που προωθεί η κυβέρνηση», διεμήνυσαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων του ΟΣΕ, προσθέτοντας: «Δεν πρόκειται να πάρουν ούτε ένα βαγόνι από τις εγκαταστάσεις, ούτε μία ράγα».
 
 
Τι προβλέπει το σχέδιο για τον ΟΣΕ:
 
1. Θα περιλαμβάνει 4 εταιρείας
– ΟΣΕ/ΕΔΙΣΥ (διοίκηση και υποδομές)
– ΓΑΙΑΟΣΕ (περιουσία)
– ΕΡΓΟΣΕ (έργα)
– ΤΡΑΙΝΟΣΕ (μεταφορές) στην οποία θα μετέχουν ιδιώτες με 49% αποκτώντας και το μάνατζμεντ
 
2. Καταργούνται όλοι οι σημερινοί κανονισμοί εργασίας και οι συλλογικές συμβάσεις των εργαζομένων. Θα υπάρξουν νέοι ύστερα από διαπραγματεύσεις από μηδενική βάση.
 
3. Διαγράφονται τα σημερινά ελλείμματα του ομίλου, ύψους 10 δισ. ευρώ ενώ τις υποχρεώσεις προς τρίτους αναλαμβάνει το δημόσιο.
 
4. Περιέρχεται στο Δημόσιο όλη η ακίνητη περιουσία του ΟΣΕ, η οποια θα αξιοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ ή μακροχρόνιων παραχωρήσεων
 
5. 3.600 εργαζόμενοι θα απασχολούνται στον νέο ΟΣΕ. Περίπου 2.340 εργαζόμενοι θα μεταταγούν σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες του Δημοσίου ή θα συνταξιοδοτηθούν
 
 
 
Οι σιδηροδρομικοί, οι οποίοι σήμερα και αύριο πραγματοποιούν πεντάωρες στάσεις εργασίας (από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα), οργανώνουν πανσιδηροδρομικό συλλαλητήριο το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη.
 
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος κάλεσε την κυβέρνηση να ανοίξει εδώ και τώρα τα χαρτιά της για το θέμα του ελληνικού σιδηρόδρομου, να σταματήσει το παιχνίδι των διαρροών, να πραγματοποιήσει δημόσιο και ειλικρινή διάλογο και να διασφαλιστεί τόσο ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας του ΟΣΕ όσο και τα δικαιώματα των εργαζομένων (αμοιβές, εργασιακές σχέσεις, ασφάλιση και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας).
 
Από την πλευρά της η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις στη μεταρρύθμιση, με τα αρμόδια στελέχη της να σημειώνουν πως σέβονται τους εργαζομένους «αλλά εάν χρειαστεί, η κυβέρνηση θα είναι πολύ αποφασιστική».
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε