Πέμπτη, 18 Απρ.
20oC Αθήνα

Μέχρι τον Ιούνιο τα λεφτά για συντάξεις

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Τα χρήματα για τις συντάξεις θα τελειώσουν το καλοκαίρι. Προσπάθειες του υπουργείου Εργασίας και του υπουργείο Οικονομικών για να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων.

 

Ήδη ένα από τα μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία, ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, έχει ενημερώσει το υπουργείο Εργασίας ότι τον Μάιο δεν θα έχει χρήματα για τις συντάξεις. Αλλά και τα υπόλοιπα Ταμεία στέλνουν σήματα κινδύνου ότι από το καλοκαίρι τα αποθεματικά τους στερεύουν.
 
Το θέμα απασχόλησε πρόσφατη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Σε αυτήν, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το “Βήμα της Κυριακής”, ο κ. Α. Λοβέρδος έβαλε στο τραπέζι την κατάσταση και αναζήτησε συναινετικές λύσεις.
Το ζήτημα όμως είναι σύνθετο. Το 2009 χρειάστηκε να δοθεί επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 2,5 δισ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό στα Ταμεία προκειμένου να καταβληθούν κανονικά οι συντάξεις. Τώρα όμως έχει τεθεί σε εφαρμογή το Πρόγραμμα Σταθερότητας, το οποίο δεν επιτρέπει τέτοιες αποκλίσεις.
 
O υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου προειδοποίησε ότι η χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος με ποσά που ανέρχονται σε δισεκατομμύρια ευρώ θα τινάξει στον αέρα το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Επανέλαβε επίσης την άποψη ότι τα Ταμεία θα πρέπει να εκποιήσουν περιουσιακά τους στοιχεία για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους. «Είναι ζωτική ανάγκη να σωθεί το ασφαλιστικό σύστημα. Διαφορετικά δεν θα θιγούν μόνο οι ασφαλισμένοι που θα χάσουν τις συντάξεις τους. Θα καταρρεύσει και η οικονομία, η οποία δεν μπορεί να αντέξει τα βάρη του Ασφαλιστικού» λέγεται ότι είπε ο κ. Λοβέρδος.
 
Αλλά και το μεικτό κλιμάκιο των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που εξέτασε την πορεία υλοποίησης του Προγράμματος Σταθερότητας φέρεται ότι διαμήνυσε στην κυβέρνηση να αναζητήσει λύση που δεν θα μεταφέρει ελλείμματα στον προϋπολογισμό του 2011.
 
Το θέμα των συντάξεων έχει γίνει μόνιμος «πονοκέφαλος» στο υπουργείο Οικονομικών. «Αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται δυνατόν να καλύψουμε στο σύνολό τους τις συντάξεις που δίνονται σήμερα. Το ψάχνουμε…» ομολογεί απρόθυμα στέλεχος του οικονομικού επιτελείου. Πάντως, αν δεν βρεθεί πηγή χρηματοδότησης του συστήματος, οι λύσεις που έχει η κυβέρνηση δεν είναι πολλές: ή θα περικοπούν οι συντάξεις ή, στο πιο εφιαλτικό σενάριο, τα Ταμεία θα αναστείλουν την καταβολή τους. Τόσο ο υπουργός Εργασίας όσο και άλλες αρμόδιες κυβερνητικές πηγές αρνούνται πεισματικά να συζητήσουν το θέμα αυτό ή να επιβεβαιώσουν οποιαδήποτε πληροφορία διαπερνά τις κλειστές πόρτες των επίσημων συνεδριάσεων.
 
Την ώρα που το σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων αγκομαχά για να καλύψει τις ανάγκες των ασφαλισμένων, ολοκληρώνεται και ο κοινωνικός διάλογος για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό, απομένουν μόνο δύο συνεδριάσεις. Ο κ. Λοβέρδος έχει ζητήσει μια ειδική συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου περί τα μέσα Μαρτίου όπου θα παρουσιάσει τις προτάσεις του. Τα βασικά στοιχεία του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου έχουν δημοσιοποιηθεί και ήδη προκαλούν αναταράξεις. Ιδίως οι ρυθμίσεις για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης που πλήττουν κυρίως γυναίκες εργαζόμενες στον δημόσιο τομέα. «Πολλοί πιστεύουν ότι το πρόβλημα του ασφαλιστικού συστήματος είναι τα όρια ηλικίας. Στην πραγματικότητα το πρόβλημα είναι το ίδιο το σύστημα» εξηγεί ο υπουργός Εργασίας.
 
Όμως τα όρια της ηλικίας συνταξιοδότησης ήταν και το «αγκάθι» στον έλεγχο που πραγματοποίησε το κλιμάκιο των επιτηρητών στο υπουργείο του την Τετάρτη. Το ζήτημα αυτό σχεδόν μονοπώλησε τη συζήτηση. Οι Ευρωπαίοι ζητούσαν επίμονα να αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης από τα 65 χρόνια στα 67 για τον ιδιωτικό τομέα και τις ΔΕΚΟ. Ο υπουργός ήταν ανυποχώρητος. Τους εξήγησε ότι αυτή είναι μια ρύθμιση που βρίσκει αντίθετο το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Επικαλέστηκε επίσης πρόσφατα στατιστικά στοιχεία της Εurostat, τα οποία δείχνουν ότι το προσδόκιμο επιβίωσης με διατήρηση της υγείας στην Ελλάδα είναι κατά μέσο όρο τα 66 έτη.
 
 
 
 
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε