Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Μικρή μεν αλλά Βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα

Μικρή μεν αλλά Βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα
Ανάκαμψη του οικονομικού κλίματος στη χώρα μας για τον Ιανουάριο του 2011 διαπιστώνεται από την έρευνα του ΙΟΒΕ.
 

Για το διάστημα αυτό ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος ”αναρριχήθηκε” στις 75,6 μονάδες από 73,3 το Δεκέμβριο του 2010 και η βελτίωση οφείλεται σε μικρή άνοδο των δεικτών στη Βιομηχανία και το Λιανικό Εμπόριο, ενώ στις Υπηρεσίες και στις Κατασκευές, οι δείκτες υποχωρούν.
 
Όμως και η καταναλωτική εμπιστοσύνη σημειώνει μικρή άνοδο, με το σχετικό δείκτη όμως να βρίσκεται πολύ χαμηλά.
 
Το ενθαρρυντικό είναι πως η οικονομία δείχνει να σταθεροποιείται σαν να έπιασε ”πάτο” και να μην χειροτερεύει και άλλο.Όμως πρωταγωνιστικό στοιχείο στην καταναλωτική εμπιστοσύνη παραμένει η ανεργία, με την ανασφάλεια να κυριαρχεί στην αγορά εργασίας του ιδιωτικού τομέα.
 
Αναλυτικότερα:
 
– στη Βιομηχανία, οι προβλέψεις της παραγωγής επιδεινώνονται, ενώ αντίθετα οι αρνητικές εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο της ζήτησης και των παραγγελιών, αλλά και οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα βελτιώνονται.
 
– στις Υπηρεσίες, ανακάμπτουν οι εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο εργασιών και εκείνες για την τρέχουσα πορεία της ζήτησης, ενώ αντίθετα μικρή πτώση σημειώνεται στις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της.
 
– στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις, αλλά και οι εκτιμήσεις των αποθεμάτων καταγράφουν υποχώρηση, η οποία όμως αντισταθμίζεται από την άνοδο στις προβλέψεις για την εξέλιξη των πωλήσεων το επόμενο τρίμηνο.
 
– στις Κατασκευές, τη σφοδρή πτώση των εκτιμήσεων για το επίπεδο προγράμματος εργασιών των επιχειρήσεων, δεν καταφέρνει να αντισταθμίσει η άνοδος στις προβλέψεις για την απασχόληση του τομέα.
 
– στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, μετά τη σφοδρή επιδείνωση και τα ιστορικά χαμηλά ρεκόρ του Δεκεμβρίου, τον Ιανουάριο οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση και την οικονομική κατάσταση της χώρας, αλλά και η πρόθεση για αποταμίευση στο επόμενο 12-μηνο, διορθώνουν ως ένα βαθμό την πολύ μεγάλη πτώση. Αντίθετα παραμένουν εξαιρετικά δυσμενείς οι προβλέψεις για την ανεργία, φανερώνοντας τη διάχυτη ανασφάλεια που διέπει τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε