Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

Μέτρα “ασπιρίνες” για την αντιμετώπιση της αιθαλομίχλης

Μέτρα “ασπιρίνες” για την αντιμετώπιση της αιθαλομίχλης

Τι αποφασίστηκε στην έκτακτη σύσκεψη που έγινε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Μείωση της τιμής πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης ζητούν οι βενζινοπώλες και όλη η κοινωνία.

Τζάκια και ξυλόσομπες έχουν μετατρέψει σε θάλαμο αερίων την Αττική και τα μεγάλα αστικά κέντρα της επαρχίας. Οι επιστήμονεςκρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και λένε πως το φαινόμενο της αιθαλομίχλης δεν είναι κάτι προσωρινό αλλά θα δημιουργήσει μακροχρόνια προβλήματα που εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Ωστόσο η πολιτεία δείχνει μειωμένα αντανακλαστικά σε αυτό το σοβαρό ζήτημα.

Στην έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε το πρωί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος η αρμόδια γενική γραμματέας του υπουργείου, Μάρω Ευαγγελίδου μετείχαν η υφυπουργός Υγείας, Φωτεινή Σκοπούλη, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, Στέφανος Κομνηνός, γιατροί, πολλοί ειδικοί επιστήμονες καθώς και επιστήμονας της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Από την πλευρά του ΥΠΕΚΑ προτάθηκε να διευρυνθεί η επιδοματική πολιτική για την αναβάθμιση των παλιών τζακιών και συστημάτων θέρμανσης ενώ από την πλευρά του Υπουργείου Ανάπτυξης προτάθηκε να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι τόσο στα καύσιμα και στον τομέα διακίνησης της ξυλείας όσο και στον τομέα της αγοράς των θερμαντικών σωμάτων.

Η Υφυπουργός Υγείας, Φωτεινή Σκοπούλη, σε δηλώσεις της μετά τη σύσκεψη επανέλαβε την πρότασή της να εξετάσει το Υπουργείο Οικονομικών το θέμα της μείωσης της τιμής πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης. (διαβάστε περισσότερα στο iatropedia.gr)

Αυτό ζήτησε μέσω του Newsit και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας, Μιχάλης Κιούσης ο οποίος επεσήμανε πως και ο κόσμος ξεπαγιάζει και στα έσοδα των κρατικών ταμείων υπάρχει μαύρη τρύπα που υπολογίζεται στα 400 εκατομμύρια ευρώ καθώς οι πωλήσεις του πετρελαίου θέρμανσης μειώθηκαν περίπου 80% σε σχέση με το 2011 το τρίμηνο Οκτώβριος – Νοέμβριος – Δεκέμβριος.

Οπως δήλωσε στο Newsit η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Μάρω Ευαγγελίδου ‘σκοπός της σύσκεψης ήταν η καταγραφή του προβλήματος το οποίο ειναι μακροχρόνιο και σοβαρό και ο συντονισμός και επιμερισμός των δράσεων ανά αρμόδιο υπουργείο”.

Την ώρα που το ΚΕΕΛΠΝΟ προειδοποιεί πως ένα τζάκι εκλύει στην ατμόσφαιρα 30 φορές περισσότερα αιωρούμενα σωματίδια απ’ ό,τι ένας καλά συντηρημένος καυστήρας μιας πολυκατοικίας με 25 διαμερίσματα, θα περίμενε κανείς να ληφθούν πιο άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση της αιθαλομίχλης και όχι μέτρα “ασπιρίνες”.

Εκείνοι που μας γύρισαν 40 χρόνια πίσω και μας ώθησαν να ανάβουμε τζάκια και ξυλόσομπες για να ζεσταθούμε έχουν και το μαχαίρι και το πεπόνι…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μαύρη τρύπα 400 εκατ ευρώ στα κρατικά ταμεία από την πτώση της κατανάλωσης του πετρελαίου

Κάθε μέρα και χειρότερα! Θάλαμος αερίων η Αττική από τους καπνούς των τζακιών! SOS από τον Ιατρικό Σύλλογο

Αναπνέουμε δηλητήριο – Συναγερμός στις υγειονομικές αρχές

Ξεκίνησε η καταβολή εφάπαξ και επιδόματος θέρμανσης

Μπρος το πετρέλαιο και πίσω…η ΔΕΗ

Τρέχουν όλοι να αγοράσουν σόμπες και καλοριφέρ – Πόσο κοστίζουν 

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε