Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Μετρούν πληγές και στην οικονομία της Κύπρου

REUTERS
Τεράστιες ζημιές μετρούν οι επιχειρήσεις στην Κύπρο μετά την έκρηξη στη Ναυτική Βάση στο Ζύγι και τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση. Προβλήματα και στον τουρισμό του νησιού.
Πολλών ειδών προβλήματα καταγράφονται τις τελευταίες μέρες σε όλο σχεδόν το φάσμα των κυπριακών επιχειρήσεων. Μιλώντας με επιχειρηματίες, οι οποίοι καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα της αγοράς, επιχειρούμε να καταγράψουμε τα πρώτα προβλήματα που παρουσιάζονται μετά τα τραγικά γεγονότα στη ναυτική βάση Ευάγγελος Φλωράκης και τις καταστροφές στον παραγωγό σταθμό Βασιλικού.
 
Όπως προκύπτει, τα μεγαλύτερα προβλήματα παρουσιάζονται σε μικρές ή και μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες ασχολούνται στον τομέα των υπηρεσιών ή των τροφίμων. Οι μεγάλες επιχειρήσεις, ένεκα και της οικονομικής τους επιφάνειας, φαίνεται να είναι σε θέση να ξεπερνούν τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με τις διακοπές ρεύματος, τις προβληματικές συνδέσεις με το διαδίκτυο και τις τηλεφωνικές γραμμές.
 
ΨΑΡΑΓΟΡΕΣ
 
Σοβαρά προβλήματα φαίνεται να αντιμετωπίζουν οι ψαραγορές καθώς σε περίπτωση παρατεταμένης διακοπής του ρεύματος η ποιότητα του εμπορεύματός τους μπορεί να αλλοιωθεί. «Αναγκαζόμαστε να λειτουργούμε με γεννήτριες, οι οποίες, με τις τιμές του πετρελαίου σήμερα, μας επιβαρύνουν με ένα επιπλέον κόστος της τάξης των 700 – 800 ευρώ καθημερινά», υπογράμμισε εκπρόσωπος μεγάλης εταιρείας του κλάδου.
Όπως εξήγησε, στα καταστήματά χρησιμοποιείται περισσότερος πάγος, ώστε να αντέξουν τα ψάρια, όμως σε περίπτωση που η ποιότητα αλλοιωθεί το εμπόρευμα πρέπει να πεταχτεί. «Ούτε η ηλεκτρονική ζυγιστική που είχαμε δουλεύει. Έτσι για να ανταποκριθούμε, αναγκαστήκαμε να αγοράσουμε ζυγιστικές μηχανές, οι οποίες εργάζονται με μπαταρίες για όλα τα καταστήματα. Αυτό για εμάς ήταν μια επένδυση σε πάγια στοιχεία ύψους πέραν των 1.300 ευρώ, την οποία υπό άλλες συνθήκες δεν θα πραγματοποιούσαμε», τόνισε, προσθέτοντας ότι παρά την ανακοίνωση προγράμματος για τις ώρες κατά τις οποίες θα κόβεται το ρεύμα, αυτό δεν εφαρμόζεται με αποτέλεσμα οι καταστηματάρχες να βρίσκονται προ εκπλήξεων πολλές φορές.
 
ΦΟΥΡΝΟΙ – ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΑ
 
Με την χρήση φορτηγών – ψυγείων προσπάθησαν πολλά αρτοποιεία να αντιμετωπίσουν την κατάσταση με τις διακοπές ρεύματος. Στόχος μας είναι να διαφυλάξουμε την ποιότητα των προϊόντων μας και έτσι λαμβάνουμε τα ανάλογα μέτρα για ασφάλεια και υγιεινή. «Ενημερωνόμαστε για τις ώρες που θα έχουμε διακοπή και προγραμματίζουμε ανάλογα. Ψήνουμε πιο νωρίς, δεν ανοίγουμε συχνά τα ψυγεία μας, κρατάμε τις κουρτίνες κατεβασμένες και περιορίσαμε το stock μας», είπε εκπρόσωπος αρτοποιείου. «Αρχικά υπήρξε αναστάτωση και από τη διακοπή χάσαμε ορισμένες ποσότητες εμπορευμάτων όμως τώρα προσπαθούμε να προγραμματιζόμαστε. Εξάλλου, η διακοπή κρατά μόνο 2 ώρες και έτσι η θερμοκρασία πέφτει μόνο 2-3 βαθμούς στα ψυγεία μας.
 
ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ
 
Προβλήματα φαίνεται να παρουσιάζονται και σε ορισμένα ταξιδιωτικά γραφεία, αφού οι εργασίες τους διεξάγονται κατά κύριο λόγο μέσω υπολογιστών και διαδικτύου. Ένεκα της στροφής αρκετών γραφείων τα τελευταία χρόνια στις online κρατήσεις, οι διακοπές του ρεύματος, καθώς επίσης και τα προβλήματα που προκύπτουν με τις συνδέσεις στο διαδίκτυο, δυσκολεύουν σε μεγάλο βαθμό τις εργασίες των εν λόγω γραφείων. Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί, είναι το μήνυμα που απέστειλε προ ημερών ταξιδιωτικό γραφείο, με το οποίο καλεί τους πελάτες του να είναι υπομονετικοί, αφού τα τραγικά γεγονότα στη ναυτική βάση και οι καταστροφές στο Βασιλικό, έχουν επηρεάσει την παροχή ρεύματος και τις συνδέσεις στο διαδίκτυο. Η κατάσταση αυτή, προστίθεται στο μήνυμα του συγκεκριμένου ταξιδιωτικού γραφείου ενδεχομένως να συνεχιστεί και για το λόγο αυτό καλεί τους πελάτες του να είναι υπομονετικοί σε τυχόν καθυστερήσεις που θα υπάρξουν.
 
ΠΑΓΩΤΑΡΙΕΣ – ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ
 
Μιλώντας με εκπρόσωπο μεγάλης αλυσίδας παγωτού στην Κύπρο μας ανέφερε ότι η ζημιά για την εταιρεία τις πρώτες 1 – 2 μέρες ήταν μεγάλη καθώς δεν υπήρξε περιθώριο για να γίνουν οι απαραίτητες διευθετήσεις ώστε να αντιμετωπιστεί η διακοπή ρεύματος. Αποτέλεσμα ήταν να καταστραφεί μεγάλο stock από το εμπόρευμα.
Πλέον, εργαζόμαστε νυχτερινές ώρες που δεν υπάρχει διακοπή ρεύματος ώστε η παραγωγή να παραμένει σε καλή κατάσταση και να μην υπάρχει κανένας κίνδυνος. «Πρώτιστα σκεφτόμαστε την υγεία του καταναλωτή», διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της εν λόγω εταιρείας και μετά οτιδήποτε άλλο. Κατανοούμε την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και για το λόγο αυτό στόχος μας δεν είναι το κέρδος, αλλά να συνεχίσουμε να υπάρχουμε και να λειτουργούμε μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση, υπογράμμισε. Πάντως, πέραν των εργοστασίων που εμπίπτουν σε βιομηχανική περιοχή και επομένως το θέμα της διακοπής ρεύματος αντιμετωπίζεται, δόθηκαν οδηγίες και στους μεταπωλητές για τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβαίνουν, ώστε να μην χαλάσουν τα προϊόντα σε περίπτωση διακοπής ρεύματος. Συγκεκριμένα, κατά το δίωρο που θα υπάρξει διακοπή ρεύματος, οι μεταπωλητές πρέπει να τερματίσουν άμεσα τις πωλήσεις παγωτού και να μην ανοίγουν σε καμιά περίπτωση τα ψυγεία τους. Εάν το τηρήσουν αυτό, διευκρίνισε, η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε κανονικά επίπεδα και δεν θα αλλοιωθεί η σύνθεση του παγωτού.
 
ΨΗΣΤΑΡΙΕΣ
 
Η στροφή των καταναλωτών στο έτοιμο φαγητό τα τελευταία χρόνια οδήγησε τις ψησταριές και γενικότερα τις αλυσίδες έτοιμου φαγητού στη λύση της σχάρας, η οποία λειτουργεί με το ρεύμα αφήνοντας στην άκρη τα πατροπαράδοτα κάρβουνα. Αυτό, σήμερα φαίνεται να δημιουργεί προβλήματα σε αρκετές ψησταριές, καθώς κατά τις ώρες που διακόπτεται το ρεύμα, δεν είναι σε θέση να εκτελέσουν τις παραγγελίες τους, εάν δεν έχουν προνοήσει να προμηθευτούν τις αναγκαίες γεννήτριες. Αποτέλεσμα τούτου, να χάνουν πελάτες, οι οποίοι απευθύνονται αλλού.
 
ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ – DEVELOPERS
 
Οι διακοπές ρεύματος, δεν θα μπορούσαν να μην επηρεάσουν και τον κλάδο των ακινήτων αφού πολλά εργοτάξια για να μπορέσουν να δουλέψουν χρειάζονται ρεύμα. Μάλιστα, οι καθυστερήσεις ενδεχομένως να μην αποφευχθούν, ακόμα και αν ο εργολάβος ή ο developer έχει προνοήσει να προμηθευτεί με τις αναγκαίες γεννήτριες. Και αυτό, όπως μας ανέφερε χαρακτηριστικά μεγάλος developer, μπορεί εμείς να είμαστε σε θέση να προχωρούμε με τη δουλειά μας, ωστόσο, ο πελεκάνος ή ο οποιοσδήποτε υπεργολάβος με τον οποίο συνεργαζόμαστε να μην είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τη διακοπή ρεύματος και αυτό αναγκαστικά προκαλεί στασιμότητα στο έργο και καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του. Την προσπάθεια των επιχειρηματιών ανάπτυξης γης και των εργολάβων δυσκολεύει ακόμα περισσότερο το γεγονός ότι δεν γνωρίζουν εκ των προτέρων πότε θα υπάρξει διακοπή ρεύματος με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να προγραμματίσουν καλύτερα τη δουλειά τους. Όλη αυτή η αναταραχή αποτελεί ένα ακόμα πλήγμα στον κλάδο των ακινήτων, ο οποίος τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει μεγάλα προβλήματα.
 
ΤΡΑΠΕΖΕΣ – ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
 
Ενδεχομένως να παρουσιάστηκαν ή να παρουσιαστούν ορισμένα προβλήματα σε υποκαταστήματα τραπεζών ή εταιρείες που ασχολούνται με την παροχή υπηρεσιών. Ωστόσο, όπως μας διαβεβαίωσαν τραπεζίτες με τους οποίους επικοινωνήσαμε, τα μεγάλα υποκαταστήματα και τα κεντρικά γραφεία, υποστηρίζονται από συστήματα νέας τεχνολογίας και δεν αναμένεται να παρουσιάσουν προβλήματα από τη διακοπή ρεύματος. Χαρακτηριστικά μας αναφέρθηκε ότι η σύνδεση με τις διεθνείς χρηματαγορές και με τα γραφεία του εξωτερικού δεν είναι κάτι που μπορείς να αφήσεις στην τύχη. Υπάρχει το αναγκαίο back up το οποίο υποστηρίζει τα ευαίσθητα συστήματα μιας τράπεζας και ταυτόχρονα σε περίπτωση που χρειαστεί, οι τράπεζες διαθέτουν τις γεννήτριες εκείνες που θα συμβάλουν στην απρόσκοπτη λειτουργία τους και ταυτόχρονα θα αποφορτίσουν το δίκτυο της ΑΗΚ το οποίο όπως φαίνεται τις τελευταίες μέρες εργάζεται στα όρια του.
 
 
Πηγή: Sigmalive.com
 

Άλλος ένας νεκρός από την έκρηξη στην Κύπρο – Εγκεφαλικά νεκρός 19χρονος –

Η Κύπρος στους δρόμους για τους αδικοχαμένους στη ναυτική βάση

Ούτε συγγνώμη δεν ζήτησε ο Χριστόφιας!

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε