Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

«Μη ολοκληρωμένα στοιχεία για τα swap» λέει η Eurostat

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

‘Ερευνα και από την FED. Ανολοκλήρωτα στοιχεία σχετικά με συμφωνίες για τα λεγόμενα swap απέστειλε η Ελλάδα στη Eurostat σύμφωνα με την κοινοτική στατιστική υπηρεσία.

 Η ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών (Fed) “εξετάζει τα συμβόλαια, που σχετίζονται με το ελληνικό δημόσιο χρέος και συνδέουν την αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs, αλλά κι άλλες τράπεζες, με την ελληνική κυβέρνηση”, όπως δήλωσε σήμερα στην Ουάσινγκτον ο πρόεδρός της Fed κ. Μπεν Μπερνάνκι.

“Ως Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Γουόλ Στριτ είναι εύλογο να μάς ενδιαφέρουν παρόμοια ζητήματα”, ανέφερε ο αξιωματούχος σε άλλο σημείο της κατάθεσής του.

Είπε επίσης οτι κατά την προσωπική του εκτίμηση, “είναι φανερά αντι-παραγωγικό να χρησιμοποιούνται τα οικονομικά εργαλεία με τρόπο που να αποσταθεροποιούν εκ προθέσεως είτε μία χώρα, είτε μία εταιρεία.

Τι λέει η Eurostat

Όπως αναφέρεται σε ενημερωτικό της σημείωμα, η προκαταρκτική εκτίμηση της Εurostat είναι πως τα στοιχεία που απέστειλε η χώρα μας στις 23 Φεβρουαρίου είναι ανολοκλήρωτα. Στο εν λόγω σημείωμα, η κοινοτική στατιστική υπηρεσία αφού αναφέρει κατ΄αρχήν ότι για πρώτη φορά οι ελληνικές αρχές παραδέχονται την ύπαρξη συμφωνιών παραγώγων επί συναλλαγματικών ισοτιμιών το 2001 επισημαίνει παράλληλα, ότι θα ζητηθεί από τις ελληνικές αρχές να παράσχουν, το συντομότερο δυνατό, όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για μια πλήρη εκτίμηση και καταγραφή αυτής της συναλλαγής στη επόμενη κοινοποίηση που θα γίνει στο πλαίσιο της διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος και η οποία αναμένεται την Άνοιξη. 

Κατά τη Eurostat, οι ελληνικές αρχές έχουν ενημερώσει την κοινοτική υπηρεσία ότι η αποπληρωμή του χρέους άρχισε το 2004, και συνεπώς η Eurostat θα πρέπει να καθορίσει, σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, ποια ακριβώς θα είναι η αύξηση του δημοσίου χρέους λόγω αυτής της συγκεκριμένης συναλλαγής από το 2004 και μετά. 

Στο ίδιο σημείωμα η Eurostat επισημαίνει ότι όταν το ευρωπαϊκό σύστημα εθνικών λογαριασμών (ESA 1995) υιοθετήθηκε το 1995, τέτοιου τύπου πρακτικές δεν ήταν συνήθεις για τις κυβερνήσεις των κρατών μελών και ως εκ τούτου δεν υπήρχαν συγκεκριμένοι στατιστικοί κανόνες για αυτές τις συναλλαγές swap. Συνεπώς, η Eurostat, σε συνεργασία με τις στατιστικές υπηρεσίες της ΕΕ, επεξεργάστηκε συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές για την καταγραφή τέτοιου τύπου συναλλαγών (τον Ιούλιο του 2002 και το Μάρτιο του 2008). 

Ειδικότερα για τις συναλλαγές swap, η Eurostat αναφέρει ότι οι ελληνικές αρχές δεν είχαν ενημερώσει την κοινοτική στατιστική υπηρεσία και ότι σε επίσκεψη κλιμακίου της Eurostat στην Ελλάδα την περίοδο 15-19 Σεπτεμβρίου 2008 (δηλαδή μετά από τη θέσπιση των στατιστικών κανόνων), οι ελληνικές αρχές δήλωσαν ότι στην Ελλάδα, οι δημόσιες αρχές κυβερνήσεις δεν επιτρέπεται να εμπλέκονται σε συμφωνίες παραγώγων επί συναλλαγματικών ισοτιμιών.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε