Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Μέτρα της Τροχαίας για την ασφαλή μεταφορά μαθητών

Μέτρα της Τροχαίας για την ασφαλή μεταφορά μαθητών

Μέτρα για την ασφαλή μετακίνηση και την προστασία των μαθητών από τροχαία ατυχήματα, με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, έχει προγραμματίσει η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής.

Στα μέτρα περιλαμβάνονται:

– Η διάθεση τροχονόμων για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας σε οδικούς κόμβους κοντά σε μεγάλα σχολικά συγκροτήματα.

– Η εντατικοποίηση των τροχονομικών ελέγχων των λεωφορείων που μεταφέρουν μαθητές.

– Η πραγματοποίηση διαλέξεων κυκλοφοριακού περιεχομένου στα σχολεία, και

– Η ενημέρωση των αρμόδιων φορέων για προβλήματα που σχετίζονται με το οδικό περιβάλλον των σχολείων (σήμανση, προστατευτικά κιγκλιδώματα κ.λπ.), για την αποκατάστασή τους.

Η Τροχαία επισημαίνει ότι για την ασφάλεια των μαθητών, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συμβολή τόσο των γονέων όσο και του προσωπικού των σχολείων, οι οποίοι θα πρέπει συνεχώς να συμβουλεύουν τα παιδιά, να ενημερώνουν για κάθε πρόβλημα που εντοπίζουν στις διαδρομές για τα σχολεία, να φροντίζουν για την τήρηση των κανόνων ασφαλείας και να ειδοποιούν τα κατά τόπους τμήματα Τροχαίας, όταν πρόκειται να γίνουν εκδρομές, ή αν διαπιστώνουν οποιοδήποτε πρόβλημα σε λεωφορεία και οδηγούς.

Υπενθυμίζεται ακόμα ότι οι κυριότερες παραβάσεις των σχολικών λεωφορείων είναι:

– Στέρηση άδειας κυκλοφορίας και κρατικών πινακίδων.

– Στέρηση άδειας οδήγησης Δ΄ κατηγορίας, καθώς και οδήγηση πέραν των 50 χιλιομέτρων από την έδρα του οχήματος.

– Ασφαλιστική κάλυψη του οχήματος και των επιβατών (πταίσμα και διοικητικό πρόστιμο 1.000 ευρώ με αφαίρεση του διπλώματος και των στοιχείων του οχήματος).

– Στέρηση Δελτίου Τεχνικού Ελέγχου από ΚΤΕΟ, (πρόστιμο 400 ευρώ και ακινητοποίηση του οχήματος).

– Μεταφορά υπεράριθμων μαθητών: (πρόστιμο 80 ευρώ και αφαίρεση του διπλώματος και των στοιχείων του οχήματος για 20 ημέρες).

– Μη χρήση ζωνών ασφαλείας:

Α) Από τον οδηγό: πρόστιμο 350 ευρώ με αφαίρεση του διπλώματος για δέκα ημέρες, καθώς και επιβολή 5 Βαθμών Ποινής Σ.Ε.Σ.Ο.

Β) Από τους συνεπιβάτες: πρόστιμο 80 ευρώ στον οδηγό, με αφαίρεση του διπλώματος και των στοιχείων του οχήματος για 20 ημέρες.

– Μη ύπαρξη της ένδειξης «ΣΧΟΛΙΚΟ» (εμπρός και πίσω μέρος του λεωφορείου): διοικητικό πρόστιμο 440 ευρώ.

– Μη ύπαρξη ζωνών ασφαλείας και έλλειψη συνοδού, στα λεωφορεία που μεταφέρουν νήπια και μαθητές δημοτικού σχολείου: διοικητικό πρόστιμο 734 ευρώ και αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας και των πινακίδων του οχήματος για δύο μήνες.

– Μη εγκατάσταση ταχογράφου, καθώς και αντικανονική χρήση του: διοικητικό πρόστιμο 4.000 ευρώ στον ιδιοκτήτη και 1.000 ευρώ στον οδηγό, καθώς και αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας και των κρατικών πινακίδων του οχήματος για έξι μήνες.

– Μη ύπαρξη φαρμακείου, πυροσβεστήρα και τρίγωνου ασφαλείας: πρόστιμο 80 ευρώ και ακινητοποίηση του οχήματος.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε