Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Μετρό Θεσσαλονίκης: Ένα σύγχρονο “γεφύρι της Άρτας”

Μετρό Θεσσαλονίκης: Ένα σύγχρονο “γεφύρι της Άρτας”

– 5 χρόνια ακόμα θα χρειαστεί να περιμένουν οι Θεσσαλονικείς για να έχουν Μετρό
– Αλλεπάλληλες οι καθυστερήσεις στα έργα λόγω των αρχαίων ευρημάτων και του…… Άνθιμου.

Ράβε- ξήλωνε και συνεχείς αλλαγές στις εκτιμήσεις ολοκλήρωσης ενός έργου που ήδη μετρά 18 χρόνια στις σκέψεις και στα όνειρα των κατοίκων της συμπρωτεύουσας. Το Μετρό της Θεσσαλονίκης μνημονεύεται όλα αυτά τα χρόνια από τους εκάστοτε πρωθυπουργούς στα εγκαίνια της ΔΕΘ. Όμως οι θεσσαλονικείς Μετρό ακούν αλλά μετρό δεν βλέπουν.

Από το 1992 που έγινε η δημοπράτηση του έργου μέχρι σήμερα έχει αλλάξει τουλάχιστον 3 φορές η εκτίμηση για την ολοκλήρωση της 1ης γραμμής του Μετρό με τους 13 σταθμούς. Η πρώτη πρόβλεψη έκανε λόγο για το 2006, όμως προβλήματα στην χρηματοδότηση και στις συμβάσεις προκάλεσαν την καθυστέρηση που έφερε τις εκτιμήσεις για την αποπεράτωση του έργου να πλησιάζει το 2011.

Τα προβλήματα για την κατασκευή αυτού του τόσο σημαντικού έργου πολλαπλασιάστηκαν όταν άρχισαν να αποκαλύπτονται οι αρχαίοι θησαυροί που βρίσκονταν θαμένοι σε βάθος 35 μέτρων από την επιφάνεια. Ανά τακτά διαστήματα οι εργασίες σταματούσαν ώστε να διαπιστώσουν οι αρχαιολόγοι την σπουδαιότητα των αρχαίων. Έτσι τον περασμένο Μάιο ο Γ. Μαγκριώτης υποσχόταν στους Θεσσαλονικείς πως το Μετρό θα είναι έτοιμο τον Δεκέμβριο του 2014.

Συνεργεία αρχαιολόγων εξετάζουν τα αρχαια που βρέθηκαν σε εργοτάξιο του Μετρό στην Θεσσαλονίκη

Ωστόσο πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ανακοίνωσε πως το μετρό θα είναι λειτουργικά έτοιμο το 2015 δίνοντας ένα ακόμα χρόνο παράταση στο σύγχρονο “γεφύρι της Άρτας”

Και “Ιερά” εμπόδια
Μέρος της Αυλής του Παπάφειου ιδρύματος στο οποίο είναι πρόεδρος ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος είχε σχεδιαστεί να γίνει σταθμός του Μετρό. Ωστόσο ο Μητροπολίτης κινήθηκε δικαστικά κατά της εταιρίας να μην γίνουν οι εργασίες με πρόφαση 13 πεύκα που βρίσκονται στον χώρο.

Στην δικαστική διαμάχη ο μητροπολίτης ισχυρίζεται πως η έκταση του ιδρύματος όπως και το κτήριο δεν ανήκουν στο Υπουργείο Υγείας ζητώντας ουσιαστικά αποζημίωση για την απαλλοτρίωση που σύμφωνα με εκτιμήσεις φθάνει τα 3,7 εκ ευρώ. Όσο για τα δέντρα πριν από λίγες ημέρες τρία από αυτά έπεσαν ύστερα από καταρρακτώδη βροχόπτωση.

Ένα από τα πεύκα που έγειραν ύστερα από την βροχή (φωτό enet.gr)

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε